Ga naar de inhoud
hero afbeelding blog

Bloedverlies uit de vagina bij een hond

Kortgeleden werd onze dierenarts gebeld door de eigenaar van Dascha, een 2.5 jaar oude Cane Corso kruising uit Tiel. De klacht was dat ze bloedverlies had uit de vagina. De week ervoor was ze al op de praktijk geweest voor een controle, waarbij uit urineonderzoek bleek dat er ontstekingscellen en bacteriën in de opgevangen urine aanwezig waren. Daarop werd een antibioticum-kuur ingesteld en een ontstekingsremmer. Drie dagen later belde mevrouw opnieuw in verband met het bloedverlies, ze verloor nog steeds bloeddruppels. Aangezien Dascha al 3 dagen op antibiotica stond, was dit geen normale situatie en er werd een controle ingepland op de dierenartspraktijk.

Uit het vraaggesprek, wat we altijd voeren voordat een dier onderzocht wordt, kwam naar voren dat Dascha erg veel dronk en vaak moest plassen, ze was sloom en wilde slecht haar brokken eten. Vlees at ze echter wel graag. Uit het lichamelijk onderzoek bleek dat ze wat bleek wangslijmvlies had en een hoge hartfrequentie. Verder was ze 1.5 kilo aangekomen in een week tijd en leek haar buik onderin wat vocht te bevatten.

Diagnose

Omdat deze combinatie van vraaggesprek en onderzoek een verdenking op baarmoederontsteking naar voren bracht, werd besloten een echografisch onderzoek uit te voeren. Hieruit kwam inderdaad een baarmoederontsteking (zogenaamde pyometra) naar voren. En wat voor eentje! Dit hadden we al lange tijd niet meer zo heftig gezien, zeker niet bij de relatief jonge leeftijd van Dascha. De baarmoeder van een hond heeft een klein lichaam en 2 hoornen, die aan de eierstokken vastzitten. Bij een Cane Corso zijn de hoornen meestal iets dikker dan een potlood (of een vinger). Bij Dascha bleek uit de echo een diameter van 6 centimeter, waarbij er in het algemeen pus in de hoornen staat.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Met de echo is een baarmoederontsteking bij de hond goed op te sporen, zie de pijl.
Behandeling

De enige oplossing voor dit probleem is operatie, waarbij de baarmoeder en de eierstokken verwijderd worden. Omdat de hoornen zo sterk gevuld zijn en er een forse ontsteking aanwezig is, is zo’n operatie niet zonder risico. Bij Dascha hebben we daarom een infuus aangelegd om vochttekorten direct op te kunnen vangen en eventuele shocktoestanden te kunnen bestrijden. Verder lag ze, zoals gebruikelijk bij ons in de praktijk, aan gasnarcose met ademhalingsbewaking. Er was een ECG aangesloten en een temperatuurprobe ingebracht. Op deze manier konden we snel problemen detecteren en direct ingrijpen, mocht het nodig zijn. Naast de dierenarts-chirurg opereerde er een assistente steriel mee, zodat de baarmoeder vastgehouden kon worden en niet uit de buik zou glijden door zijn eigen gewicht.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Via een buikoperatie wordt de ontstoken baarmoeder van de hond verwijderd.
Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Als bij een hond een baarmoederontsteking van dit formaat verwijderd wordt, moet de patiënt extra goed in de gaten gehouden worden.

De operatie verliep voorspoedig en Dascha kon al snel lekker uitslapen in haar hok. Uit nieuwsgierigheid hebben we de gevulde baarmoeder gewogen: 3.5kg. Dit is niet de zwaarste die we ooit zijn tegengekomen, maar wel fors aan de maat. Zeker wanneer we de normale maten in ons hoofd houden.
Dascha was de volgende dag alweer een stukje vrolijker en binnen een paar dagen vrijwel de oude.