Tumoren komen helaas veel voor bij de oudere rat vanaf 2 jaar. Vaak gaat dit om huid-, vet- of melkkliertumoren. Dit zijn meestal goedaardige tumoren, maar doordat ze snel groeien kan de rat er toch veel last van krijgen: het kan het bewegen moeilijker maken en soms zelfs pijn geven. De tumoren kunnen zelfs groter dan de rat zelf worden.
Verschijnselen
Op of in het lichaam van de rat zijn een of meerdere stevige zwellingen voelbaar, vaak onderaan de buik. Deze kunnen binnen korte tijd aanzienlijk in formaat toenemen. Ze kunnen de rat in de weg zitten bij hun dagelijkse bezigheden. Ook kan de huid kapotgaan, meestal doordat de tumor over de bodem schuurt en soms omdat de doorbloeding van de huid op sommige plaatsen vermindert.
In sommige gevallen gaat het om een abces in plaats van een tumor. Dit onderscheid is te maken door de bult aan te prikken.

Dit kan vervelende infecties geven. Ook kan opvallen dat de rat vermagert en zich afzondert.
Therapie
De enige manier om een tumor volledig weg te krijgen, is door deze chirurgisch te verwijderen. Dit gebeurt onder narcose. Hoe groter de tumor, des te lastiger is deze te verwijderen. Het is dus belangrijk om tijdig in te grijpen. Bij grotere tumoren moet namelijk meer huid worden weggenomen, waardoor het lastiger wordt om de wond dicht te hechten, zonder dat er teveel spanning op de huid komt te staan.
Wanneer chirurgie geen optie (meer) is, kan de rat nog ondersteuning krijgen in de vorm van pijnstilling. Als de tumor openbarst is vaak antibiotica nodig. Dit zijn echter tijdelijke oplossingen en er moet dagelijks een afweging gemaakt worden of er nog sprake is van een dierwaardig leven.
Bij melkkliertumoren is in de rattengeneeskunde wat ervaring met het inzetten van humane oestrogeenremmers. De ervaringen hiermee zijn wisselend, maar de tumor kan kleiner worden. Wel zitten hier aardig wat kanttekeningen aan: er mag niet meer met ratten gefokt worden die het middel krijgen en het middel mag niet door vrouwen worden toegediend.
Prognose
Na chirurgie is de kans op het ontstaan van nieuwe tumoren groot. Vaak zitten hier echter maanden tussen, wat voor het korte rattenleven een lange periode is.
Preventie
Naar de preventie van tumoren bij ratten is niet veel onderzoek gedaan. Wel lijkt er een erfelijke component te spelen. Het is dus af te raden om te blijven fokken met lijnen waarin veel tumoren voor komen. Mogelijk kan ook een goede gebalanceerde voeding, waarbij geen overgewicht ontstaat, de kans op vettumoren verkleinen.