
Hamster
Er zijn meer dan 20 soorten hamsters beschreven. Niet alle hamsters worden als huisdier gehouden. Het meest bekend als huisdier zijn de goudhamster, de Syrische hamster en de Russische dwerghamster. Hamsters zijn schemer- en nachtdieren. De Russische dwerghamster is de uitzondering, deze is wel overdag actief. De maximale leeftijd verschilt per soort. Gemiddeld genomen wordt “de hamster” tussen de 18-36 maanden oud. De meeste hamsters kunnen het best individueel gehouden worden, met name de Syrische en de Chinese dwerghamster, in verband met agressie. Mannetjes vechten meestal met de andere mannetjes en de vrouwtjes vechten zowel met mannetjes als met andere vrouwtjes. De Russische dwerghamster, de Roborovski dwerghamster en de Campbelli dwerghamster leven in de natuur in kleine groepen. Maar in gevangenschap gaat samenleven bij deze hamsters toch vaak niet goed en vechten en kannibalisme kunnen voorkomen.
Hamsters zijn over het algemeen vriendelijk, maar kunnen wel de neiging hebben om te bijten wanneer je ze laat schrikken, stoort in de slaap of ze ruw behandelt. Het voorzichtig met de hand opscheppen van hamsters gaat vaak goed. Echter, het aantippen van de rug van een slapende hamster is vragen om een verdedigende reactie. Dit kan zeker het geval zijn wanneer ze in een pseudowinterslaap verkeren (ze hebben geen echte winterslaap). Opgewonden hamsters hebben de neiging om van handen, tafels etc. te springen. Omdat ze meestal slecht tegen het neerkomen kunnen, is het belangrijk om dit soort ongelukken te voorkomen. De meeste dwerghamsters zijn wat bijtgrager dan hun grotere collega’s.

Een hok moet als eerste ontsnap-proof zijn. Hamsters zijn namelijk zeer behendig in het ontsnappen en knagen makkelijk door dingen heen. Mocht een hamster ontsnappen dan zal deze meestal niet terugkeren naar zijn hokje maar een plekje ergens in huis opsnorren.
De minimale grotte van een hok moet zijn: lxbxh = 60x30x23 cm (niet te hoog, omdat hamsters makkelijk wat breken bij het vallen). Het hok moet makkelijk schoon te maken zijn en moet wekelijks verschoond worden. Het plekje waar hij zijn behoefte doet moet dagelijks schoongemaakt worden. Goede ventilatie (let wel: geen tocht!) is essentieel.
Het hok mag niet in direct zonlicht geplaatst worden. Hamsters kunnen namelijk niet zo goed tegen de warmte. Plastic hokjes met buizen zijn een leuke omgeving, maar hebben vaak minder goede ventilatie en moeten dus vaker worden schoongemaakt. De bodembedekking moet stofvrij zijn, de hoeveelheid mag uitbundig zijn. Dit omdat het belangrijk voor hamsters is om nestjes te kunnen maken. Het gebruik van wol of kunststofvezels moet vermeden worden omdat het kan leiden tot darmverstopping na opeten, of klem kan komen te zitten in de wangzakken waardoor ze kunnen stikken. Papier van tijdschriften of kranten moet niet gebruikt worden omdat de drukkers-inkt erg giftig is voor hamsters.
De russische hamsters vinden een bakje grit vaak fijn om doorheen te rollen. Het is van belang dat ze voldoende speeltjes hebben (kartonnen buisjes, houten hokjes enz).
Loopmolentjes zijn aan te raden. Indien u kiest voor een geluidsarm plastic molentje let er dan op dat u genoeg knaagmateriaal hebt liggen. Zelfs dan is het mogelijk dat ze deze molentjes kapot knagen. Pas bij de langharige hamsters op dat de haren niet vastlopen in het draai molentje. Er is veel keuze in dit soort accessoires voor hamsterkooien, let bij de aanschaf altijd op mogelijke gevaarlijke onderdelen voor de hamster (zo mogen de pootjes niet tijdens het lopen beklemd kunnen raken in het tredmolentje). Touwladdertjes zijn minder geschikt hokmateriaal omdat hamsters er in vast kunnen komen te zitten. Bij metalen tredmolens moet gelet worden op scherpe stukjes. Er is een beschrijving waarbij sommige vrouwelijke hamsters wel 10 km ver lopen in een enkele nacht.
Bij veel mensen zijn de plastic bollen waarbij ze door de kamer kunnen rennen populair. Pas hierbij wel op met trapgaten, direct zonlicht, kinderen en andere huisdieren. Deze kunnen allemaal levensgevaarlijke situsties creeren voor de dieren in de bol.
De plastic ballen hebben als nadeel dat ze vaak moeilijk tot stilstand komen waardoor de hamster uitgeput kan raken.
U kunt uw hamster het beste pelletvoer geven. Het nadeel van gemengde zaden is namelijk dat hamsters gaan selecteren en hierdoor van sommige stoffen te weinig en van andere te veel binnen krijgen. Op het moment dat uw huisdier ander voer heeft en u wilt hem overzetten naar pelletvoer, doe dit dan geleidelijk om zo de kans op problemen zo klein mogelijk te maken. Omdat hamsters flink kunnen hamsteren moet het gehamsterde voervoorraadje regelmatig gecontroleerd worden op schimmel en dergelijke. Het geven van zonnebloemzaden moet beperkt worden tot traktaties. In grotere hoeveelheid kan dit leiden tot botontkalking. Te veel pinda’s kunnen vetzucht veroorzaken. Heel soms kunnen er wat katten- of hondenbrokjes gegeven worden. Zoete dingen, plakkerige dingen en chocolade zijn uit den boze, ze zijn namelijk levensgevaarlijk.
Hamsters hebben een grote knaagbehoefte en moeten hiertoe de mogelijkheid krijgen, bijvoorbeeld door een stukje zeer hard gebakken brood te geven. Ook een stuk wilgentak is goed knaagmateriaal.
Water wordt meestal gegeven via drinknippels, omdat hiermee minder vervuiling optreedt. Drinknippels moeten wel elke dag gecontroleerd worden. Een drinknippel kan verstopt raken door een luchtbel, een stukje hout, door wat vuil of door slijtage met als gevolg een volle drinknippel en toch een hamster die sterft van de dorst. Drinknippels moeten schoon zijn en niet lekken. Ook moet erop gelet worden dat er zich geen algen in het drinkflesje gaan ontwikkelen.

In de volksmond wordt bij vrouwelijke dieren over sterilisatie gesproken en bij mannelijke dieren over castratie. Technisch gezien gaat het bij beide meestal om een castratie. De testikels en de eierstokken worden verwijderd en niet alleen afgebonden. Steriliseren kan in principe ook, hierbij wordt het dier onvruchtbaar, maar de positieve gevolgen vanwege het wegvallen van geslachtshormonen worden hierbij niet bereikt.
Castratie van een vrouwelijke hamster kan uitgevoerd worden vanaf drie maanden leeftijd. Zorg hierna dat de eerste 1-1,5 week de bodembedekking 2x daags verschoond wordt, om de kans op infectie van de buikwond zo klein mogelijk te maken.
Het castreren van de vrouwelijke hamster op jonge leeftijd geeft een verminderde kans op het ontwikkelen van melkkliertumoren. Bij castratie op latere leeftijd is er geen invloed meer op de ontwikkeling van melkkliertumoren. Het kan wel invloed hebben op de groei van eventuele bestaande tumoren. Het castreren van de hamster wordt ook uitgevoerd wanneer er sprake is van een niet-vorderende bevalling, een baarmoederontsteking of bij tumoren van de eierstokken en/of de baarmoeder. Baarmoederontstekingen worden niet vaak bij de hamster gezien. Eierstoktumoren zijn bij de hamster meestal goedaardig, terwijl baarmoedertumoren meestal kwaadaardig zijn.
Bij de hamster kan een geurloze, slijmerige vaginale uitvloeiing gezien worden tijdens de oestrus (vruchtbare periode), dit dient niet verward te worden met een baarmoederontsteking.
- De optimale omgevingstemperatuur voor een hamster ligt tussen 18 en 24 graden Celsius.
- De speenleeftijd van de hamster is tussen de 19 en 21 dagen.
- Bij stress kunnen vrouwelijke hamsters de pasgeborenen in de wangzakken nemen om ze te beschermen. Helaas kunnen ze hier makkelijk stikken.
- De hamster heeft in de beide zijden van de flank een klier (meestal onder de vacht, soms te zien als een donkere vlek), hiermee zetten ze hun territorium af.
- De hamster heeft snijtanden die het hele leven doorgroeien, de kiezen groeien niet door.
- Hamsters kunnen nauwelijks braken en hebben een hoog stofwisselingsniveau. Het vasten voorafgaande aan een operatie is daarom af te raden.
- Hamsters hebben per voorpootje 4 tenen en per achterpootje 5 tenen.
- Hamsters hebben geen zweetklieren en kunnen ook niet hijgen. Ze zijn daardoor erg gevoelig voor oververhitting.
- Hamsters hebben 6-7 paar melkklieren.
