De muis kan ook een leuk huisdier zijn.

Muis

Muizen zijn gezellige huisdieren die niet snel bijten zolang ze vriendelijk behandeld worden.
ZiektenBlogContactgegevens

Muizen zijn gezellige huisdieren die niet snel bijten zolang ze vriendelijk behandeld worden. Er is een grote diversiteit aan soorten en kleurslagen. De gemiddelde levensduur is 12-36 maanden. De huisdier muizen kunnen in grotere groepen gehouden worden (alhoewel het aantal dan spoedig ‘vanzelf’ verder zal gaan groeien…) . Het is niet verstandig om meerdere mannen bij elkaar te houden. Er kunnen dan namelijk al snel gevechten gaan plaatsvinden. Een groepje vrouwen heeft minder de neiging tot vechten dan een groepje mannen. Wanneer ze ruw behandeld worden of wanneer je ze laat schrikken dan kunnen ze bijten (alhoewel dit meer prikken is met de tanden, dit in tegenstelling tot de hamster die dan vaak wel flink doorbijt).

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: In deze tabel kunt u algemene informatie terugvinden over de muis.* Een vrouwelijk dier is geslachtsrijp wanneer ze succesvol bevrucht kan worden. Dit betekent niet dat dit het meest ideale tijdstip is voor het dier om drachtig te worden. **Met fokrijp wordt de leeftijd aangegeven waarop de dieren voldoende ontwikkeld zijn om jongen te krijgen. NB: Bij alles in deze tabel gaat het om gemiddelden (verschillen kunnen bijvoorbeeld optreden door verschillen in ras).

Muizen zijn bizar goed in het ontsnappen. De hokken moeten van knaagbestendig materiaal gemaakt zijn en de openingen klein. Tevens moet er een deksel opzitten, omdat muizen soms onverwacht hoog kunnen springen.
De minimale grootte van een hok moet zijn: lxbxh = 45x45x23 cm, maar hoe groter hoe beter.

In verband met de urineproductie moet de bodembedekking voldoende dik zijn. Synthetische bodembedekking en bedrukt papier moet vermeden worden. Daarnaast is het verstandig om een stofvrije en anti-allergene bodembedekking te nemen. Muizen kunnen het beste niet op cederbedekking gehouden worden. Gerecycled papier is prima.
Het hok moet wekelijks verschoond worden, de ammoniak opbouw anders kan leiden tot luchtwegproblemen. De bevuilde hoekjes moeten vaker verschoond worden. Het is dus handig als het hok makkelijk schoon te maken is. Goede ventilatie (geen tocht) is heel belangrijk.
Buisjes, potjes en dergelijke kunnen als speeltjes fungeren.
Het hok niet in direct zonlicht plaatsen in verband met het risico op oververhitting.

Muizen houden van routine en het voeren kan het beste gebeuren op een vast tijdstip. Met gemengde zaden moet erg opgepast worden omdat ze snel selecteren en dan (door het kleine formaat van het diertje) al snel te veel binnen krijgen van mogelijk schadelijke voedingsbestanddelen. Het gaat dan met name om overdoseringen van bepaalde vitaminen en dergelijke. Indien er dus geen gebruik wordt gemaakt van pellet voer maar van gemengde zaden dient de voer bak niet steeds vol gegooid te worden.

Hondenkoekjes of stukjes hard gebakken brood kunnen gebruikt worden voor de knaagbehoefte.

 • Het houden van meerdere muizen gaat vaak wel gepaard met een stevige geur. Vrouwelijke dieren ruiken minder dan de mannelijke.
 • Het gebit van de muis heeft tanden die doorgroeien tijdens het hele leven en kiezen die niet doorgroeien.
 • De ondertanden zijn langer dan de boventanden, ongeveer in de verhouding 3:1. Indien ze hieraan voldoen moeten ze dus niet geknipt worden.
 • De speenleeftijd bij de muis is 21-28 dagen.
 • De “dansmuis” is een genetische afwijking waarbij het evenwichtsorgaan niet goed functioneert. Hierdoor draaien de diertjes steeds rondjes. Gelukkig zie je deze diertjes nauwelijks meer in de winkels.
 • Muizen hebben 4 tenen per voorpoot en 5 tenen per achterpoot.
 • Muizen hebben geen zweetklieren en kunnen ook niet hijgen, ze kunnen daardoor slecht hun warmte kwijt.
 • Muizen hebben 5 paar melkklieren.
 • Muizen zijn in beperkte mate coprofagisch (=het opeten van eigen ontlasting om zo te voorzien in de vitamine behoefte).
 • Muizen kunnen nauwelijks braken en hebben een hoog stofwisselings niveau. Het vasten voorafgaande aan een operatie is dus af te raden.
 • De ideale omgevingstemperatuur is:18-26 graden Celcius.
Heeft uw huisdier ergens last van? Aarzel niet en laat het ons weten.