In de meeste gevallen zal men maar een klein deel van onze kliniek zien bij een bezoek. Om toch een indruk te geven van alle ruimtes kunt u ze hieronder bekijken.
Het gebouw
- Balie
- Wachtkamer
- Behandelkamers
- Hondenopname
- Kattenopname
- Voorbereiding
- Operatiekamer
- Laboratorium
- Röntgenkamer
- Quarantaine
- Kantoor/Koffiekamer
Bij de balie wordt u geholpen door één van onze gediplomeerde paraveterinairen. Zij maken afspraken, beantwoorden vragen en voorzien u desgewenst van informatie en medicijnen. Aan de balie kunnen allerlei producten gehaald worden, zoals voer (voor honden, katten, konijnen, papegaaien enz), huid- en vachtverzorgingsproducten, de nieuwste vlooienmiddelen en ontwormingskuren. Voorgeschreven medicijnen kunt u aan de balie ophalen. Er kunnen vervoersmandjes voor katten tegen een borgsom geleend worden en dergelijke.
Onze dames staan u altijd geduldig te woord.
Iets over vlooienmiddelen en wormkuren:
In worm- en vlooienproducten bestaan veel verschillen, zowel in de soorten parasieten die ze bestrijden als in de werkzaamheid. We zien nogal eens problemen doordat er producten elders gekocht zijn die niet meer werken omdat ze al heel lang op de markt zijn. Er treedt bij sommige producten ‘resistentie’ op: de parasieten passen zich aan het product aan, waardoor er dan beter een ander product kan worden gegeven. Onze paraveterinairen geven u deskundig advies over het beste product voor uw huisdier. Het advies is ook afhankelijk van uw thuissituatie: komen de huisdieren buiten? Hoeveel huisdieren heeft u, en welke? Is uw huisdier allergisch voor bijvoorbeeld vlooien? Wilt u iets wat de volwassen vlo aanpakt, de eitjes of de larven aanpakt of wilt u alles aanpakken? Wilt u spray, druppels, tabletjes, een injectie die een half jaar werkt etc…
Vanwege onder andere de resistentieproblematiek kan ons advies in de loop van de tijd wijzigen.

U komt binnen in de wachtkamer met aan de linkerhand de balie. In de wachtruimte staat een weegschaal, waar u uw dier op kunt wegen.
De weegschaal is vrij plat waardoor het minder eng is.
Geeft u het gewicht van uw dier door aan de paraveterinair of de dierenarts, dan kan deze het in de computer zetten bij de gegevens van uw dier. U kunt na aanmelding plaatsnemen op de stoelen. Vanuit de wachtruimte bereikt u de spreekkamers van de dierenartsen. Indien u even moet wachten is er een vitrine met spulletjes om te bekijken. Verder liggen er tijdschriften en is er een continue presentatie op een televisie te zien.

De praktijk heeft 2 spreekkamers, welke beide voorzien zijn van een behandeltafel die tot bijna op de grond kan zakken, zodat alle honden op de tafel kunnen zonder dat er iemand bij het tillen door zijn/haar rug hoeft te gaan. Deze tafels zijn voorzien van een beveiliging tegen het klemraken van kinderhoofdjes.
In de spreekkamer vindt het lichamelijk onderzoek plaats van uw huisdier, bijvoorbeeld bij de jaarlijkse vaccinatie (een korte check-up van de gezondheidstoestand van het dier geeft veel informatie!).
Deze spreekkamer is iets groter waardoor hier ook de ruimte is om echo’s te maken.
De spreekkamer is ook de plek waar uw dier onderzocht wordt als hij ziek is. Als uw huisdier bij ons wordt opgenomen voor een operatie, gebitsbehandeling, etc., wordt meestal nog voor de opname een lichamelijk onderzoek verricht om het narcoserisico goed in te kunnen schatten en zo mogelijk verder te verkleinen. Na dit onderzoek wordt het dier dan in één van de opnameruimtes gehuisvest.

Hier worden de honden opgenomen. Er zijn hokken voor kleine honden en twee grote hokken voor bijvoorbeeld een Duitse Dog of Berner Sennenhond. Hierdoor hoeven de grote honden niet opgevouwen te worden in een te klein hokje en kan de hond gemakkelijk blijven totdat hij weer fit genoeg is om naar huis te gaan. Om eventuele afkoeling te voorkomen zijn een aantal hokken voorzien van een warmtelamp.

Hier worden de katten, fretten, konijnen en knaagdieren opgevangen. De kattenopname is gescheiden van de hondenopname, waardoor de dieren geen hinder van elkaar ondervinden en zijn ze minder gestrest. Als een dier op de praktijk moet blijven voor onderzoek en/of behandeling, komt het in deze ruimte terecht. Sommige behandelingen vinden in de opname plaats (bijvoorbeeld het geven van een infuus), voor andere (bijvoorbeeld een operatie) gaan ze nadat ze onder narcose zijn gebracht, naar een andere behandelruimte. Na operaties en andere onderzoeken of behandelingen waarvoor de dieren onder narcose zijn geweest, komen ze weer in deze opname terug om bij te komen. Eén van de paraveterinairen houdt in de gaten of het bijkomen uit de narcose vlot en zonder bijzonderheden gaat.
Niet elke kat stelt het op prijs, maar in dit geval werd het zeker als prettig ervaren.
Na de operatie was er even wat troost nodig.
Om afkoeling tijdens het wakker worden te voorkomen is de ruimte voorzien van airconditioning en zijn de bovenste hokken voorzien van een warmtelamp.

In de voorbereidingsruimte worden de dieren geschoren en geïntubeerd voor een operatie. In het geval van kleine diertjes (cavia, rat, hamster, etc) wordt het scheren gedaan op een warmtematrasje. Hiermee wordt voorkomen dat ze teveel afkoelen.

De operatiekamer is voorzien van een egale vloer en wanden uit 1 stuk zodat ze makkelijk schoon te maken zijn. Wij maken veel gebruik van gasanesthesie. De bewaking van de patiënt bestaat uit een capnograaf om het ademhalingsritme en de ademgassen te meten en een ECG om het hart in de gaten te houden. Deze apparaten geven, samen met de beoordeling van de slijmvliezen en reflexen van de operatiepatiënt, een goed beeld van de diepte van de narcose. De dieren liggen op een warmtematje, zodat wanneer de lichaamstemperatuur dreigt te zakken we ze kunnen verwarmen.

In ons laboratorium kunnen verschillende dingen onderzocht worden:
- Urine onderzoek
- Microscopisch onderzoek van de ontlasting op parasieten (wormen enz)
- Ontlastingsonderzoek op parvo
- Bloedonderzoek naar bijvoorbeeld lever-/nierfunctie of suikerziekte, kattenaids, kattenleukemie
- Microscopisch onderzoek van huid en haren
- Schimmelkweken
We beschikken over moderne apparatuur voor het nakijken van bloed, waardoor we in veel gevallen binnen zeer korte tijd de uitslag van het bloedonderzoek hebben. Dit maakt het mogelijk om direct een behandeling in te stellen.
Het laboratorium is zo opgezet dat er voldoende uitbreidingsmogelijkheden zijn voor de toekomst. Hierdoor worden regelmatig de mogelijkheden voor laboratoriumonderzoek op de kliniek verder vergroot.

In deze, in verband met röntgenstraling extra beveiligde ruimte, worden de röntgenfoto’s genomen. Dit kan een eenvoudige opname zijn van bijvoorbeeld een pijnlijke voorpoot, maar er is ook de mogelijkheid en expertise om blaasfoto’s met contrastmiddel te maken, of een zogenoemde bariumdoorloopserie bij patiënten met maagdarmproblemen.
Dankzij het digitale röntgenapparaat zijn we in staat om betere foto’s te maken, wat de diagnostiek ten goede komt.
Het licht in de röntgenkamer wordt gedimd bij het maken van foto’s, wat rustgevend blijkt te werken op patiënten die geen narcose hebben gekregen voor het nemen van de foto’s. Een heleboel foto’s worden gemaakt bij het wakkere dier. Voor sommige soorten foto’s (bijvoorbeeld kop- en halsfoto’s, als het dier heel stil moet liggen in een ongebruikelijke houding) en bij verdenking op bepaalde, meestal zeer pijnlijke aandoeningen krijgt de patiënt een kleine narcose. Dit werkt voor het personeel veel rustiger, geeft betere foto’s en is voor de betreffende patiënt wel zo fijn.

Deze ruimte is gekomen om dieren te kunnen opvangen die heel ziek zijn en/of een besmettelijke ziekte (bijvoorbeeld Parvo) hebben. De patiënt kan dan indien het formaat het toelaat in de couveuse gehouden worden en intensief behandeld worden. Deze ruimte kan goed ontsmet worden en er kunnen strenge hygiënemaatregelen worden genomen om verspreiding van ziektekiemen tegen te gaan.

Op maandag tot en met vrijdag hebben wij een telefonisch spreekuur van 09.00 uur tot 09.30 uur voor de eigenaren van onze patiënten. Tijdens dit spreekuur is één van onze dierenartsen beschikbaar om vragen te beantwoorden, uitslagen door te geven of te overleggen over uw huisdier. Om zoveel mogelijk eigenaren te kunnen helpen, streven wij ernaar deze (gratis) telefonische consulten kort te houden.
We drinken hier ook onze koffie en overleggen over ingewikkelde patiënten.
