Onder invloed van geslachtshormonen kunnen er bij de cavia kale plekken op de huid ontstaan. Dit zien we vrijwel uitsluitend bij niet-gesteriliseerde zeugjes, van middelbare tot oudere leeftijd.
Oorzaak van hormonale kaalheid bij de cavia
De eierstokken bij de zeug produceren normaal gesproken oestrogenen. Dit zijn geslachtshormonen die een rol spelen bij de voortplanting. Wanneer er op de eierstokken cysten (vocht gevulde blaasjes) ontstaan die teveel van deze hormonen produceren, kan de groeicyclus van de haren in de vacht worden verstoord. Hierdoor kunnen de haren uit gaan vallen. Omdat bij gesteriliseerde zeugjes de eierstokken zijn verwijderd, zien we dit niet bij gesteriliseerde cavia’s. Normaal gesproken zijn de eierstokken maar een paar millimeter groot. Wanneer er grote cystes ontstaan kunnen ze tot wel 10cm groot worden.
Symptomen van hormonale kaalheid bij de cavia
De belangrijkste klacht bij cavia’s met ovariële cysten waarbij te veel hormonen worden geproduceerd is haaruitval of kaalheid. Typisch zien we dat de haaruitval een bepaald patroon vertoont, namelijk symmetrisch op beide flanken van het dier. De huid zelf ziet er meestal normaal en rustig uit, en er is geen jeuk. Er kunnen ook cystes op de eierstokken aanwezig zijn die geen hormonen produceren waarbij er dan ook geen haaruitval is. Als de cystes erg groot zijn kan het buikje op gaan zwellen en kunnen de cystes ervoor zorgen dat de ademhaling of de darmwerking bemoeilijkt wordt. De cavia heeft veel pijn, wordt zwak en verliest haar eetlust. Ook kan er bloed in de urine worden gevonden.
Diagnose van hormonale kaalheid bij de cavia
Een vermoedelijke diagnose wordt gesteld aan de hand van het gesprek met de eigenaar en het lichamelijk onderzoek van de cavia. Onder andere de huid wordt gecontroleerd, de buik wordt goed nagevoeld om te controleren op vergrote eierstokken en er kunnen afkrabsels van de huid en/of haarpluksels worden genomen om andere oorzaken van kaalheid uit te sluiten. Andere aandoeningen waarbij kaalheid kan ontstaan zijn ernstige voedertekorten, hormonale veranderingen bij zeugjes op het einde van de dracht of lactatie, ‘begrazing’ door andere cavia’s en infecties met parasieten (bv. mijt) of schimmel. Als er een sterke verdenking op ovariële cysten (hormonale kaalheid) is kan een echo van de buik worden uitgevoerd.
Behandeling van de hormonale kaalheid bij de cavia
De beste behandeling voor de cystes op de eierstokken is sterilisatie, waarbij de eierstokken en eventueel de baarmoeder worden verwijderd. Dit kan alleen als de cavia fit genoeg is om de operatie aan te kunnen. Er zijn ook andere mogelijkheden voor therapie, maar hierbij komen de cystes vaak snel weer terug.