Wondbehandeling bij hond, kat en konijn

Wonden

Wonden komen in alle maten en vormen voor. Het kan gaan om snijwonden, winkelhaken, krabwonden, bijtwonden, etc. Omdat er zoveel verschillende wonden zijn, waarbij de ernst ook sterk kan verschillen, zijn er veel mogelijkheden voor de wondbehandeling.

De basisbehandeling met medicatie kan elke dierenarts opstarten.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Sommige wonden moet verbonden worden en bij andere wonden bestaat de wondbehandeling uit chirurgisch herstel.
Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Er bestaan allerlei wonden en bij elk type wond hoort een bepaalde wondbehandeling.
Wondbehandeling, de chirurgische benadering

Wanneer mogelijk kunnen grote wonden operatief verkleind worden. Dit kan aan het begin bij het ontstaan van de wond, maar ook nadat de wond al een deel hersteld is. Hiervoor bestaan verschillende chirurgische correctiemogelijkheden. Dit kan gaan van ontspanningsnedes tot een uitgebreid scala van zogenaamde “flap”-technieken.

Om de kans op succesvolle genezing bij “flap”-technieken zo groot mogelijk te maken, zijn er speciale chirurgische cursussen gevolgd.

Wondbehandeling, benadering met verbanden

Wanneer, door de lokalisatie, de grootte of de vorm van een wond, chirurgie niet tot de mogelijkheid behoort, of met chirurgie is de wond niet geheel te sluiten, dan kan er veel bereikt worden met verbanden.

In onze dierenartspraktijk hebben we een zeer ruim assortiment van allerlei soorten verbandmiddelen. We hebben verbanden die extra goed ontstekingsvocht kunnen opvangen, verbandmiddelen die een optimaal wondmilieu vormen, verbandmiddelen die herstellend vermogen hebben, enz. Zo zorgen we ervoor dat we voor elk stadium van de wondgenezing de juiste producten ter beschikking hebben.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Bij wondbehandeling kunnen allerlei vormen van verbinden voorbij komen, zoals bijvoorbeeld het kopverband.
Wondbehandeling met behulp van lasertherapie

Om de wondgenezing verder nog te ondersteunen en te bevorderen, hebben onze dierenartsen de beschikking over een klasse 4 laser. Lasertherapie kan pijn verminderen en de wondgenezing versnellen en verbeteren.

De laser heeft invloed op alle 4 de fasen van de wondgenezing:

  • Ontstekingsfase
  • Proliferatiefase
  • Epithelisatiefase
  • Maturatie en remodelleringsfase.
Dierenkliniek Tiel-Drumpt:Laserbehandeling van een operatiewond van een hond.

Met al deze mogelijkheden kan er voor elk type wond een zo optimaal mogelijke wondbehandeling ingesteld worden.