Wat is een scoop?

Een scopie is een manier om met behulp van een camera aan een flexibele of rigide buis een dier inwendig te kunnen bekijken. De buis heeft een kleine diameter, waardoor het gemakkelijker is om kleine oppervlaktes te kunnen bekijken. Het beeld wordt via glasvezels en gecombineerde lenzen naar een beeldscherm getransporteerd, zodat het uitvergroot bekeken kan worden.

Scopen zijn te gebruiken voor veel verschillende dingen, zowel voor het stellen van de diagnose, als bij het behandelen van het probleem. Afhankelijk van de diersoort, het formaat van het dier, de indicatie en de locatie waar je moet zijn, dient de scoop gekozen te worden. Dat betekent dat er al snel veel verschillende scopen nodig zijn. Hieronder worden de verschillende opties voor scopieën besproken.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Elke scopie zijn eigen scoop: rigide scopen
Oorscopie (otoscopie)

We kunnen bijvoorbeeld met de scoop de oren spoelen om te controleren wat de oorzaak is van een ontsteking is, of het trommelvlies nog helemaal intact is en om vreemde voorwerpen, zoals grasaren, uit de gehoorgang halen. Hierbij maken we bij voorkeur gebruik van 2 verschillende maten scopen en verschillende tangen.

Neusscopie (rhinoscopie)

We kunnen met scopen in de neus kijken. Bijvoorbeeld om een grasspriet te verwijderen of om een biopt te nemen van een mogelijke tumor. Afhankelijk van het formaat neus, vergelijk een grote herder of een kat, hebben we daar ook verschillende scopen en biopteurs voor.

Bronchoscopie

Wanneer we denken dat er in de luchtpijp of in de bronchiën iets zit kunnen we met een scoop in de luchtpijp kijken en zo nodig een spoeling (lavage) doen om een bacteriekweek te kunnen uitvoeren. Dit is vaak wat riskanter dan de andere soorten scopieën, omdat de dieren vaak al benauwd zijn vóór de ingreep en je ook nog met een scoop de luchtpijp in moet. Zuurstoftoediening is dus essentieel.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Elke scopie zijn eigen scoop: flexibele scoop
Blaasscopie (cystoscopie)

Dit is vooral nuttig bij teven en poezen, omdat de plasbuis groter is dan bij mannelijke dieren. In hun geval kan er een scoop in de blaas gebracht worden, waarlangs ook biopteurs ingezet kunnen worden. We kunnen dan de blaas bekijken en eventueel weefselbiopten nemen. En indien er niet te veel en niet te grote steentjes aanwezig zijn, kunnen ze met een tang verwijderd worden. Een blaasoperatie is vervolgens niet meer nodig.

Vaginoscopie

Met de scoop kun je de vagina in beeld brengen. Hier kun je kijken of er afwijkingen aanwezig zijn in de belijning van het slijmvlies of je kunt er kweken en biopten van nemen.

Biopten in de buik

Wanneer er bijvoorbeeld een leverbiopt of een darmbiopt nodig is, kan er desgewenst ook gebruik gemaakt worden van een laparoscoop.

Laparoscopische sterilisatie van de teef

De castratie van een teefje (het verwijderen van de eierstokken) kan met behulp van een scoop worden uitgevoerd. Hierbij worden 3 kleine gaatjes in de buikwand gemaakt.

Laparoscopische castratie van een cryptorche reu

Hierbij kan de scoop worden ingezet om de binnenbal, die in de buikholte aanwezig is, op te zoeken en te verwijderen.