Wat is het geriatrisch vestibulair syndroom (GVS)?
Het GVS is een syndroom waarbij er een probleem is met de zenuwen van het evenwichtsorgaan, ook wel het vestibulair orgaan genoemd. De exacte oorzaak is helaas nog niet opgehelderd.
Het komt meestal voor bij de oudere hond.
Symptomen
Het geriatrisch vestibulair syndroom treedt acuut op. Binnen korte tijd kunnen de volgende verschijnselen optreden: scheve kopstand, snel heen en weer bewegen van de ogen, rondjes lopen, dronkenmansgang, misselijkheid en braken.
Het syndroom wordt vaak verward met een TIA of herseninfarct. Dit komt echter veel minder voor bij dieren dan bij mensen en hierbij zijn meer verschijnselen te verwachten dan alleen evenwichtsproblematiek.
Diagnose
Er bestaat helaas geen test om het GVS te bevestigen. De diagnose wordt dan ook gesteld door het uitsluiten van andere oorzaken. Evenwichtsproblemen kunnen ook veroorzaakt worden door midden- en/of binnenoorontsteking, tumoren, hersenschade (door een ongeluk) of schildklierproblematiek.
Zonder aanvullende beeldvorming kan niet in het binnenoor of de schedel gekeken worden. Maar de combinatie van signalement, symptomen en lichamelijk onderzoek geven vaak al genoeg duidelijkheid over de aanwezigheid van dit syndroom.
Therapie
Voor GVS bestaat geen gerichte therapie. We kunnen alleen ondersteunen en de symptomen verlichten. Met name de misselijkheid is met medicatie goed te bestrijden. Ook is het belangrijk het dier zo nodig te helpen met eten en drinken.
Prognose
De prognose van GVS is gelukkig goed. Binnen een paar dagen treedt er aanzienlijke verbetering op en binnen 2 weken verdwijnen de klachten. De klachten kunnen ook binnen een aantal weken of maanden recidiveren. De meeste honden herstellen volledig, hoewel sommige honden een scheve kopstand blijven houden of af en toe nog wankel zijn.
