Kanker bij de hond en kat komt steeds meer voor. De belangrijkste reden hiervoor is het feit dat de gemiddelde leeftijd binnen deze diergroepen toeneemt en de grootste risicofactor voor het krijgen van kanker is nu eenmaal toenemende leeftijd. Uit onderzoek is gebleken dat 25-30 % van de honden in de loop van het leven één of andere vorm van kanker zal krijgen. Bij honden boven 10 jaar kan dit percentage oplopen tot 40 %. Te verwachten is dat de situatie bij de kat niet anders zal zijn. Kanker is de meest voorkomende ziekte binnen de gezelschapsdierenpraktijk en de belangrijkste doodsoorzaak van honden.
Vandaag de dag ziet een toenemend aantal huisdiereigenaren hun dier als een volledig lid van het gezin; gezinsleden die recht hebben op de best mogelijke diergeneeskundige behandeling.
Wanneer de diagnose kanker bij uw geliefde huisdier wordt gesteld brengt dit een gevoel van angst en verlies van hoop met zich mee. In korte tijd komen er veel vragen op u af. Wat gaat er gebeuren? Kan de ziekte worden behandeld? Hoe ziet het leven eruit tijdens de periode van vervolgonderzoeken, vóór en na een behandeling? Wat zijn de resultaten die ik kan verwachten van een behandeling en met welke bijwerkingen bij mijn dier moet ik rekening houden? Zo zal iedereen zijn/haar eigen vragen hebben. Gelukkig zijn er steeds meer oncologische behandelingsmogelijkheden, met als doel genezing of verlenging van het leven op een verantwoorde manier.
Vandaag de dag geneest in ons land ongeveer de helft van de menselijke patiënten met kanker van hun ziekte. Een groeiend percentage van diegenen voor wie genezing niet tot de mogelijkheden behoort, leeft steeds langer door voortdurend nieuwe ontwikkelingen binnen de oncologie, leert ook steeds beter met hun ziekte om te gaan, maar sterft er uiteindelijk wel aan. In de diergeneeskunde is een vergelijkbare ontwikkeling gaande.
Ook diergeneeskundig zijn we in staat om steeds meer dieren met kanker te genezen. De vooruitgang binnen de veterinaire oncologie zal er ook toe leiden dat de behandeling van kanker, wanneer genezing niet haalbaar is, in een toenemend aantal gevallen zal resulteren in een chronische ziekte, waar de patiënt zonder noemenswaardige problemen een lange periode mee kan blijven leven. Kwaliteit van leven is ook in bij de behandeling van kanker de belangrijkste doelstelling.
Het creëren van een “stabiele ziekte” over een langere periode, met behoud van kwaliteit van leven, bij een gezelschapsdier met kanker, zal dus ook diergeneeskundig steeds meer een normaal uitgangspunt van behandelen moeten worden. Bij andere aandoeningen, zoals chronische nierziekten, chronisch hartlijden en gewrichtsproblemen, is dit diergeneeskundig allang een volledig geaccepteerde manier van denken.
De behandeling van tumoren is zeer variabel en afhankelijk van onder andere het type, omvang, lokalisatie ten opzichte van de omgeving, het eventueel aanwezig zijn van klinisch aantoonbare uitzaaiingen etc. Chirurgie is nog steeds de hoeksteen van de oncologie. Andere behandelingen kunnen bestaan uit onder andere chemotherapie, radiotherapie, hormonale en immunotherapie. Deze therapieën kunnen alleen of in combinatie met elkaar worden gebruikt en eventueel aangevuld worden met speciale voeding of voedingssupplementen.
“Compassionate care” is de belangrijkste term binnen de kankergeneeskunde. Het is de verwezenlijking van diergeneeskundige zorg vanuit het hart, uitgaande van en ondersteund door wetenschappelijke kennis, maar houdt tevens zorg voor de eigenaar van de patiënt in. “Compassionate care” komt voort uit het erkennen, herkennen en begrijpen van de unieke mens-dier relatie. Zo zijn de bijwerkingen van chemotherapie welke bij de mens bekend zijn, bij onze huisdieren gelukkig veel minder aanwezig. Dit komt onder andere doordat de gebruikte doseringen bij dieren lager zijn, en de eventuele bijwerkingen steeds beter voorkomen kunnen worden door medicijnen. Zo worden honden niet kaal, met uitzondering van de zogenaamde trimrassen, en verliezen katten vaak alleen hun snorharen. Hoewel de meeste eigenaren zich ongerust maken over kanker, bieden de nieuwe behandelingsmethoden en ontwikkelingen hoop voor vele dieren met kanker.
De 10 meest voorkomende symptomen bij kanker
- Abnormale diktes die niet verdwijnen of toenemen in grootte.
- Wonden die niet genezen.
- Vermagering.
- Afname van de eetlust; moeilijkheden met kauwen of slikken.
- Bloedverlies of een andere uitvloeiing uit een lichaamsopening.
- Onaangename geur.
- Benauwdheid of hoesten.
- Niet meer graag willen gaan wandelen of een verminderd uithoudingsvermogen.
- Blijvende kreupelheid of stijfheid.
- Moeilijkheden met urineren of produceren van de ontlasting.
Bron: Veterinary Cancer Society
Andere verschijnselen zoals pijn, bloedarmoede, veel drinken en plassen of zeer veel eten kunnen ook voorkomen, afhankelijk van de soort tumor.