Sterilisatie van de teef

Sterilisatie van de teef, hoe gaat de operatie in zijn werk?

Bij teven adviseren we in het algemeen om ze 3 tot 4 maanden na de eerste loopsheid te steriliseren. Dit voorkomt niet alleen baarmoederontstekingen op latere leeftijd, maar laat onder andere ook de kans op kwaadaardige borsttumoren met ongeveer 80% dalen. We spreken hier van sterilisatie van de teef, maar aangezien de eierstokken (en indien nodig ook de baarmoeder) worden verwijderd, is het technisch gezien een castratie.

Voorbereiding voor de sterilisatie van de teef

Tijdens de opnameafspraak voor de sterilisatie controleert de dierenarts de algehele gesteldheid van de teef. Indien er geen afwijkingen worden aangetroffen, krijgt ze alvast haar eerste pijnstiller. Deze wordt van tevoren gegeven, zodat de werking ten tijde van de operatie optimaal is. Wanneer de hond aan de beurt is, wordt er eerst een intraveneuze braunule geplaatst om het narcoserisico te verkleinen. Vervolgens wordt ze onder narcose gebracht en krijgt ze een tweede pijnstiller. Vanaf dat moment wordt ze extra goed in de gaten gehouden. Er wordt een buis in de luchtpijp gebracht (een trachea-tube) voor een vrije ademweg en de ogen worden gedruppeld, zodat ze niet uitdrogen. De hond knippert immers niet tijdens de narcose. Hierna wordt het operatiegebied op de buik geschoren.

In de operatiekamer krijgt de teef zuurstof en narcosegas toegediend via de tube. Via de tube worden ook de ademhaling en de hoeveelheid narcosegas, zuurstof en koolstofdioxide in de in- en uitgeademde lucht gemonitord. Vervolgens wordt er een ECG aangesloten om het hartritme in de gaten te houden en wordt via de bek een temperatuurprobe ingebracht in de slokdarm. Tevens wordt het operatiegebied verder gewassen en gedesinfecteerd, terwijl de chirurg zich voorbereid.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Sterilisatie van de teef: steriel afgedekt.Alles wordt afgedekt met steriele doeken.
De sterilisatie van de teef

De chirurg heeft zich omgekleed in operatiekleding, de handen gewassen en gedesinfecteerd, draagt een mondkapje, haarnetje, een steriele operatiejas en speciale operatieklompen. Ook heeft één van de paraveterinairen zich voorbereid, zodat er steriel geassisteerd kan worden bij de ingreep. Nu kan de operatie beginnen.

Er wordt een snede gemaakt in de buik, ter hoogte van de navel. Vervolgens worden één voor één de ovaria (= eierstokken) opgezocht, aan 2 kanten dubbel afgebonden en verwijderd. Hierna wordt de buik in 3 lagen gesloten; de spierlaag, de onderhuid en de huid. Deze laatste wordt onderhuids gesloten zodat er zo min mogelijk hechtdraadjes zichtbaar zijn. Er wordt een wondpleister geplaatst, nadat het wondgebied voorzichtig is schoongemaakt.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Sterilisatie van de teef: Begin snede.De daadwerkelijke operatie kan beginnen (hier is al veel aan vooraf gegaan).
Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Sterilisatie van de teef: Er wordt een klein sneetje gemaakt.Er wordt een kleine snede gemaakt.
Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Sterilisatie van de teef: de eierstokken.Beide eierstokjes, nadat ze verwijderd zijn.
Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Sterilisatie van de teef: De wond is onderhuids gehecht.Het wondje is onderhuids gehecht.
Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Sterilisatie van de teef: pleister op de wond.Het wondje wordt afgedekt met een pleister.
Na de sterilisatie van de teef

Zodra alle narcosegas uit het lichaam is verdwenen, mag de teef van tafel worden gehaald en wordt ze naar de opnameruimte gebracht. Hier wordt ze opnieuw getemperatuurd en indien nodig kunnen de ogen nogmaals gedruppeld worden. De temperatuur wordt regelmatig gemeten, omdat de narcose nog niet volledig is uitgewerkt en de hond haar temperatuur moeilijker onder controle kan houden. Als we zien dat de temperatuur verlaagt kan tijdig worden ingegrepen. Meestal krijgt de hond een prikje om wat sneller wakker te worden en naast de nazorg wordt ze regelmatig vertroeteld, mits er behoefte aan is. Wanneer de temperatuur goed op peil blijft en de teef voldoende wakker is, kan ze naar huis.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Sterilisatie van de teef: Lekker in een zachte mand onder de warmtelamp.De nazorg is van groot belang: zachte kleedjes, een traagschuimkussen, een warmtelamp en natuurlijk veel AANDACHT.

Het is belangrijk dat de hond niet aan de wond komt, dit moet goed in de gaten gehouden worden. Indien nodig wordt een romper of een kraagje aanbevolen, die om moet blijven tot de wond geheel is genezen (meestal na 10 dagen). Tevens krijgt ze pijnstilling mee naar huis.

Zoals na elke operatie, moet het dier na de operatie nog goed in de gaten worden gehouden, door uzelf, thuis. Hiermee wordt de kans op complicaties bij het herstel verkleind. Een aantal aspecten voor de thuiszorg kunt u terugvinden in onderstaande nazorgbrief.

BekijkenDownloaden