Begeleiding

Op meerdere gebieden kunnen we u en uw huisdier begeleiden indien u dat wenst.

Wanneer u uw hond of kat bewust heeft laten dekken of het vermoeden heeft dat er een dekking heeft plaatsgevonden, kan er sprake zijn van zwangerschap. Bij dieren spreken we van dracht.

Verschijnselen die u zelf kunnen opvallen bij dracht zijn toename van de buikomvang en melkklierpakketten, afname in activiteit en een grotere eetlust. Ook het gedrag kan veranderen: uw hond of kat kan aanhankelijker worden en/of sneller geïrriteerd.

Honden en katten zijn gemiddeld 63 dagen drachtig, geteld vanaf het moment van dekking. Om een dracht te bevestigen (of in sommige gevallen, uit te sluiten) zijn bij ons twee vormen van beeldvormende diagnostiek beschikbaar: het maken van een echo en röntgenfoto’s.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Drachtbegeleiding, de ampullen bij een beginnende dracht met de echo.
Drachtecho

Vanaf dag 21 dagen bij de hond en 18 dagen bij de kat, is het mogelijk om te zien of een hond of kat drachtig is. Soms zijn er al eerder veranderingen waar te nemen. Het is echter betrouwbaarder om vanaf dag 28 van de dracht een echo van de baarmoeder te maken.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Drachtbegeleiding, de doorbloeding bij een foetus van een hond met de echo.

Er zijn dan duidelijk vruchtzakjes met foetussen zichtbaar. Vaak voeren we de echo rond dag 30 uit, omdat na die dag de kans op doodgaan en resorptie een stuk kleiner wordt.

Naast bevestigen van de dracht heeft de echo als voordeel dat het ons meer informatie geeft over de gezondheid van de pups of kittens. Er kan bekeken worden of de dracht normaal verloopt en de hartactie van de foetussen kan bekeken worden. Wanneer het moment van dekken niet bekend is, kan er een schatting gemaakt worden van de drachtduur aan de hand van het formaat van de foetussen. Hiervoor bestaan bepaalde formules, deze zijn zeker niet geheel betrouwbaar maar kunnen een richting geven. Ook kan er een schatting gemaakt worden van het aantal pups of kittens dat verwacht wordt. Het is echter belangrijk om te weten dat dit bij echo nooit met 100% zekerheid kan worden vastgesteld. Tijdens het maken van echo bewegen de foetussen, waardoor ze soms niet of juist dubbel geteld kunnen worden bij het langsgaan van de baarmoederhoorns. Ook is het zo dat hoe verder we in de dracht zitten, des te onbetrouwbaarder wordt het. Dit komt omdat de pups en kittens steeds groter worden, waardoor je meerdere keren hetzelfde pup of kitten kunt tellen.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Drachtbegeleiding, pup in de buik met de echo
Röntgen dracht

Het maken van een röntgenfoto van de buik ter bevestiging van dracht kan vanaf dag 45 van de dracht, hoewel iets langer wachten vaak een nog betrouwbaardere uitslag geeft. Dit komt omdat een röntgenfoto de skeletten van de pups en kittens in beeld brengt en deze skeletten vóór dag 45 nog uit kraakbeen bestaan i.p.v. bot, waardoor ze niet zichtbaar zijn op röntgenfoto’s. In dit stadium van de dracht is het maken van een röntgenfoto redelijk veilig voor de foetussen.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Drachtbegeleiding, kittens in de buik op de röntgenfoto

Naast bevestigen van de dracht heeft de röntgen als voordeel dat het aantal te verwachten pups kittens betrouwbaarder te bepalen is. Dit is fijn om te weten voordat de bevalling (partus) plaatsvindt, zodat het duidelijk is dat het moederdier klaar is met de bevalling,  maar ook hoeveel pups of kittens u kunt aanbieden aan geïnteresseerden. Verder, wanneer er op de röntgenfoto sprake blijkt van één- of tweelingdracht bestaat het risico dat de foetussen te groot worden. Er zal dan mogelijk eerder ingegrepen moeten worden middels een keizersnede, als de partus nog niet rond de verwachte datum heeft plaatsgevonden.

Als u problemen heeft bij de opvoeding van pups of kittens dan kunt u bij ons terecht. Voor gedragsproblemen van volwassen dieren zullen we u op dit moment door verwijzen.

Uw pup piept, bijt, kan niet alleen zijn of is moeilijk te corrigeren?

Uw kitten hangt overal in, onder andere in uw benen?

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: We bieden bijvoorbeeld begeleiding in de vorm van gedragsadviezen.

Wanneer de mogelijke medische oorzaken zijn uitgesloten kan Sanne, één van onze paraveterinairen, u verder helpen. Sanne is gedragsadviseur voor honden, katten en konijnen. Ze heeft meerdere cursussen gevolgd en blijft ook nu op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de wereld van het gedrag. Daarnaast geeft ze al jaren les op de hondenschool in Tiel en heeft ze in de kliniek natuurlijk de nodige ervaring opgedaan met gedragsgerelateerde problemen.

Mocht u problemen ondervinden met uw pup of kitten qua gedrag dan is het mogelijk om een gedragsconsult af te spreken bij Sanne (Let op: we hebben twee Sanne’s in de praktijk, dus kies de juiste).

Ook voor tips bij de opvoeding van uw pup kunt u bij Sanne terecht. Denk aan problemen zoals angst, angstagressie of stress. De meeste katteneigenaren weten dit: katten zijn over het algemeen niet gediend van verandering, dit kan stress geven. Mocht u niet zitten te wachten op nagels in of urine op uw nieuwe bankstel, aarzel dan niet om contact op te nemen.

Door middel van een gedragsconsult zal Sanne samen met u het probleem duidelijk in kaart brengen. Vervolgens kan er door middel van training en heel soms in combinatie met rustgevende medicatie, het contact tussen u en uw dier weer hersteld worden.

Mocht er een erg gecompliceerd gedragsprobleem bestaan, dan is het mogelijk dat u doorverwezen wordt naar een gedragstherapeut.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Sanne, onze gedragsadviseur, doet de begeleiding wanneer het om gedrag gaat. Dat kan gaan om de hond, de kat of het konijn.

Mocht u met uw hond een nestje willen, dan kunt u bij onze kliniek terecht voor fertiliteitsbegeleiding. Hierbij helpen we om het beste moment van dekking te bepalen, zodat de kans op dracht vergroot wordt. Het blijft natuurlijk altijd een natuurlijk proces met veel variaties en invloeden op het succespercentage.

Cyclus hond

De teef krijgt haar eerste loopsheid, die start op de eerste dag dat er bloederige uitvloeiing uit de vulva wordt gezien, meestal tussen de 6 en 16 maanden leeftijd. Dit kan per dier en ras erg verschillen. Vervolgens worden de meeste rassen 2 keer per jaar loops. De loopsheid duurt gemiddeld 3 weken, maar ook dit kan per individu erg verschillen. Naast bloederige uitvloeiing is vaak sprake van een gezwollen vulva, onrust, vaker urineren en aantrekkelijk zijn voor reuen.

De teef is niet de gehele loopsheid vruchtbaar. Het betreft slechts enkele dagen na de eisprong. Deze vindt gemiddeld op dag 9 tot 14 plaats, maar dit kan per teef erg verschillen en zelfs variëren van dag 5 tot 30 na start van de loopsheid. Na de eisprong heeft de eicel nog 24 – 48 uur nodig om te rijpen. De teef is dus niet direct vruchtbaar, waarmee rekening gehouden moet worden bij het bepalen van het beste dekmoment.

Door middel van fertiliteitsbegeleiding kan meestal een goede inschatting worden gemaakt wanneer er sprake is van de eisprong. Zo kan het beste moment voor dekking bepaald worden. Dit inschatten kan met behulp van meerdere methodes; progesteronbepaling, cytologie en vaginoscopie. Het samenvoegen van deze methodes geeft de meest betrouwbare schatting.

Progesteronbepaling

Na afname van een kleine hoeveelheid bloed (0.6 – 0.7 ml) kunnen wij in ons laboratorium de concentratie progesteron in het bloed bepalen. Vóór de ovulatie begint het progesteron in het bloed al te stijgen. Wanneer deze waarde een bepaalde grens overgaat, weten we dat de hond rond de ovulatie zit. Echter, ook dit is per individu sterk verschillend en het is dan ook aan te raden om ter aanvulling gebruik te maken van cytologie en eventueel ook vaginoscopie.

Cytologie

Bij cytologie wordt een afdrukpreparaatje gemaakt van het slijmvlies van de vulva. Dit betekent dat een microscoopglaasje kort tegen het slijmvlies van de vulva gedrukt wordt, waardoor er celletjes worden afgegeven. Deze kunnen vervolgens, na kleuring, onder de microscoop worden bekeken. Dit wordt gedaan door dierenarts A.Rappoldt.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Fertiliteitsbegeleiding; het afnemen van vaginale cytologie

Het type cellen dat in het preparaat aanwezig is, vertelt iets over in welk stadium van haar cyclus de teef verkeert.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Fertiliteitsbegeleiding; een parabasale celWanneer er veel parabasale cellen zichtbaar zijn, is de teef in anoestrus. Dit betekent dat er sprake is van de langdurige rustperiode tussen twee loopsheden in.
Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Fertiliteitsbegeleiding; een intermediaire celIntermediaire cellen zijn groter dan parabasale cellen en kunnen onregelmatig of hoekig van vorm zijn. Ook deze cellen zijn tijdens anoestrus aanwezig. Echter wanneer zij toenemen in grootte en aantal, is er sprake van hormonale activiteit en gaat de teef richting ovulatie.
Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Fertiliteitsbegeleiding; een superficiële celWanneer er superficiële cellen verschijnen bij cytologie, weten we dat ze rond de ovulatie zit. Wanneer in het preparaat sprake is van 80% superficiële cellen zonder celkern (anucleaire cellen), is een dekking aan te raden.
Vaginoscopie

Bij vaginoscopie kan met behulp van een scoop (buisje met camera) de binnenkant van de vagina worden bekeken. Hiermee bekijken we de kleur, zwelling en eventuele uitvloeiing en afwijkingen aan het vaginaslijmvlies. Wanneer een teef bijvoorbeeld rond haar eisprong zit, is bleek en rimpelig slijmvlies in de vagina te zien. Deze vorm van diagnostiek wordt door veel teven als minder prettig ervaren en wordt dan ook minder gebruikt.

Omdat er zoveel individuele verschillen tussen teven kunnen zitten, raden wij aan te starten met fertiliteitsbegeleiding op dag 5 van de loopsheid.

Als u zekerheid wilt of uw hond drachtig is of als u graag wilt graag weten hoeveel pups u kunt verwachten, dan kunnen we door middel van diagnostische beeldvorming hier meer duidelijkheid over krijgen.

Drachtecho

Vanaf dag 21 bij de hond en dag 18 bij de kat na de laatste dekking is het mogelijk om een echo van de baarmoeder te maken om te zien of de teef/poes drachtig is geraakt. Het meest betrouwbaar is dit rond dag 28 – 30. Er kan dan ook een schatting gemaakt worden van het aantal pups. Echter, middels echo is deze schatting minder specifiek dan via het maken van röntgenfoto’s.

Drachtröntgenfoto’s

Een accuratere schatting van het aantal pups is te maken met röntgenfoto’s van de buik. Dit kan wel pas later in de dracht, aangezien de botten van de pups in een eerder stadium nog van kraakbeen zijn en daardoor niet goed zichtbaar op de foto’s. Vanaf dag 45 na de laatste dekking kunnen röntgenfoto’s worden gemaakt. Op de foto’s zijn dan duidelijk de skeletjes van de pups te zien. Het is wel handig om de dag van de foto’s weinig voer te geven, omdat anders de volle maag en darmen het tellen behoorlijk kunnen bemoeilijken.

Voeding is onmisbaar voor mens en dier. Dieren hebben andere behoeftes dan mensen en onderling hebben ze ook weer verschillende behoeftes. Een hond heeft andere voeding nodig dan een kat, een pup heeft weer andere voeding nodig dan een senior hond.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Josina heeft zich toegelegd op voeding. Zij is dan ook degene die de meeste voedingsadviezen geeft. Daarnaast helpt zij de dieren met het afvallen.

Een dier met gewrichtsproblemen heeft een dieet nodig ter ondersteuning van de gewrichten, terwijl een dier met verhoogde nierwaarden in het bloed een nierdieet nodig heeft. Ook voor honden en katten met maag-, darm- of huidklachten bestaan er meerdere soorten diëten.

Er zijn allerlei soorten voeding, denk hierbij aan brokken of blikvoer, maar ook vers vlees behoort tot de mogelijkheden. Hierin zijn verschillende merken beschikbaar.

Soms is het nodig om, als dieren niet willen eten, een sonde te plaatsen naar de maag of slokdarm, zodat we via een slangetje voeding kunnen geven zonder het dier al te veel te plagen. We hebben in onze praktijk verschillende vloeibare voeders, die geschikt zijn om via een sonde in te geven.

Voor een passend advies voor uw huisdier kunt u bij al onze paraveterinairen terecht.  Voor specifieke vragen heeft Josina zich toegelegd op voedingskunde voor de hond en kat. Tevens verzorgt zij de begeleiding van het afvalprogramma. Hiermee krijgt zij de meeste honden en katten weer op een gezond gewicht. Natuurlijk kunt u ook met al uw andere vragen over de specifieke voeding van uw dier bij haar terecht. Mocht ze deze dan niet direct kunnen beantwoorden, dan zal ze dit uiteraard voor u gaan uitzoeken.

We kunnen helaas niet alles op voorraad hebben, maar we kunnen wel kijken of we de gewenste voeding voor u kunnen bestellen.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Zelfs onze patiëntjes luisteren aandachtig bij het voedingsadvies.