Opereren

Opereren

Uw huisdier heeft soms een operatieve ingreep nodig. Deze tekst is bedoeld om u te informeren over de gang van zaken rondom een operatie. Hiermee willen we eventuele vragen die u heeft beantwoorden, zodat u uw huisdier met een gerust hart achter kunt laten en uw dier goed voorbereid onder narcose kan.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt

Onze praktijk heeft de beschikking over een hele reeks moderne narcosemiddelen en pijnstillers. Om narcose en pijnstilling optimaal op de behoefte van uw huisdier af te kunnen stemmen is een goede voorbereiding noodzakelijk. Het is van belang om van eventuele afwijkingen of ziekten en de gift van medicatie op de hoogte te zijn, omdat deze de narcose en het herstel na de operatie nadelig kunnen beïnvloeden.

De voorbereiding

Vooraf aan een operatie wordt uw dier altijd lichamelijk onderzocht. Het kan daarbij verstandig zijn om voorafgaand aan de operatie een bloedonderzoek te doen. Daarmee wordt nagegaan of de lever en de nieren goed tonen en of de eiwitten en het glucosegehalte normaal zijn. Als één van deze waardes niet goed is, wordt het narcosemiddel minder goed afgebroken of uitgescheiden, waardoor er complicaties kunnen ontstaan. Als er afwijkingen worden ontdekt in het bloedonderzoek, wordt de narcose aangepast of wordt de operatie eventueel uitgesteld, zodat uw huisdier een optimale narcose krijgt met de kleinste kans op complicaties.

– Hoe u kunt helpen –

Net als mensen, moeten honden en katten nuchter zijn voor de operatie. Dit betekent dat uw hond of kat vanaf 12 uur voor de operatie niet meer mag eten en daarmee ook ‘s ochtends zijn of haar portie moet overslaan. Uw hond of kat mag wel water drinken. Als uw huisdier minder weegt dan 3kg, mag hij of zij maximaal 6 uur vasten.

NB : Fretten, konijnen en knaagdieren mogen niet vasten voor een operatie. In de opname wordt een uur vóór de operatie het voer weggehaald, zodat er zich in de mond- en keelholte geen voer meer bevindt.

– Waarom vasten voor de operatie? –

De narcose zorgt ervoor, dat de patiënt geen pijn voelt en ontspannen ligt te slapen tijdens de operatie. Een bijwerking van veel narcosemiddelen is een stimulatie van het braakcentrum in de hersenen. Wanneer een hond of kat een volle maag heeft, vergroot dit de kans op overgeven voor of tijdens de operatie. Door het overgeven kan braaksel in de luchtpijp komen, waardoor complicaties kunnen optreden, zoals een longontsteking of in extreme gevallen zelfs verstikking. Braken kunt u voor een belangrijk deel zelf voorkomen door uw hond of kat met lege maag te brengen.
Kleine hondjes, tot 3kg, hebben een snellere stofwisseling, waardoor er bij te lang vasten een te laag glucose kan ontstaan. Daarom adviseren we om bij deze dieren niet langer dan 6 uur van tevoren het voer weg te halen.

Fretten, konijnen en knaagdieren hebben een ander verteringsstelsel dan de hond en kat, bij deze dieren kan het juist gevaarlijk zijn ze te laten vasten. Neem wat van het eten van uw fret, konijn of knaagdier mee, zodat deze ook bij ons in de opname zijn vertrouwde eten kan blijven eten. Dit kan ook helpen om ze na de operatie sneller aan het eten te krijgen.

Het eerste prikje

Wanneer uw dier nagekeken is door de dierenarts, krijgt uw dier in de meeste gevallen al een injectie met pijnstilling als voorbereiding op de operatie. De dieren worden hier nog niet suf van, maar het vermindert de pijnlijkheid na de operatie. Vervolgens wordt uw dier meegenomen naar de opnameverblijven. Dit is een aparte ruimte voor honden en voor katten, waar uw huisdier na de operatie rustig bij kan komen.

De narcose

Afhankelijk van de ingreep en de diersoort, wordt het anesthesiemiddel door middel van een braunule direct in het bloedvat of door middel van een injectie in een spier of onderhuids toegediend. Vrij snel hierna zal uw dier rustig in slaap vallen. Hij wordt dan naar de voorbereidingsruimte gebracht.

De voorbereidingsruimte

Hier wordt uw huisdier verder klaargemaakt voor de ingreep. Omdat de ogen open blijven tijdens de narcose, worden de ogen gezalfd om uitdroging te voorkomen. Om narcosegas toe te kunnen dienen en om te kunnen beademen wanneer dat nodig is, wordt er een tube in de luchtpijp geplaatst. Bij konijnen gebruiken we een larynxmasker, voor kleinere knaagdieren wordt een kapje op de neus geplaatst. De operatieplaats wordt geschoren om het operatieveld zo schoon mogelijk te houden en er worden 3 plekjes geschoren voor het plaatsen van de hartbewaking.

Narcose is altijd een risico, in onze dierenkliniek proberen we altijd dit risico zo klein mogelijk te maken. We intuberen onze patiënten, plaatsen een temperatuurprobe en gebruiken een capnograaf.
De operatie

Eenmaal op de operatietafel wordt uw dier aangesloten op verschillende monitoren. Hiermee wordt onder andere de ademhaling, hartslag en de temperatuur tijdens de ingreep in de gaten gehouden. Indien nodig kan het dier beademd worden, waarbij de frequentie, het O2- en het CO2-gehalte in de in- en uitademingslucht en de druk bepaald kunnen worden. Daarna wordt het operatieveld op het dier ontsmet en is het dier klaar voor de operatie.

Dankzij onze apparatuur kan de dierenarts tijdens de operatie precies zien wat de ademhaling, het hart, de gasuitwisseling en te temperatuur doet. Ook hiermee wordt het narcose risico kleiner gemaakt.
Steriliteit lijkt zo logisch tijdens een operatie, toch is dit niet bij alle dierenartsen op dezelfde manier geregeld.

Op het operatieveld wordt een steriele doek geplaatst waarin een opening wordt gemaakt, zodat de chirurg bij het operatieveld kan komen. De chirurg heeft alle voorzorgsmaatregelen genomen om infectie te voorkomen: speciale operatiekleding, klompen, een haarnetje en een mondkapje. Na grondige wassing en desinfectie worden steriele handschoenen aangedaan. Bij grotere of langere operaties wordt ook een steriele jas aangetrokken.

Uitslaapruimte

Wanneer de operatie is afgerond, gaat de patiënt naar de uitslaapruimte, waar een infrarode warmtelamp boven het dier hangt en de ruimte verwarmd kan worden. Daar krijgt het dier een prikje om wakker te worden. Het ene dier heeft wat meer tijd nodig dan de ander om goed wakker te worden. Wanneer uw dier weer goed op eigen benen kan staan en een normale lichaamstemperatuur heeft, mag hij weer mee naar huis om daar verder verzorgd te worden. Bij konijnen, knaagdieren en fretten zorgen we dat ze al wat eten hebben binnengekregen, voordat ze naar huis gaan.

Mee naar huis en pijnbestrijding

De eerste dagen na de operatie is het van belang voor uw dier om rustig aan te doen, dit bevordert het herstel aanzienlijk. U krijgt ook een nazorgbrief mee met instructies en aandachtspunten, afhankelijk van de ingreep die uw dier ondergaan heeft. Na een operatie is ook pijnbestrijding van groot belang. Voor de operatie heeft uw dier een injectie gehad met een pijnstiller, ditzelfde middel wordt vaak na de operatie meegegeven om thuis voort te zetten. Uw dier heeft hierdoor minder pijn, voelt zich sneller weer beter, gaat sneller weer eten en herstelt daardoor sneller.

Afhankelijk van het gebruikte hechtmateriaal en de hechtmethode moet er al dan niet een afspraak gemaakt worden om de hechtingen te verwijderen.

Krijgt uw dier een kraag mee? Let er dan op dat hij nog wel bij zijn eten en drinken kan, plaats dit zo nodig op een verhoging. Het is belangrijk bij de kraag dat snuit niet buiten de kraag steekt, anders kan hij alsnog bij de wond.

Indien er nog een verbandje om de poot zit vanwege het infuus of de branule, dan dient u deze een half uurtje na thuiskomst te verwijderen.

Wanneer moet u de dierenarts waarschuwen?

  • Hond: als uw hond na 24 uur nog niets wil drinken of na 48 uur nog niets wil eten
  • Kat: als uw kat na 24 uur nog niets wil drinken of eten
  • Als uw konijn of knaagdier de dag na behandeling nog niets wil eten
  • Als uw fret de dag van de behandeling nog niets wil eten
  • Als een wond opengaat of erg nabloedt
  • Als uw huisdier aan de wond likt, krabt of bijt
  • Als de wond ontstoken raakt of als er pus uit de wond komt
  • Als de wond begint te stinken
  • Als uw huisdier lusteloos wordt
  • Als u iets niet vertrouwt

We verwachten vaak van dieren dat ze de dag na een operatie alweer helemaal fit zijn. Vergelijk het echter met wanneer u zelf in het ziekenhuis heeft gelegen. Ook dan gaat er tijd overheen om weer de oude te worden.

Bij vragen kunt u altijd contact opnemen met de praktijk, zodat het herstel zo vlot mogelijk verloopt.