Wat is het nut van l-lysine?

L-lysine, dat ook verkocht wordt onder de naam enisyl-F of F-lysine, is een essentieel aminozuur. Dit betekent dat dieren (en tevens mensen) dit aminozuur niet zelf aan kunnen maken, maar het uit hun voeding moeten halen.

L-lysine bevordert de calciumopname vanuit de darmen, helpt bij de vorming van collageen en ondersteunt het afweersysteem, voornamelijk bij de bestrijding van virale infecties. Het vervult dus vele functies in het lichaam. Echter zetten wij het middel vooral in ter ondersteuning van de afweer.

Er zijn aanwijzingen dat l-lysine de vermeerdering van herpesvirussen in het lichaam tegengaat en zo kan bijdragen aan minder, of minder heftige, infecties. Dit doet l-lysine door stimuleren van de afbraak van arginine, een ander aminozuur. Arginine heeft een belangrijke rol bij de vermeerdering van herpesvirussen.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: l-Lysine

Vooral bij katten met FIV (kattenaids) en/of chronische of regelmatig recidiverende niesziekte, passen wij l-lysine toe. Hoewel er wisselend wetenschappelijk bewijs is m.b.t. de werkzaamheid, merken wij in de praktijk dat veel katten er baat bij hebben.