
De teek is een naar beestje, die door de opwarming van de aarde tijdens een steeds groter deel van het jaar voorkomt. Teken kunnen enerzijds voor ontstekingen zorgen op de plek waar ze vastgezeten hebben, maar kunnen ook nare ziekten overdragen. De ziekten die we in het buitenland zien, zullen door het warmer worden steeds meer onze kant opschuiven. De ziekte van Lyme is natuurlijk al een vervelende bekende. Deze ziekte is vooral vervelend voor mensen, Berner Senner-honden en kruisingen hiervan. We zien langzaam maar zeker ook steeds meer andere ziekten verspreid worden door teken in Nederland.
Teken wachten in het struikgewas of op het gras op voorbijgangers (dieren en mensen), grijpen zich vast en klimmen naar een plekje met niet al te dikke huid. Daar hechten ze zich vast. Van dit geheel voel je meestal helemaal niks, vandaar ook dat het controleren heel belangrijk is. Bij honden en katten dien je regelmatig het dier af te voelen. Bij u zelf is het navoelen van de zachte gebieden na bijvoorbeeld het wandelen in een buitengebied ook aan te raden. Denk vooral aan de enkel, knieholte, lies, navel, oksel, en dergelijke. Ze kunnen natuurlijk overal zitten.

Om de risico’s op overdracht van ziektekiemen te verkleinen is het zaak om de teken zo spoedig mogelijk te verwijderen, liefst binnen 24 uur als het gaat om Lyme. Echter in het buitenland kunnen ook andere ziektekiemen voorkomen en sommigen kunnen zelfs al sneller overgedragen worden, bijvoorbeeld Ehrlichia in 8 uur. Het is niet aan te raden om de teken voor het verwijderen te “verdoven” met alcohol, zeep of wat dan ook. Hiermee maakt u de kans alleen maar groter dat ze door de stress hun speeksel uitspugen met de ziektekiemen.

Er bestaan veel hulpmiddelen om teken te verwijderen; uw eigen vingers, tekenhaakjes, tekenpincetten, tekenlasso’s enz. Wat u gebruikt is minder belangrijk, als u de teek er maar in zijn geheel afkrijgt. Hierbij is het vooral zaak dat de steeksnuit ook meekomt, omdat deze nog wel eens wil zorgen voor een lokale ontsteking.

Moet je nu draaien of trekken bij het verwijderen van de teek?
Het blijkt zo te zijn dat de meest voorkomende teek (Ixodus spp) eruit getrokken mag worden. Deze heeft een lange steeksnuit zonder echte weerhaken. In dat geval zal de steeksnuit dus minder snel afbreken. Bij Dermacentor-teken is er echter sprake van een soort cementlaagje en een kortere snuit, waarbij draaien wel zinvol is. Dermacentor-teken komen minder vaak voor in Nederland dan Ixodus-teken.
Om goed te kunnen draaien, moeten veel mensen bij het draaien hun arm in een lastige positie brengen, waardoor de snuit nog weleens afbreekt. Dit betekent dat wanneer je handig bent met draaien, deze methode het meest veilige is. Indien je minder handig bent, dan zal trekken meestal ook goed gaan omdat de meeste teken in Nederland tot de Ixodus-groep behoren.
Ons advies blijft om teken te verwijderen door te draaien, bijvoorbeeld met een tekenhaakje. Na het verwijderen kunt u de plek ontsmetten en in het geval dat u zelf gebeten bent kunt u noteren dat u gebeten bent en in de gaten houden of u een rode ring krijgt of andere klachten.
nb: Er wordt ook gebruik gemaakt van bevriezen van de teek. Dit is op sommige locaties op het lichaam minder prettig of kunnen er risico’s aanzitten. Bijvoorbeeld als de teek in de buurt van het oog zit.


