De muis kan ook een leuk huisdier zijn.

Muis

Muizen zijn gezellige huisdieren die niet snel bijten zolang ze vriendelijk behandeld worden.
ZiektenBlogContactgegevens

Er zijn ontzettend veel soorten muizen. Het zijn actieve knaagdieren, die vrij tam kunnen worden. Wanneer ze ruw behandeld worden of wanneer je ze laat schrikken dan kunnen ze bijten (alhoewel dit meer prikken is met de tanden, dit in tegenstelling tot de hamster die dan vaak wel flink doorbijt).

Het zijn echte groepsdieren, dus neem minimaal 2 dieren. Maar een grotere groep is ook erg leuk als je er de ruimte voor hebt. Mannetjes gaan meestal niet goed met andere mannetjes samen. Ze kunnen gaan vechten. In een gemengde groep kunnen de mannetjes worden gecastreerd om geen kleintjes te krijgen. Een groep van meerder vrouwtjes gaat vaak goed. Zeker wanneer de dieren met elkaar zijn opgegroeid. Zet nooit zomaar een andere muis in een bestaande groep, dit kan gevechten opleveren.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: In deze tabel kunt u algemene informatie terugvinden over de muis.* Een vrouwelijk dier is geslachtsrijp wanneer ze succesvol bevrucht kan worden. Dit betekent niet dat dit het meest ideale tijdstip is voor het dier om drachtig te worden. **Met fokrijp wordt de leeftijd aangegeven waarop de dieren voldoende ontwikkeld zijn om jongen te krijgen. NB: Bij alles in deze tabel gaat het om gemiddelden (verschillen kunnen bijvoorbeeld optreden door verschillen in ras).

Muizen zijn ontzettend goed in ontsnappen. De hokken moeten van knaagbestendig materiaal gemaakt zijn en de openingen zeer klein. Tevens moet er een deksel opzitten, omdat muizen erg hoog kunnen springen.
De minimale grootte van een hok moet 60x40x30 cm zijn, maar hoe groter hoe beter. Zorg voor voldoende bodembedekking, in verband met de urineproductie. Synthetische bodembedekking, zaagsel en bedrukt papier moet vermeden worden. Daarnaast is het verstandig om een stofvrije en anti-allergene bodembedekking te nemen. Muizen kunnen beter niet op cederbedekking gehouden worden. Gerecycled papier is prima.
Het hok moet wekelijks verschoond worden, de ammoniakopbouw kan anders leiden tot luchtwegproblemen. De bevuilde hoekjes moeten vaker verschoond worden. Het is dus handig om een hok te nemen dat makkelijk schoon te maken is. Goede ventilatie (geen tocht) is heel belangrijk.
Buisjes en potjes en dergelijke kunnen als speeltjes en schuilplek fungeren. Wilt u een loopmolentje plaatsen, kies dan voor een dichte variant, zodat de staart niet klem kan komen te zitten tijdens het lopen.
Let erop dat het hok niet in direct zonlicht staat in verband met het risico op oververhitting. Muizen kunnen niet zweten of hijgen en raken daarom snel oververhit.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: De huisvesting van muizen kan uitdagender gemaakt worden door er spullen in te zetten.

Muizen houden van routine en het voeren kan het beste gebeuren op een vast tijdstip. Muizen zijn alleseters. Kies als basis een voer specifiek voor muizen. Het is beter om een pelletvoer te nemen, zodat de muis alles in de juiste hoeveelheden binnen krijgt. Bij het geven van gemengde zaden kan de muis gaan selecteren wat hij lekker vindt en zo te veel van het één en te weinig van het ander binnen krijgen. Wanneer er toch gemengde zaden gegeven worden, dient de voerbak niet steeds volgegooid te worden. Hondenkoekjes of stukjes hard gebakken brood kunnen gebruikt worden om te voorzien in de knaagbehoefte.

  • Het houden van meerdere muizen gaat vaak gepaard met een stevige geur. Vrouwelijke dieren ruiken minder dan de mannelijke.
  • Het gebit van de muis heeft tanden die doorgroeien gedurende het hele leven en kiezen die niet doorgroeien.
  • De ondertanden zijn langer dan de boventanden, ongeveer in de verhouding 3:1. Indien ze hieraan voldoen hoeven ze dus niet geknipt te worden.
  • De speenleeftijd bij de muis is 21-28 dagen.
  • De “dansmuis” heeft een genetische afwijking waarbij het evenwichtsorgaan niet goed functioneert. Hierdoor draaien de diertjes steeds rondjes. Gelukkig zie je deze diertjes nauwelijks meer in de winkels.
  • Muizen hebben 4 tenen per voorpoot en 5 tenen per achterpoot.
  • Muizen hebben geen zweetklieren en kunnen ook niet hijgen, ze kunnen daardoor slecht hun warmte kwijt.
  • Muizen hebben 5 paar melkklieren.
  • Muizen zijn in beperkte mate coprofagisch (=het opeten van eigen ontlasting om zo te voorzien in de vitaminebehoefte).
  • Muizen kunnen nauwelijks braken en hebben een hoog stofwisselingsniveau. Het vasten voorafgaande aan een operatie is bij de muis af te raden.
  • De ideale omgevingstemperatuur is: 18-26°C.
Heeft uw huisdier ergens last van? Aarzel niet en laat het ons weten.