Plakpoep bij het konijn is een veelvoorkomende aandoening waarbij ontlasting rond de anus en staart vastplakt. Het konijn produceert nog wel normale keutels, in tegenstelling tot wanneer er sprake is van diarree. Het is belangrijk om hier onderscheid tussen te maken zodat er gerichter naar een primaire oorzaak kan worden gezocht.
Verschijnselen
Bij een konijn met plakpoep blijft ontlasting rond de anus en staart in de vacht plakken. Dit zijn meestal de blindedarmkeutels (caecotrofen), die normaal door het konijn worden opgegeten. Plakpoep kan een hard plakkaat vormen dat uiteindelijk alleen door scheren weg te krijgen is. De huid kan in ernstige gevallen al aangetast zijn, waardoor het alleen onder sedatie mogelijk is het gebied schoon te krijgen en er soms zelfs hechtingen nodig zijn om de huidbeschadigingen te herstellen.

Diagnostiek
De diagnostiek richt zich vooral op het achterhalen van de primaire oorzaak. Dit betreft meestal suboptimale voeding, waarbij het konijn te weinig hooi en/of te veel suikers binnenkrijgt. Vaak wordt er ook te veel brok gegeven, waardoor het konijn de blindedarmkeutels niet meer opeet, omdat deze veranderen van smaak of consistentie.

Overgewicht is ook een veelvoorkomende oorzaak. Als het konijn te dik is, kan het niet goed bij de anus komen om de blindedarmkeutels op te eten en zich schoon te houden. De oorzaak van overgewicht is meestal ook in suboptimale voeding terug te vinden.
Gebitsproblemen kunnen het pijnlijk maken om zichzelf schoon te likken of om voeding goed te kauwen, wat van invloed kan zijn op de smaak en consistentie van blindedarmkeutels.
Daarnaast kan algeheel ziek zijn of chronische pijn een oorzaak zijn. Bij slijtage (artrose) in de rug kan het konijn bijv. niet meer goed bij zijn achterkant.
Therapie
De juiste therapie is sterk afhankelijk van de oorzaak en omvat het aanpassen van de voeding, afvallen en aanpakken van evt. gebitsproblematiek, ziekte of pijnlijkheid.
Prognose
De prognose is goed, mits er voldoende motivatie is om de primaire oorzaak te achterhalen en te behandelen. Wanneer er al flink huidschade is, wordt de prognose minder gunstig. Ondanks medicatie lukt het dan niet altijd om de hiermee vaak gepaard gaande huidinfectie onder controle te krijgen.
Het is belangrijk om de achterkant van uw konijn goed in de gaten te blijven houden en zo nodig schoon te maken, om te voorkomen dat er een plakkaat ontstaat. Plakpoep is helaas ook erg aantrekkelijk voor vliegen om eitjes in te leggen, waardoor myiasis kan optreden. De aanwezigheid van myiasis maakt de prognose een stuk ongunstiger.
