Ga naar de inhoud

Ratten zijn knaagdieren. In tegenstelling tot de cavia, groeien bij ratten alleen de snijtanden door en niet de kiezen. Ze hebben een relatief korte levensduur van gemiddeld 2-3 jaar. Er bestaan vele kleurslagen, waarvan de witte (albino) rat het meest bekend is. Ratten zijn alleseters die met name ’s nachts actief zijn. Wat betreft de voortplanting zijn ze het gehele jaar door actief.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: In deze tabel kunt u algemene informatie terugvinden over de rat.
* Een vrouwelijk dier is geslachtsrijp wanneer ze succesvol bevrucht kan worden. Dit betekent niet dat dit het meest ideale tijdstip is voor het dier om drachtig te worden. **Met fokrijp wordt de leeftijd aangegeven waarop de dieren voldoende ontwikkeld zijn om jongen te krijgen. NB: Bij alles in deze tabel gaat het om gemiddelden (verschillen kunnen bijvoorbeeld optreden door verschillen in ras).

Ratten zijn groepsdieren, neem daarom minstens 2 ratten. Het zijn slimme en ondernemende dieren, het is daarom belangrijk om de leefomgeving regelmatig te veranderen. Takken, doosjes, wc-rollen, buizen en glazen potten kunnen als speelgoed gebruikt worden. De kooi moet minimaal 80x40x70 groot zijn voor twee ratten. Ook hier geldt: hoe groter hoe beter. Het is fijn om een kooi met verdiepingen te hebben, omdat ratten graag klimmen en verkennen. Het is aan te raden om het hok en de voer- en drinkbakjes 1-2x per week schoon te maken. Het is dus verstandig om een hok te nemen dat makkelijk schoon te maken is. Ratten zijn zindelijk te maken. Dit doe je door de keutels steeds in een wc-bakje te leggen, dat op een vaste plek in de kooi staat. Na verloop van tijd zal de rat leren dat hij hier zijn behoefte moet doen. Verschoon het bakje elke dag.
De bodembedekking moet stofvrij zijn en goed absorberend. De recent ontwikkelde hypoallergene vloerbedekking is bijvoorbeeld een goede optie. Een bodembedekking van cederhout wordt afgeraden vanwege mogelijk schadelijke effecten op de lever van de rat. Het absorberende vermogen is niet alleen van belang voor de rat maar ook voor de eigenaar. Men kan namelijk makkelijk allergisch worden voor ratten, iets waar u als ratteneigenaar natuurlijk niet aan moet denken. Een allergie kan zich ontwikkelen door herhaald contact met ratten en/of rattenurine. Zorg er dus voor dat er voldoende ventilatie is in de kooi (n.b. geen tocht!) en was de handen na contact met urine.

Geef een pelletvoer speciaal voor de rat. Bij gemengd voer zal de rat gaan selecteren. Hierdoor kan hij te veel van de ene en te weinig van andere voedingsstof binnen krijgen. Daarnaast kan de rat af en toe verwend worden met iets anders. Kattenbrokjes vinden ze vaak erg lekker, maar door het hoge eiwitgehalte is dit alleen geschikt als sporadische traktatie. Ratten komen gemakkelijk aan, beperk tussendoortjes dus tot een minimum. De gemiddelde hoeveelheid voer en water die een rat nodig heeft is: 5 gram voer en 10 ml water per 100 gram lichaamsgewicht per 24 uur (dit is natuurlijk wel afhankelijk van de omstandigheden, zoals de omgevingstemperatuur). Het water moet natuurlijk elke dag ververst worden.

In de volksmond wordt bij vrouwelijke dieren over sterilisatie gesproken en bij mannelijke dieren over castratie. Technisch gezien gaat het bij beide meestal om een castratie. De testikels en de eierstokken worden verwijderd en niet alleen afgebonden. Steriliseren kan in principe ook, hierbij wordt de rat onvruchtbaar, maar de positieve gevolgen vanwege wegvallen van geslachtshormonen worden hierbij niet bereikt.

Er zijn verschillende redenen om een vrouwelijke rat te castreren, zoals baarmoederontsteking, tumoren in de baarmoeder of eierstok, een niet-vorderende bevalling, melkkliertumoren of vanwege gedragsveranderingen. Baarmoederontsteking wordt maar zelden gezien, maar kan voorkomen worden door castratie. Baarmoedertumoren zijn bij de rat meestal goedaardig.
Het castreren van een vrouwelijke rat op jonge leeftijd zorgt voor een duidelijk verminderde kans op het ontwikkelen van melkkliergezwellen. Bij castratie op latere leeftijd kan het de groei van de melkkliertumoren remmen, wanneer deze al ontstaan zijn. Ook blijken de ratten na castratie minder vaak hypofysetumoren (tumor in de hersenen) te krijgen en hebben ze gemiddeld een langere levensduur. Ratten kunnen vanaf een leeftijd van 3-4 maanden gecastreerd worden. Een nadeel van castratie kan zijn dat er op latere leeftijd meer kans is op verzwakking van de botten door kalkverlies. Ook met dit in het achterhoofd, wegen de voordelen van castratie echter zwaarder dan de nadelen. Na een castratie is het van belang om de bodembedekking de eerste 1-1,5 week 2x daags te verschonen om zo de kans op infectie van de buikwond zo klein mogelijk te maken.

  • De albino rat heeft een slechter gezichtsvermogen dan zijn gekleurde kameraden. Daarom is hij meer afhankelijk van zijn snorharen en zijn reukvermogen. Het blijkt sowieso dat blinde ratten zich hiermee prima kunnen redden.
  • Bij het ouder worden kan de vacht gelig gaan verkleuren, dit is meestal een normaal proces.
  • Er kan rode uitvloeiing gezien worden bij neus en ogen van de rat. Het lijkt op bloed, maar het gaat gelukkig in de meeste gevallen om vocht wat porphyrines (= rode kleurstof) bevat. Deze kleurstof wordt overmatig uitgescheiden door een klier op het moment dat de rat ziek is. De uitvloeiing zelf is geen probleem, maar geeft wel aan dat  er ergens een probleem is.
  • Ratten kunnen niet zweten en raken mede daardoor slecht warmte kwijt. Ze kunnen daardoor niet goed tegen hoge temperaturen.
  • Omdat ze nauwelijks kunnen braken en een hoog metabolisme hebben, hoeven ze niet te vasten voor een operatie.
  • Ratten hebben 4 paar voortenen en 5 paar tenen aan de achterpoot.
  • Ratten hebben 6 paar melkklieren en het klierweefsel loopt tot bij de schouders.
  • De ideale omgevingstemperatuur voor een rat is 21-24 graden.
  • De speenleeftijd ligt tussen de 18-21 dagen. Haal in ieder geval de mannetjes op tijd uit het nest, ze kunnen na 4-5 weken geslachtsrijp zijn en de moeder opnieuw bevruchten.