Röntgenkamer

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: De röntgenkamer: Van te voren stel je alles in, zodat de foto's zo snel mogelijk genomen kunnen worden.
Beveiligde ruimte

Een gebroken bot, een vastgelopen speeltje in een darm of een longontsteking, het zijn allemaal diagnoses die we met een röntgenfoto kunnen stellen. De techniek van de röntgenfoto is erg oud, maar toch is er de laatste jaren een hoop veranderd. De tijd dat er standaard een röntgenapparaat in spreekkamer of operatiekamer stond is voorbij. Het apparaat staat in een aparte ruimte, de röntgenkamer. Om het werken met röntgenstraling zo veilig mogelijk te maken is deze ruimte beveiligd en wordt de apparatuur jaarlijks gecontroleerd. De wanden zijn dik genoeg om de straling binnen te houden, de deur bevat een loodlaag en er is aan de buitenzijde een rode waarschuwingslamp die aangaat wanneer er foto’s gemaakt worden. Bij het maken van foto’s dragen we altijd een loodjas en handschoenen, om met zo min mogelijk straling in aanraking te komen. Door de rode lamp komt er niemand onbeschermd binnen. Om bij te houden hoeveel straling er opgelopen is, dragen we batches. De veiligheidsmaatregelen zijn ook de reden waarom we de foto’s normaal gesproken zonder uw als eigenaar erbij maken. Om de blootstelling van u aan de straling zoveel mogelijk te beperken. Alleen als een dier erg onrustig is zonder de eigenaar, kunnen we ervoor kiezen om de foto’s samen met u te maken. Voor het maken van foto’s is soms een roesje nodig. Bijvoorbeeld voor heupfoto’s, omdat het dier erg stil moet liggen en de houding niet altijd prettig is voor dieren die last hebben van de heupen. Wanneer we een roesje gebruiken nemen we de patiënt meestal een dagdeel op. Hij of zij mag pas weer naar huis als hij of zij helemaal wakker is.

Digitale röntgen

Een van de grootste veranderingen in de wereld van de röntgen is de ontwikkeling van digitale röntgen. Hiermee is het mogelijk om met minder opnames de juiste foto te maken. En hoeven foto’s niet handmatig ontwikkeld te worden, wat veel tijd scheelt. Digitale foto’s zijn kwalitatief beter dan de analoge varianten, wat de diagnostiek ten goede komt. Daarom hebben we in onze praktijk gekozen voor digitale röntgenapparatuur in plaats van de ouderwetsere analoge variant.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: De röntgenkamer: er is speciale kleding en er vindt steeds controle plaats in het kader van de röntgenstraling.

We maken opnames van bijvoorbeeld van een pijnlijke voorpoot, maar we hebben ook de mogelijkheid en expertise om blaasfoto’s met contrastmiddel te maken, of een zogenaamde bariumdoorloopserie bij patiënten met maagdarmproblemen.

Optimale beoordeling

Voor de beoordeling van de foto’s maken we gebruik van het standaard bijgeleverde scherm, wat kwalitatief goed is. Om net dat beetje extra uit de foto’s te kunnen halen, gebruiken we een speciaal extra beeldscherm, waarop eventuele afwijkingen nog beter te zien zijn. Op deze manier proberen we wat extra’s te leveren in kwaliteit en diagnostiek.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: De röntgenkamer: digitale opnames maken het uiteindelijk makkelijker om goede foto's te maken.