Wat is het nut van vaginale cytologie bij de hond ?

Vaginale cytologie bij de hond wordt wel eens verward met een vagina-uitstrijkje. Een vagina-uitstrijkje wordt echter met een wattenstaafje diep in de vagina afgenomen en dient voor bacterieel onderzoek. Dit kan gedaan worden bij vermoeden van infectie en/of problemen met drachtig raken. Denk bijvoorbeeld aan Herpesinfecties.

Van vaginale cytologie kan gebruik gemaakt worden bij fertiliteitsbegeleiding, oftewel begeleiding bij het drachtig raken van de teef. Het is een hele mooie aanvulling op het bepalen van de progesteronwaarde in het bloed en geeft meer zekerheid bij het bepalen van het juiste moment van dekking. Ook veroorzaakt het weinig tot geen ongemak bij de teef.

Afname

Met de vingers worden de vulvalippen gespreid waardoor het slijmvlies tevoorschijn komt. Wanneer er door loopsheid veel bloederige uitvloeiing aanwezig is kan dit met papier worden weggedept, zodat we in het monster niet alleen maar rode bloedcellen aantreffen. Vervolgens wordt een afdrukglaasje tegen het slijmvlies van de vulva aan gedrukt. Op deze manier worden er cellen afgenomen die zich aan het oppervlak van het slijmvlies bevinden. Het afdrukglaasje kan vervolgens worden gekleurd en onder de microscoop worden bekeken.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Vaginale cytologie, de afname
Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Vaginale cytologie onder de microscoop
Meerwaarde

Aan de hand van de cellen die onder de microscoop zichtbaar zijn, kunnen we zien hoe dicht de teef bij de eisprong zit. Een bepaald type cellen, superficiële cellen, komt namelijk veel meer voor wanneer de teef ovuleerd.

Het kan erg verschillen per individu hoe hoog de progesteronwaarde wordt en hoe snel deze stijgt, waardoor het lastig is om puur en alleen uit deze waarde conclusies te trekken. Soms zien we immers een mooi hoge progesteronwaarde, terwijl we bij de cytologie zien dat we nog wat te vroeg zijn. Hier wordt het advies op aangepast zodat een te vroege dekking inclusief alle tijd en kosten die dit met zich meebrengt, voorkomen wordt.

Maar andersom komt ook voor: soms is de teef op cytologie klaar om gedekt te worden, maar heeft zij een te lage progesteronwaarde om succesvol gedekt te worden.

Vaginale cytologie is een hele mooie toevoeging aan de progesteronbepaling om de kans op een succesvolle dekking te vergroten. Voor meer informatie over fertiliteitsbegeleiding zie het betreffende onderdeel onder faciliteiten.