Een kat is geen hond
Vroeger werd de kat nog wel eens gezien als een kleine hond. Dit is echter absoluut niet het geval. Niet alleen qua gedrag maar ook qua stofwisseling zijn ze op veel punten heel anders.
Dit wordt pijnlijk duidelijk wanneer we kijken naar sommige producten tegen vlooien en teken. Er is een enorm breed scala aan producten te verkrijgen bij de dierenarts, maar ook bij dierenwinkels en op internet. Deze producten worden vaak onderverdeeld op basis van diersoort en gewichtsklasse.
Zo af en toe worden we in de praktijk geconfronteerd met een kat die een pipet heeft toegediend gekregen, die bestemd was voor de hond. Afhankelijk van de werkzame stof kan dit dan meer of minder schadelijk zijn.
Permethrinvergiftiging
Indien katten een pipet met als werkzame stof Permethrin toegediend hebben gekregen, zijn de klachten niet mis. Permethrin zit onder andere in Advantix en Pulvex en enkele andere pipetten tegen teken bij de hond. Katten kunnen zeer slecht tegen deze stof.
Een dag na toediening wordt het maximale effect bereikt en pas na 68 uur is de stof in het lichaam voor de helft afgebroken (de halfwaardetijd). Als de stof in de hersenen en het lichaamsvet is opgeslagen, kan de halfwaardetijd wel 4 tot 5 dagen zijn.
Verschijnselen van een Permethrinvergiftiging
De meest kenmerkende verschijnselen van deze vergiftiging zijn spierkrampen, stuipen, heftig kwijlen, overgevoeligheid voor prikkels (zoals geluid en licht). De lichaamstemperatuur kan zakken of juist toenemen en bij het laatste is er tevens risico op glucosetekort. Dit tekort wordt verergerd, doordat er bij continu stuipen en spierkrampen veel energie wordt verbruikt. Vaak komt er ook tijdelijk blindheid voor. En 1 op de 10 dieren overlijdt aan een permethrinvergiftiging.
Behandeling van een Permethrinvergiftiging
Mocht het per ongeluk gebeuren dat er een verkeerde pipet bij de kat wordt opgebracht, dan is het zaak om de plek snel en grondig te wassen met afwasmiddel (dit is sterk vetoplossend). Daarna grondig de huid en vacht uitspoelen om te voorkomen dat de dieren het afwasmiddel opnemen. Katten moeten apart worden gehouden van elkaar, omdat de dieren de stof ook kunnen opnemen bij het likken of poetsen van elkaar.
Mocht u echter vervolgens klachten zien optreden dan is het zaak om direct contact op te nemen met de dierenarts. Wanneer u naar de dierenarts gaat, is het verstandig om de betreffende pipet mee te nemen.
Indien er klachten aanwezig zijn, zal de kat opgenomen moeten worden. Afhankelijk van de ernst en de verschijnselen kan het nodig zijn om het dier aan het infuus te leggen, af te koelen of op te warmen, te verdoven, het glucose in het bloed te controleren en te voorkomen dat ogen uitdrogen, er ligplekken ontstaan enz.
Met de juiste behandeling herstellen de meeste dieren, maar behandeling kan behoorlijk intensief zijn. Mochten er na 2 weken nog klachten aanwezig zijn, dan is dit helaas in de meeste gevallen permanente schade.