Plaskater

Wat is een plaskater

Een plaskater is een enigszins misleidende benaming voor de kater die niet kan plassen. Eigenlijk gaat het om een verstopping van de plasbuis, die zich ergens tussen de blaasuitgang en het penispuntje bevindt. Hiervoor zijn meerdere oorzaken te noemen, zoals ontsteking, gruis, poliepen of gezwellen. Zie hiervoor ook de verstopte penis bij de kat . 

Wanneer er echt sprake is van een plaskater dan is dit een levensbedreigende situatie die snel behandeld moet worden.

Tijdens de behandeling wordt de urineweg vrijgemaakt, waarna er meestal een urinekatheter wordt ingehecht. Indien er blaasstenen aanwezig zijn, zal er geopereerd moeten worden. Wanneer er geen blaasstenen aanwezig zijn volgt er een intensieve behandeling met opname, medicijnen, spoelen en in de meeste gevallen ook een aangepast dieet. Wanneer alle maatregelen goed aanslaan, dan kan de katheter ernaar kortere of langere tijd uitgehaald worden. Het blijft altijd een spannende behandeling, aangezien het van tevoren niet duidelijk is wat de gezondheidssituatie is en daarmee de prognose.

Na de behandeling komt de volgende spannende situatie: komen de problemen terug of blijft het goed gaan? Dit houdt in dat de kater de eerste weken na de behandeling heel goed in de gaten moet worden gehouden.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Bij de plaskater kan er sprake zijn van blaasgruis met of zonder blaasstenen.Calcium Oxalaat steentjes zijn erg scherp

Indien de oorzaak goed te behandelen is met een dieet, dan dient hier strikt aan gehouden te worden. Hiermee wordt de kans op herhaling (nadat hij geheel hersteld is) erg klein. Houd er wel rekening mee dat niet elk dieet even bruikbaar is voor elke oorzaak. Ook zijn niet alle diëten van elk merk even goed werkzaam.

In de nazorgbrief worden handvaten gegeven om de belangrijke zaken bij het herstel van uw kater goed in de gaten te houden, zodra hij na de behandeling weer naar huis mag.

BekijkenDownloaden