Opereren

Opereren

Soms is een operatieve ingreep noodzakelijk. Deze tekst is bedoeld om u te informeren over de gang van zaken rondom een operatie. Op deze manier willen we eventuele vragen die u heeft beantwoorden, zodat u uw huisdier met een gerust hart achter kunt laten en uw dier goed voorbereid onder narcose kan.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt

Onze praktijk heeft de beschikking over een hele reeks moderne narcosemiddelen en pijnstillers. Om narcose en pijnstilling optimaal op de behoefte van uw huisdier af te kunnen stemmen is een goede voorbereiding noodzakelijk. Het is van belang van eventuele afwijkingen/ziekten op de hoogte te zijn, omdat deze de narcose en het herstel na de operatie nadelig kunnen beïnvloeden.

De voorbereiding

Vòòr een operatie geven  wij uw dier standaard een lichamelijk onderzoek. Soms kan het  ook verstandig zijn om voorafgaand aan de operatie een bloedonderzoek te doen. Daarmee wordt nagegaan of lever en nieren normaal functioneren. Bij verminderde functie wordt de narcose aangepast, zodat uw huisdier een optimale narcose krijgt met de kleinste kans op complicaties.

– Hoe u kunt helpen –

Net als mensen, moeten honden en katten nuchter zijn voor de operatie. Dit betekent dat wanneer uw hond of kat ’s ochtends geopereerd wordt, uw huisdier de avond van tevoren na 18 uur niet meer mag eten en ook ’s ochtends zijn portie voer over moet slaan. Uw hond of kat mag wel normaal drinken.

Fretten, konijnen en knaagdieren mogen niet vasten voor een operatie.

-Waarom vasten voor de operatie?-

De narcose zorgt ervoor, dat de patiënt geen pijn voelt en ontspannen ligt te slapen tijdens de operatie. Een bijwerking van veel narcosemiddelen is een stimulatie van het braakcentrum in de hersenen. Wanneer een hond of kat een volle maag heeft, vergroot dit de kans op overgeven voor of tijdens de operatie. Door het overgeven kan braaksel in de luchtpijp komen, waardoor complicaties kunnen optreden zoals een longontsteking of in extreme gevallen zelfs verstikking. Braken kunt u voor een belangrijk deel zelf voorkomen door uw hond of kat met lege maag te brengen.

Fretten, konijnen en knaagdieren hebben een ander verteringsstelsel dan de hond en kat, bij deze dieren kan het juist gevaarlijk zijn ze te laten vasten. Neem wat van het eten van uw fret, konijn of knaagdier mee, zodat deze ook bij ons in de opname zijn vertrouwde eten  kan blijven eten.

Het eerste prikje

Wanneer uw dier nagekeken is door de dierenarts, krijgt uw dier voor de operatie alvast een injectie met pijnstilling als voorbereiding op de narcose. Vervolgens kunt u met uw dier meelopen naar de opname. Hier is een verblijf voorbereid, waar uw huisdier na de operatie rustig bij kan komen.

De narcose

Afhankelijk van de ingreep en het diersoort, wordt het anesthesiemiddel door middel van een branule direct in het bloedvat of door middel van een injectie in een spier toegediend. Vrij snel hierna zal uw dier rustig in slaap vallen. Hij wordt dan naar de voorbereidingsruimte gebracht.

De voorbereidingsruimte

Hier wordt uw huisdier verder klaargemaakt voor de ingreep. Omdat de ogen open blijven tijdens de narcose, worden de ogen gezalfd om uitdroging te voorkomen. Om narcosegas toe te kunnen dienen en om te kunnen beademen wanneer dat nodig word er een tube in de luchtpijp geplaatst. De operatieplaats wordt geschoren om het operatieveld zo schoon mogelijk te houden.

Narcose is altijd een risico, in onze dierenkliniek proberen we altijd dit risico zo klein mogelijk te maken. We intuberen onze patiënten, plaatsen een temperatuurprobe en gebruiken een capnograaf.
De operatie

Eenmaal op de operatietafel wordt het operatieveld ontsmet. Ook wordt uw dier aangesloten op verschillende monitoren. Hiermee wordt onder andere de ademhaling, hartslag en temperatuur tijdens de ingreep in de gaten gehouden.

Dankzij onze apparatuur kan de dierenarts tijdens de operatie precies zien wat de ademhaling, het hart, de gasuitwisseling en te temperatuur doet. Ook hiermee wordt het narcose risico kleiner gemaakt.
Steriliteit lijkt zo logisch tijdens een operatie, toch is dit niet bij alle dierenartsen op dezelfde manier geregeld.

Op het operatieveld wordt een steriele doek geplaatst, waarin een gaatje wordt geknipt waardoor de  chirurg bij het operatieveld kan te komen. De chirurg heeft alle voorzorgsmaatregelen genomen om infectie te voorkomen; speciale klompen, een haarnetje, mondkapje, steriele jas en steriele handschoenen worden aan gedaan.

Wanneer de operatie is afgerond krijgt de patiënt een prikje om wakker te worden. Daarna gaat hij naar de uitslaapruimte. Het ene dier heeft wat meer tijd nodig dan de ander om goed wakker te worden. Wanneer uw dier weer goed op eigen benen kan staan en een normale lichaamstemperatuur heeft, mag hij weer mee naar huis om daar verder verzorgd te worden.

Mee naar huis en pijnbestrijding

De eerste dagen na de operatie is het van belang voor uw dier om rustig aan te doen, dit bevordert het herstel aanzienlijk. U krijgt ook een nazorg brief mee met instructies en aandachtspunten, afhankelijk van de ingreep die uw dier ondergaan heeft. Na een operatie is ook pijnbestrijding van groot belang. Voor de operatie heeft uw dier een injectie gehad met een pijnstiller, ditzelfde middel wordt na de operatie meegegeven om thuis voort te zetten. Uw dier heeft hierdoor minder pijn, voelt zich sneller weer beter, gaat sneller weer eten en hersteld daardoor sneller.

Afhankelijk van het gebruikte hechtmateriaal en de hechtmethode moet er al dan niet een afspraak gemaakt worden om de hechtingen te verwijderen.

Krijgt uw dier een kraag mee? Let er dan op dat hij nog wel bij zijn eten en drinken kan, plaats dit zo nodig op een verhoging.

Wanneer moet u de dierenarts waarschuwen?
  • Als uw hond of kat na 24 uur nog niets wil drinken
  • Als uw hond of kat na 48 uur nog niets wil eten
  • Als uw konijn of knaagdier de dag na behandeling nog niets wil eten
  • Als uw fret de dag van de behandeling nog niets wil eten
  • Als een wond open gaat of erg nabloedt
  • Als uw huisdier aan de wond likt, krabt of bijt
  • Als de wond ontstoken raakt of als er pus uit de wond komt
  • Als de wond begint te stinken
  • Als uw huisdier lusteloos wordt
  • Als u iets niet vertrouwd.