Ratten zijn meestal hele gezellige huisdieren. We zien ze dan ook regelmatig in onze praktijk.

Rat

Ratten behoren tot de groep van de knaagdieren. Ze hebben een relatief korte levensduur van gemiddeld 2-3 jaar.
BlogContactgegevens

Ratten behoren tot de groep van de knaagdieren. In tegenstelling tot bij de cavia, groeien bij ratten alleen de snijtanden door en niet de kiezen. Ze hebben een relatief korte levensduur van gemiddeld 2-3 jaar. Er bestaan vele kleurslagen, waarvan de witte (albino) rat de meest bekende is. Ratten zijn alles-eters die met name ’s nachts actief zijn. Wat betreft de voortplanting zijn ze het gehele jaar door actief.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: In deze tabel kunt u algemene informatie terugvinden over de rat.* Een vrouwelijk dier is geslachtsrijp wanneer ze succesvol bevrucht kan worden. Dit betekent niet dat dit het meest ideale tijdstip is voor het dier om drachtig te worden. **Met fokrijp wordt de leeftijd aangegeven waarop de dieren voldoende ontwikkeld zijn om jongen te krijgen. NB: Bij alles in deze tabel gaat het om gemiddelden (verschillen kunnen bijvoorbeeld optreden door verschillen in ras).

Het zijn sociale en slimme dieren. Het is dus belangrijk om de leefomgeving regelmatig te veranderen. Daarnaast zijn soortgenootjes van belang of moet er veel aandacht aan ze besteed kunnen worden. Het is aan te raden om de hokken, voer- en drinkbakjes 1-2x per week schoon te maken. Het is dus verstandig om een hok te nemen dat makkelijk schoon te maken is.
De bodembedekking moet stofvrij zijn en goed absorberend. De recent ontwikkelde hypoallergeen vloerbedekking is bijvoorbeeld een goede optie. Het absorberende vermogen is niet alleen van belang voor de rat maar ook voor de eigenaar. Het blijkt dat ratten potent zijn als allergeen. Dat wil zeggen dat men makkelijk een allergie voor ratten kan opbouwen. Dit kan zich bijvoorbeeld ontwikkelen door onvoldoende ventilatie (Let op! ze mogen niet op de tocht staan) of door urine. Dus wanneer er urine over de handen komt is het verstandig om de handen daarna te wassen.
N.B.: Een bodembedekking van cederhout wordt afgeraden vanwege de mogelijk schadelijke effecten op de lever van de rat.

Heel belangrijk is het voorkomen van selectie van voer. Bij gemengd voer is dit lastig om te beoordelen omdat ratten de neiging hebben om hun voer te hamsteren.. Het mooiste is het om een basis voer te geven bestaande uit 1 type brok. Daarnaast kan de rat dan af en toe verwend worden met iets anders.
Het beperken van vet en overmatig eiwit kan de levensduur verlengen. Kattenbrokjes worden lekker gevonden, maar vanwege het hoge eiwitgehalte is dit alleen geschikt voor een sporadische traktatie. De gemiddelde hoeveelheid voer en water die genuttigd wordt is: 5 gram voer en 10 ml water per 100 gram lichaamsgewicht per 24 uur (dit is natuurlijk wel afhankelijk van de omstandigheden zoals de omgevingstemperatuur). Het water moet elke dag ververst worden, tevens moet erop gelet worden dat het flesje niet lekt of verstopt zit door een luchtbel of een stukje hout.

Er zijn verschillende redenen om een sterilisatie te laten uitvoeren, zoals baarmoederontsteking, tumoren in de baarmoeder of eierstok, een niet-vorderende bevalling, melkkliertumoren of eventueel vanwege gedragsveranderingen. Baarmoederontsteking wordt maar zelden gezien maar kan wel voorkomen. De baarmoedertumoren zijn bij de rat meestal goedaardig qua gedrag.
Het uitvoeren van een sterilisatie op jonge leeftijd zorgt voor een duidelijk verminderde kans op het ontwikkelen van melkkliergezwellen. Ook blijken de ratten veel minder vaak hypofyse-tumoren (=een stukje in de hersenen) te krijgen en ze hebben gemiddeld een langere levensduur. Ratten kunnen vanaf een leeftijd van 3-4 maanden gesteriliseerd worden. Een nadeel zou kunnen zijn dat er op latere leeftijd sprake zou zijn van kalkverlies en daardoor verzwakking van de botten. De voordelen blijken hier echter tegenop te wegen. Bij een sterilisatie op latere leeftijd zijn de cellen al veranderd en is het effect een stuk minder groot. Het kan wel invloed op de groei van de melkkliertumoren hebben.
Na een sterilisatie is het van belang om de bodembedekking de eerste 1-1,5 week 2x daags te verschonen om zo de kans op infectie van de buikwond zo klein mogelijk te maken.

  • Het blijkt dat de albino rat een slechter gezichtsvermogen heeft dan zijn gekleurde kameraden. Hierdoor is hij meer afhankelijk van geur en voelsprieten. Het blijkt sowieso dat blinde ratten zich hierdoor prima kunnen redden.
  • Bij het ouder worden kan de vacht gelig gaan verkleuren, dit is meestal een normaal proces.
  • Een regelmatig voorkomend verschijnsel is de rode neus en ooguitvloeiing. Vaak wordt dit aangezien voor bloed. Het blijkt in het merendeel van de gevallen te gaan om porphyrines (=rode kleurstof). Deze kleurstof wordt uitgescheiden door een klier op het moment dat de rat ziek is. Dus dit verschijnsel is meestal niet het probleem maar eerder een aanwijzing dat er ergens een probleem is.
  • Ratten kunnen niet zweten en kunnen daardoor slecht hun warmte kwijt. Dit is de reden dat ze slecht tegen hoge temperaturen kunnen.
  • Doordat ze nauwelijks tot niet kunnen braken en een hoog metabolisme hebben hoeven ze nooit te vasten voor een operatie.
  • Ratten hebben 4 paar voortenen en 5 paar achtertenen.
  • Ratten hebben 6 paar melkklieren, waarbij het klierweefsel doorloopt tot bij de schouders.
  • De ideale omgevingstemperatuur is 21-24 graden.
  • De speenleeftijd ligt tussen de 18-21 dagen
Heeft uw huisdier ergens last van? Aarzel niet en laat het ons weten.