Bij de cavia kunnen meerdere parasieten op de huid worden aangetroffen. Het meest bekend is de “schurftmijt”. Hieronder vallen 2 typen mijten. Daarnaast kunnen er ook luizen en soms zelfs vlooien worden gevonden (het gaat hierbij dan om de kattenvlo). Er zijn gravende en niet gravende schurftmijten. Met name de gravende mijt geeft zeer veel jeuk.
Infecties worden regelmatig gezien. De jeuk kan nog verergerd worden door bijkomende bacteriële infecties van de krabwonden op de huid.
Luizen leven met name op de vacht en geven een wisselende hoeveelheid jeuk. Soms kunnen de neten (= luizeneieren) met het blote oog gezien worden op de haarschacht.
De vlo is net als bij de kat bloedzuigend en geeft een matige jeuk.
Alle parasieten kunnen via direct contact worden overgedragen.
Een van de schurftmijten kan worden overgedragen op de mens en kan dan wat huidirritatie geven. Echter wanneer de parasiet bij de cavia behandeld wordt zal hij ook vanzelf bij de mens verdwijnen.
De verschijnselen kunnen dus variëren van geen/nauwelijks jeuk tot heftige jeuk met huidverwondingen door gekrab, haaruitval, verdikte huid, korsten en plooivorming.
Vlooien kunnen vaak met het blote oog gezien worden, voor de mijten en luizen is meestal microscopisch onderzoek nodig.
Bij de behandeling van de dieren moet er aan gedacht worden om de omgeving van het dier goed te reinigen. Vaak kan het nuttig zijn om bijvoorbeeld het strooisel te vernieuwen of het aanwezige strooisel 24 uur in een vriezer te leggen om zo de hierin mogelijk aanwezige parasieten te doden.