Kattenopname

Het kan voor katten erg stressvol zijn om tegenover een hond te zitten in de opname.  Daarom hebben we een gescheiden honden- en kattenopname.

Als uw dier op de praktijk moet blijven voor onderzoek of behandeling, komt hij in deze ruimte terecht. Sommige behandelingen, zoals het geven van een infuus, vinden in de opname plaats. Voor andere behandelingen, zoals bijvoorbeeld een operatie, worden de dieren als ze slapen naar de behandelruimte gebracht. Na een operatie of gebitsbehandeling, komt hij weer in de opname terug om bij te komen. Dieren kunnen hier zowel voor een dag opname als voor een meerdaagse behandeling verblijven.

Hokken

In de kattenopname zijn er twee soorten hokken. Een kleiner hok voor dieren die een halve dag blijven en een grotere voor een langere opname.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: De meeste katten zijn bij ons niet bang. Ze zijn opvallend vaak gezellig en nieuwsgierig.

In de kleinere hokken zit een verhoging, een deel van de katten vindt het heel fijn om hierop te liggen.
Traagschuimkussentjes, zoals we die voor de honden gebruiken, blijken niet besteed aan katten. Ze gaan over het algemeen liever op of onder een dekentje te liggen.

In opnamehokken plaatsen we ook fretten, konijnen, cavia’s en andere knagers. De hokken staan zo gepositioneerd dat de konijnen, cavia’s en andere knagers de katten en fretten niet kunnen zien. Zo wordt onnodige stress zoveel mogelijk voorkomen.

Aandacht

Bij de jongere katten leggen we regelmatig speeltjes in het hok om ze te vermaken. Daarnaast weten katten heel goed aan te geven of ze gekroeld willen worden. De meesten worden dan ook regelmatig door een voorbijlopende assistente of dierenarts gekriebeld. Er zijn ook dieren die van vreemde handen alleen maar angstiger worden. Om de stress te verminderen hangen we dan vaak een doek over het hok, waardoor ze minder geprikkeld worden.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Na de operatie was er wat troost nodig.
Temperatuur

Bij de kleinere dieren, zoals katten, fretten, konijnen, cavia’s, ratten en andere knagers is de temperatuur van groot belang. Per dag is er altijd minimaal één paraveterinair die in de gaten houdt of het bijkomen uit de narcose vlot en zonder bijzonderheden gaat en of de temperatuur van de dieren goed blijft.

Om afkoeling tijdens het wakker worden te voorkomen werken we met kruiken, “warmte-eieren” voor het opwarmen van infuusvloeistoffen en zijn de bovenste hokken voorzien van een warmtelamp. En wanneer dieren juist te warm worden kunnen we ze koelen met infusen en coldpacks. Ook in de kattenopname is airconditioning aanwezig. Hiermee kunnen we naar behoefte de ruimte heel warm of heel koud maken.

Voor de hele kleine dieren is er een couveuse beschikbaar.