Cherry eye oftewel een uitpuiling van de glandula membrana nictitans
Een Cherry eye bij de hond is een uitpuiling van de klier van het derde ooglid (Membrana nictitans). Dit komt vaak voor bij honden met een korte neus en een hoog voorhoofd, zoals Bulldoggen, de Cavalier King Charles Spaniël, Mastino, Cocker Spaniël, maar ook bij de Shar Pei. Bij de kat komt deze aandoening vrijwel nooit voor.

Oorzaak van een Cherry eye
Aan de binnenzijde van het Membrana nictitans is een klier gelegen, die onder andere een rol speelt bij de traanproductie. Hij zorgt voor ongeveer 30% van de vloeibare fractie van het traanvocht. Bij bepaalde hondenrassen zit deze klier onvoldoende vast in het weefsel. Als er een lichte ontsteking ontstaat van de conjunctivae (bindvliezen) met zwelling van het slijmvlies, kan deze klier vanachter het derde ooglid tevoorschijn komen. Doordat de klier blootgesteld wordt aan de lucht, droogt deze uit, wordt geprikkeld en raakt nog meer ontstoken en gezwollen.
Symptomen van een Cherry eye
Er ontstaat een roze, bolvormige, gladde structuur, die vanachter het derde ooglid tevoorschijn komt. Er kunnen soms verschillende follikels op de klier aanwezig zijn, die het een framboosachtig aspect geven. In het Engels wordt dit Cherry eye genoemd. Er kan wat slijmige ooguitvloeiing aanwezig zijn.
In de meeste gevallen treedt dit probleem na 1 – 3 maanden ook aan het andere oog op.

Behandeling van een Cherry eye
De behandeling van cherry eye bestaat uit het (chirurgisch) terugbrengen van de klier in zijn normale positie achter het derde ooglid. Dit zorgt ervoor dat de functie van de klier in de traanproductie behouden blijft. Het kan een lastige operatie zijn, waardoor er met enige regelmaat bij dieren een recidief kan worden gezien. Het verwijderen van de klier wordt alleen in uiterste noodzaak uitgevoerd, aangezien er dan een grote kans op droge ogen syndroom bestaat.