Vieze ogen / traanogen bij het konijn
Vaak krijgen we in onze praktijk konijntjes met één tranend of vies oog, of beide ogen die aan het pruttelen zijn. Soms is het konijn ook in het algemeen niet lekker, maar vaak zijn er verder geen klachten.
Symptomen
Rond het oog of de ogen zelf kunnen we verschillende dingen zien:
- Overmatige tranenvloed, dus steeds een nat oogje, zonder dat er pus aanwezig is. De normale tranenvloed van konijnen is vaak wat wittig van kleur
- Roodheid
- Knijpen met het oog
- Pussige uitvloeiing, dat wil zeggen gele of groene uitvloeiing uit het oog
- Troebeling van het hoornvlies of zichtbare schade aan het hoornvlies
- Huidirritatie onder de binnenste ooghoek, doordat de huid steeds nat is en de vacht aaneen klit. De huid is rood en geïrriteerd.
- Soms zien we dat het konijn zelf veel in het oog probeert te wrijven met de voorpoot.
Andere klachten die gezien kunnen worden variëren afhankelijk van de oorzaak. Dit zijn bijvoorbeeld:
- Uitpuilen van het oog of de ogen
- Een snotneus
- Een asymmetrisch aangezicht, dat wil zeggen dat de spierspanning in de linkerhelft van het gezicht anders is dan deze aan de rechterhelft of andersom
- Last van het oor
- Algemene klachten zoals slechte eetlust, sloom zijn, in een hoekje zitten



Oorzaken voor vieze ogen
Tranende of vieze ogen kunnen veel verschillende oorzaken hebben. Wanneer het gaat om enkel overmatige tranenvloei van normaal traanvocht dan kan dit het gevolg zijn van irritatie door tocht, stof in het hok of de omgeving. Ook kan er sprake zijn van een virale infectie. Hierbij is het oog geïrriteerd en wordt als reactie daarop meer traanvocht aangemaakt. Het kan ook zijn dat de tranenvloed niet het gevolg is van een hogere productie van tranen maar van een verminderde afvoer. Normaal gezien wordt traanvocht via de traanbuis afgevoerd naar de neus. Wanneer de traanbuis verstopt raakt, bijvoorbeeld door het doorgroeien van tand- of kieswortels, kan het vocht niet naar de neus lopen en zal het oog als het ware ‘overstromen’.
Wanneer het oog groene, gele of erg plakkerige uitvloeiing heeft kan er sprake zijn van infectie of beschadiging van het oog. Ook kan het zijn dat er een vreemd voorwerp achter één van de oogleden zit, zoals een stukje hooi of een grasaar.
Wanneer een konijn een flinke oorontsteking heeft, die het binnenoor beschadigt, dan kan er schade optreden aan één van de gezichtszenuwen. Dit kan ervoor zorgen dat het konijn niet meer kan knipperen met de oogleden. Het spreekt dan voor zich dat het oogje gaat uitdrogen en makkelijk beschadigt raakt. Dit maakt het oogje erg gevoelig voor ontsteking en infectie.
Het uitpuilen van een oogje kan duiden op een ruimte-innemend proces achter of in het oog, zoals een tumor of abces. Ook kan de oogdruk te hoog zijn. Wanneer beide ogen uitpuilen, dan kan dit een teken zijn van thymoom. Thymoom is een relatief goedaardig gezwel van de thymus, een orgaan in de borstholte.
Diagnose
Voor het stellen van de juiste diagnose bespreken we de klachten met u en kijken we het konijn algemeen na, met nadruk op de ogen. We kunnen verschillende testen doen om het oog nader te onderzoeken, bijvoorbeeld met een ooglamp, een middel om beschadiging van het hoornvlies aan te tonen of een oogdrukmeting. Met behulp van dit onderzoek proberen we te achterhalen wat de exacte oorzaak van de problemen is. Soms kan verder onderzoek nodig zijn, zoals bijvoorbeeld het maken van röntgenfoto’s.
Behandeling van de vieze ogen
Er is geen éénduidige behandeling van oogproblemen. De behandeling hangt sterk af van de oorzaak van de klacht. Een behandeling kan bijvoorbeeld bestaan uit het toedienen van oogdruppels, een gebitsbehandeling of het aanpassen van de leefomgeving van het konijn.
Prognose
Sommige oogproblemen, zoals oppervlakkige infecties, zijn eenvoudig te behandelen. Echter soms kan intensieve behandeling nodig zijn om het konijn weer beter te maken.
Preventie
Zorg altijd dat een konijn niet op de tocht staat, dat er niet te veel grote temperatuurswisselingen zijn en dat de bodembedekking niet te stoffig is. Hier kunt u meer informatie vinden over bodembedekking bij konijnen.