
BARFen
Deze afkorting staat voor Biologically Approved Raw Food of Bones And Raw Food. Dit voedingsprincipe is in 1929 voor het eerst door een dierenarts onderzocht en gepropageerd.
Er bestaan meerdere vormen van BARFen:
De kant- en klare vers vlees voeders (KVV)
De zelf bereide diëten:
- BARF volgens Ian Billinghurst
- NRV (natuurlijk rauwe voeding volgens Tom Lonsdale)
- Ultimate dieet volgens Schulze (1999)
- Volhard dieet volgens Volhard
Het BARFen is een controversiele voedingsmethode met gepassioneerde voorstanders en felle tegenstanders.
De voorstanders geven aan dat
- de vacht gezonder is
- de ontlasting steviger is en minder stinkt
- er minder gebitsproblemen zijn en minder stank uit de bek
- de dieren actiever zijn
- het voer lekkerder wordt gevonden dan “gewoon” voer
- de op deze manier gevoerde huisdieren meer plezier met het eten hebben
- het een natuurlijkere manier van voeren is
- BARF-voer vrij is van geur- kleur- en smaakstoffen en er geen conserveringsmiddelen in zitten
- het beter verteerbaar en benutbaar is dan verhitte (dus de gewone commerciële) voeders
- er minder grote hoeveelheden plantaardige ingrediënten in zitten waardoor het een natuurlijker voer is voor de betreffende diersoorten
- het een oplossing is voor veel voorkomende aandoeningen zoals allergieën en digestieproblemen
De tegenstanders geven aan dat
- er een blootstelling van het dier en het gezin is aan schadelijke bacteriën (Salmonella, Campylobacter)
- de mensen vroeger ook rauw vlees aten, en dat het (vlees)voer tegenwoordig niet voor niks verhit wordt. Dit laatste zou één van de redenen zijn waardoor we ouder worden dan onze voorouders
- botdelen de maag-darmwand kunnen beschadigen en verstoppingen kunnen geven
- BARF diëten meestal niet uitgebalanceerd zijn voor wat betreft vitaminen en mineralen (tekorten/overschotten) en dus op termijn ongezond zijn
- verhitting en conservering (en het hiermee terugdringen van bacteriën en parasieten in de voeding) minder kwalijk is dan de nadelen van niet verhitten en conserveren
- de onnodige gezondheidsrisico’s niet opwegen tegen de voordelen
Als we kijken naar de feiten blijkt dat
- er veel indirecte aanwijzingen zijn dat rauw vleesvoeding mogelijk gezondheidsvoordelen kan geven; dit is echter nog niet wetenschappelijk aangetoond
- er wetenschappelijk wèl is aangetoond dat vers vleesvoeding risico’s kan geven met betrekking tot de balans van de voedingswaarden en potentiële besmetting met ziekteverwekkers
- voorgaande risico’s vooral (te) groot zijn indien er sprake is van een verminderde weerstand bij het dier, de eigenaar of een gezinslid, en dat er dan beter gebruik gemaakt kan worden van een “normaal” commerciëel diëet
- als een eigenaar zelf een diëet samenstelt, het aan te raden is om dit op voedingswaarden te laten controleren door een voedingsdeskundige, ter voorkóming van tekorten of overschotten aan bepaalde ingrediënten
Ons inziens zijn er zeker kanttekeningen te plaatsen bij het BARFen; reden waarom wij standaard de voorkeur geven aan de “normale”commerciële diëten. Buiten de bovengenoemde kanttekeningen is het voor diverse groepen van dieren met speciale dieetbehoeften niet mogelijk om in die speciale dieetbehoeften te voorzien middels een BARFdieet (denk aan nierpatiënten, dieren met blaasgruisproblemen).
Aan de andere kant zien we ook dat er honden zijn die het heel erg goed doen op een vers vleesvoeding. Een deel van de bezwaren die erbij het BARFen zijn, kunnen worden ondervangen door het BARFen met KVV’s (kant en klare vers vleesvoeders). Dit zijn commerciëel verkrijgbare rauwe diepvriesvoeders met als voordeel dat ze geformuleerd zijn als complete voeders. Hierdoor zouden ze alle benodigde voedingsstoffen moeten bevatten.
Eén van de betere en meest bekende KVV’s is Carnibest.
Omdat er een groep dieren is die het heel goed op dit voer blijkt te doen, èn omdat van dit voer bekend en uitgezocht is dat het daadwerkelijk een volledige, uitgebalanceerde voeding is, is Dierenkliniek Tiel-Drumpt met ingang van december 2014 Carnibest verkooppunt in Tiel.