Hamsters zijn iets lastiger te onderzoeken, ze proberen met regelmaat in de vingers van de dierenarts te hangen.

Hamster

De hamster behoort tot de groep van de knaagdieren. Het meest bekend zijn de goudhamsters en de russische/siberische hamster.
ZiektenBlogContactgegevens

De hamster behoort tot de groep van de knaagdieren. Er zijn vele soorten hamsters bekend. Het meest bekend zijn de goudhamsters en de russische/siberische hamster. Het zijn nachtdieren die oorspronkelijk afkomstig zijn uit het middenoosten (goudhamster). De maximale leeftijd verschilt per soort, de siberische hamster leeft zo’n 9-15 maanden tot wel 2 jaar toe. Gemiddeld genomen wordt “de hamster” tussen de 18-36 maanden oud. De goudhamster en zeker de chinese hamster kunnen het beste individueel gehuisvest worden in verband met agressie. Mannetjes vechten meestal met de andere mannetjes en de vrouwtjes vechten zowel met mannetjes als met andere vrouwtjes. De siberische hamster kan soms wel in familiegroepen gehouden worden (alhoewel vechten en kannibalisme kunnen voorkomen, zeker na het bereiken van de geslachtsrijpheid.) Meestal verkiezen ze het wel om als paartje gehouden te worden. Op zich bijten hamsters niet direct, maar neigen wel hiertoe wannneer je ze laat schrikken, stoort in de slaap, ze verwondt of ze ruw behandelt. Het voorzichtig met de hand opscheppen van hamsters gaat vaak goed. Echter, het aantippen van de rug van een slapende hamster is vragen om een verdedigende reactie. Dit kan zeker het geval zijn wanneer ze in een pseudo winterslaap verkeren (ze hebben geen echte winterslaap). Opgewonden hamsters hebben de neiging om van handen, tafels etc. te springen. Daar ze meestal slecht tegen het neerkomen kunnen is het belangrijk om dit soort ongelukken te voorkomen. De meeste dwerghamsters zijn wat meer bijtgraag dan hun grotere collega’s.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: In deze tabel kunt u algemene informatie terugvinden over de hamster.* Een vrouwelijk dier is geslachtsrijp wanneer ze succesvol bevrucht kan worden. Dit betekent niet dat dit het meest ideale tijdstip is voor het dier om drachtig te worden. **Met fokrijp wordt de leeftijd aangegeven waarop de dieren voldoende ontwikkeld zijn om jongen te krijgen. NB: Bij alles in deze tabel gaat het om gemiddelden (verschillen kunnen bijvoorbeeld optreden door verschillen in ras).

Een hok moet als eerste ontsnap-proof zijn. Hamsters zijn namelijk zeer behendig in het ontsnappen en knagen makkelijk door dingen heen. Mocht een hamster ontsnappen dan zal deze meestal niet terugkeren naar zijn hokje maar een plekje ergens in huis opsnorren.
De minimale grotte van een hok moet zijn: lxbxh = 60x30x23 cm (niet te hoog, omdat hamsters makkelijk wat breken bij het vallen). Het hok moet makkelijk schoon te maken zijn en moet wekelijks verschoond worden. Het plekje waar hij zijn behoefte doet moet dagelijks schoongemaakt worden. Goede ventilatie (let wel: geen tocht!) is essentieel.

Het hok mag niet in direct zonlicht geplaatst worden. Hamsters kunnen namelijk niet zo goed tegen de warmte. Plastic hokjes met buizen zijn een leuke omgeving, maar hebben vaak minder goede ventilatie en moeten dus vaker worden schoongemaakt. De bodembedekking moet stofvrij zijn, de hoeveelheid mag uitbundig zijn. Dit omdat het belangrijk voor hamsters is om nestjes te kunnen maken. Het gebruik van wol of kunststofvezels moet vermeden worden omdat het kan leiden tot darmverstopping na opeten, of klem kan komen te zitten in de wangzakken waardoor ze kunnen stikken. Papier van tijdschriften of kranten moet niet gebruikt worden omdat de drukkers-inkt erg giftig is voor hamsters.
De russische hamsters vinden een bakje grit vaak fijn om doorheen te rollen. Het is van belang dat ze voldoende speeltjes hebben (kartonnen buisjes, houten hokjes enz).

Loopmolentjes zijn aan te raden. Indien u kiest voor een geluidsarm plastic molentje let er dan op dat u genoeg knaagmateriaal hebt liggen. Zelfs dan is het mogelijk dat ze deze molentjes kapot knagen. Pas bij de langharige hamsters op dat de haren niet vastlopen in het draai molentje. Er is veel keuze in dit soort accessoires voor hamsterkooien, let bij de aanschaf altijd op mogelijke gevaarlijke onderdelen voor de hamster (zo mogen de pootjes niet tijdens het lopen beklemd kunnen raken in het tredmolentje). Touwladdertjes zijn minder geschikt hokmateriaal omdat hamsters er in vast kunnen komen te zitten. Bij metalen tredmolens moet gelet worden op scherpe stukjes. Er is een beschrijving waarbij sommige vrouwelijke hamsters wel 10 km ver lopen in een enkele nacht.
Bij veel mensen zijn de plastic bollen waarbij ze door de kamer kunnen rennen populair. Pas hierbij wel op met trapgaten, direct zonlicht, kinderen en andere huisdieren. Deze kunnen allemaal levensgevaarlijke situsties creeren voor de dieren in de bol.
De plastic ballen hebben als nadeel dat ze vaak moeilijk tot stilstand komen waardoor de hamster uitgeput kan raken.

Het nadeel van gemengde zaden is dat hamsters ze snel gaan selecteren en hierdoor van sommige stoffen te weinig en van anderen teveel binnen krijgen. De minste problemen treden op met pellet voer. Op het moment dat uw huisdier ander voer heeft en u wilt hem overzetten naar pellet voer doe dit dan geleidelijk om zo de kans op problemen te verkleinen.Omdat hamsters flink kunnen hamsteren moet het gehamsterde voervoorraadje regelmatig gecontroleerd worden op schimmel en dergelijke.
Het geven van zonnebloemzaden moet beperkt worden tot tractaties. In grotere hoeveelheid kan dit leiden tot zwakte van het beendergestel. Teveel pinda’s kunnen vetzucht veroorzaken.
Heel soms kunnen er wat katten/hondenbrokjes gegeven worden.
Zoete dingen, plakkerige dingen en chocolade zijn uit den boze, ze zijn namelijk levensgevaarlijk.
Hamsters hebben een grote knaagbehoefte en moeten hiertoe de mogelijkheid krijgen bijvoorbeeld door een stukje zeer hard gebakken brood te geven.
Het water wordt meestal gegeven via druppelaars, omdat hiermee minder vervuiling optreedt. Echter de druppelaars kunnen een risico vormen indien ze niet elke dag gecontroleerd worden. een druppelaar kan verstopt raken door een luchtbel, een stukje hout, door wat vuil of door slijtage met als gevolg een volle druppelaar en toch een hamster die sterft van de dorst.
Drinknippels moeten schoon zijn en niet lekken. Ook moet erop gelet worden dat er zich geen algen in het drinkflesje gaan ontwikkelen.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: De hamster staat bekend om de grote wangzakken. Hier kunnen ze heel wat voer in kwijt.

Het steriliseren van de hamster wordt uitgevoerd wanneer er sprake is van een niet-vorderende bevalling, een baarmoederontsteking of bij tumoren van de eierstok of de baarmoeder. Baarmoederontstekingen worden niet vaak bij de hamster gezien. Eierstoktumoren zijn bij de hamster meestal goedaardig, terwijl baarmoedertumoren meestal kwaadaardig zijn.
Bij de hamster kan een geurloze, slijmerige vaginale uitvloeiing gezien worden tijdens de oestrus (vruchtbare periode), dit dient niet verward te worden met een baarmoederontsteking.

Het uitvoeren van sterilisatie op jonge leeftijd zorgt voor een duidelijk verminderde kans op het ontwikkelen van melkkliergezwellen. Bij sterilisatie op latere leeftijd zijn de cellen al veranderd en is er geen invloed meer op de ontwikkeling. Het kan wel invloed hebben op de groei van de melkkliertumoren.
Sterilisatie kan uitgevoerd worden vanaf 3 maanden leeftijd.
Na een sterilisatie moet eraan gedacht worden om de eerste 1 – 1,5 week de bodembedekking 2x daags te verschonen om zo de kans op infectie van de buikwond zo klein mogelijk te maken.

De optimale leeftemperatuur is:18-24 graden Celcius.

De speenleeftijd van de hamster ligt tussen de 19 en 21 dagen.

Bij stress kunnen vrouwelijke hamsters de pasgeborenen in de wangzakken nemen om ze te beschermen. Helaas kunnen ze hier vervolgens makkelijk stikken.

De hamster heeft in de beide zijden van de flank een klier (meestal onder de vacht, soms te zien als een donkere vlek.), hiermee zetten ze hun territorium af.

Het gebit van de hamster heeft tanden die doorgroeien tijdens het hele leven en kiezen die niet doorgroeien.

Hamsters kunnen nauwelijks braken en hebben een hoog stofwisselingsniveau. Het vasten voorafgaande aan een operatie is dus af te raden.

Hamsters hebben per voorpootje 4 tenen en per achterpootje 5 tenen.

Hamsters hebben geen zweetklieren en kunnen ook niet hijgen. Ze zijn dus gevoelig voor oververhitting.

Hamsters hebben 6-7 paar melkklieren.

Heeft uw huisdier ergens last van? Aarzel niet en laat het ons weten.