Opereren
Uw huisdier heeft soms een operatieve ingreep nodig. Deze tekst is bedoeld om u te informeren over de gang van zaken rondom een operatie. Hiermee willen we eventuele vragen die u heeft beantwoorden, zodat u uw huisdier met een gerust hart achter kunt laten en uw dier goed voorbereid onder narcose kan.
Dierenkliniek Tiel-Drumpt
Onze praktijk heeft de beschikking over een hele reeks moderne narcosemiddelen en pijnstillers. Om narcose en pijnstilling optimaal op de behoefte van uw huisdier af te kunnen stemmen is een goede voorbereiding noodzakelijk. Het is van belang om van eventuele afwijkingen of ziekten en de gift van medicatie op de hoogte te zijn, omdat deze de narcose en het herstel na de operatie nadelig kunnen beïnvloeden.
De voorbereiding
Vooraf aan een operatie wordt uw dier altijd lichamelijk onderzocht. Het kan daarbij verstandig zijn om voorafgaand aan de operatie een bloedonderzoek te doen. Daarmee wordt nagegaan of de lever en de nieren goed tonen en of de eiwitten en het glucosegehalte normaal zijn. Als één van deze waardes niet goed is, wordt het narcosemiddel minder goed afgebroken of uitgescheiden, waardoor er complicaties kunnen ontstaan. Als er afwijkingen worden ontdekt in het bloedonderzoek, wordt de narcose aangepast of wordt de operatie eventueel uitgesteld, zodat uw huisdier een optimale narcose krijgt met de kleinste kans op complicaties.
– Hoe u kunt helpen –
Net als mensen, moeten honden en katten nuchter zijn voor de operatie. Dit betekent dat uw hond of kat vanaf 12 uur voor de operatie niet meer mag eten en daarmee ook ‘s ochtends zijn of haar portie moet overslaan. Uw hond of kat mag wel water drinken. Als uw huisdier minder weegt dan 3kg, mag hij of zij maximaal 6 uur vasten.
NB : Fretten, konijnen en knaagdieren mogen niet vasten voor een operatie. In de opname wordt een uur vóór de operatie het voer weggehaald, zodat er zich in de mond- en keelholte geen voer meer bevindt.
– Waarom vasten voor de operatie? –
De narcose zorgt ervoor, dat de patiënt geen pijn voelt en ontspannen ligt te slapen tijdens de operatie. Een bijwerking van veel narcosemiddelen is een stimulatie van het braakcentrum in de hersenen. Wanneer een hond of kat een volle maag heeft, vergroot dit de kans op overgeven voor of tijdens de operatie. Door het overgeven kan braaksel in de luchtpijp komen, waardoor complicaties kunnen optreden, zoals een longontsteking of in extreme gevallen zelfs verstikking. Braken kunt u voor een belangrijk deel zelf voorkomen door uw hond of kat met lege maag te brengen.
Kleine hondjes, tot 3kg, hebben een snellere stofwisseling, waardoor er bij te lang vasten een te laag glucose kan ontstaan. Daarom adviseren we om bij deze dieren niet langer dan 6 uur van tevoren het voer weg te halen.
Fretten, konijnen en knaagdieren hebben een ander verteringsstelsel dan de hond en kat, bij deze dieren kan het juist gevaarlijk zijn ze te laten vasten. Neem wat van het eten van uw fret, konijn of knaagdier mee, zodat deze ook bij ons in de opname zijn vertrouwde eten kan blijven eten. Dit kan ook helpen om ze na de operatie sneller aan het eten te krijgen.
Het eerste prikje
Wanneer uw dier nagekeken is door de dierenarts, krijgt uw dier in de meeste gevallen al een injectie met pijnstilling als voorbereiding op de operatie. De dieren worden hier nog niet suf van, maar het vermindert de pijnlijkheid na de operatie. Vervolgens wordt uw dier meegenomen naar de opnameverblijven. Dit is een aparte ruimte voor honden en voor katten, waar uw huisdier na de operatie rustig bij kan komen.
De narcose
Afhankelijk van de ingreep en de diersoort, wordt het anesthesiemiddel door middel van een braunule direct in het bloedvat of door middel van een injectie in een spier of onderhuids toegediend. Vrij snel hierna zal uw dier rustig in slaap vallen. Hij wordt dan naar de voorbereidingsruimte gebracht.
De voorbereidingsruimte
Hier wordt uw huisdier verder klaargemaakt voor de ingreep. Omdat de ogen open blijven tijdens de narcose, worden de ogen gezalfd om uitdroging te voorkomen. Om narcosegas toe te kunnen dienen en om te kunnen beademen wanneer dat nodig is, wordt er een tube in de luchtpijp geplaatst. Bij konijnen gebruiken we een larynxmasker, voor kleinere knaagdieren wordt een kapje op de neus geplaatst. De operatieplaats wordt geschoren om het operatieveld zo schoon mogelijk te houden en er worden 3 plekjes geschoren voor het plaatsen van de hartbewaking.