Chinchilla's moeten voorzichtig gehanteerd worden tijdens het onderzoek door de dierenarts.

Chinchilla

De chinchilla is een knaagdier afkomstig uit Zuid Amerika.
BlogContactgegevens

De chinchilla is een knaagdier afkomstig uit Zuid Amerika. In eerste instantie werden ze gebruikt door de Spanjaarden voor de pels. Er is toen dusdanig op deze diertjes gejaagd dat ze bijna uitgestorven waren. In het wild zijn ze nauwelijks of niet meer te vinden. Het zijn stille en wat verlegen dieren die gemiddeld 10 jaar oud kunnen worden (tot 20 jaar toe is beschreven). Ze wennen snel aan mensen wanneer ze op jonge leeftijd regelmatig gehanteerd worden. In de natuur zijn ze actief tijdens de avond en de nacht, in gevangenschap kunnen ze ook overdag actief zijn. Ze zijn vrijwel geurloos, alhoewel ze wel geurstoffen kunnen uitscheiden wanneer ze aangevallen worden. Wanneer er een nestje is in een groep van 1 man en meerdere vrouwen dan is het beter de man te scheiden. Bij een paartje kan deze er vaak wel bij blijven.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: In deze tabel kunt u algemene informatie terugvinden over de chinchilla.* Een vrouwelijk dier is geslachtsrijp wanneer ze succesvol bevrucht kan worden. Dit betekent niet dat dit het meest ideale tijdstip is voor het dier om drachtig te worden. **Met fokrijp wordt de leeftijd aangegeven waarop de dieren voldoende ontwikkeld zijn om jongen te krijgen. NB: Bij alles in deze tabel gaat het om gemiddelden (verschillen kunnen bijvoorbeeld optreden door verschillen in ras).

Chinchilla houden van klimmen en springen en hebben een relatief groot leefgebied nodig. Voor een paartje moet het hok minstens 2m lang bij 1m breed bij 0.45 m hoog zijn.
Liever niet hoger dan 45 cm in verband met het risico op vallen. De bodembedekking moet makkelijk te vervangen zijn. Een uitneembare bodem maakt het schoonmaken dus makkelijker.
Wat betreft de leefomgeving, het hok moet niet van gewoon hout zijn aangezien ze hier makkelijk door heen kunnen knagen. Chinchillas willen zich graag verstoppen, dus zorg voor voldoende en goed schoon te maken verstopplaatsen. Chinchillas moeten niet alleen gehouden worden. De beste temperatuur is tussen de 10 en 20 graden Celcius. Bij temperaturen boven de 25 graden (en hoge luchtvochtigheid) kunnen ze makkelijk oververhit raken. (dus het hok niet naast de radiator of in direct zonlicht plaatsen)
Ze moeten dagelijks of minstens een aantal keer per week een stofbad kunnen nemen. (zand van strand of zandbak is niet geschikt en schelpenzand is te scherp). Ze kunnen rustig een uur bezig zijn met hun stofbad. Hiermee verwijderen ze vuil uit vacht en houden de conditie goed, zodat ze kunnen voldoen aan hun poetsbehoefte.
Om het stofbad schoon te houden kunt u deze na gebruik uit de kooi halen. Ook dienen ongerechtigheden uit het zand verwijderd te worden.
Tevens moeten ze niet al te lang er in liggen rollen omdat dat weer een te droge vacht kan geven. Het is het beste om het beschikbaar te stellen op de koelste dag.

Chinchillas horen pellets en goede kwaliteit hooi te krijgen; het hooi het liefst vanuit een soort ruifje zodat het niet vies kan worden. Het beste tijdstip van voeding is vroeg in de avond en in de ochtend (bij het ver hiervan afwijken kunnen er stuiptrekkingen of gedragingen zoals vachtplukken optreden).

Een hoog vezelgehalte is belangrijk. Dus goede grassen en hooi zijn van belang. Geef ze beperkt tractaties als rozijnen/gedroogde appel/zonnebloempitten (bv max 2 rozijntjes per dag). Elke voederwisseling moet geleidelijk gaan.
Er moet altijd beschikking zijn over vers/schoon drinkwater. Water in bakjes wordt snel vies en wordt gemorst, dus drinknippels zijn te verkiezen..
Zorg er voor dat er geen algen kunnen gaan groeien in de drinknippel, dit kan het risico op bacterien vergroten. Controleer tevens regelmatig of de drinknippel het nog doet en niet verstopt zit door bijvoorbeeld een luchtbel.

Wanneer ze vastgepakt worden op een manier waardoor ze in stress geraken, kunnen ze eventueel stukken vacht loslaten. Het kan maanden duren voor dit zich weer geheel hersteld heeft.

Het gebit van de chinchilla groeit het hele leven door.

De chinchilla is caecotroof; eet dus van de eigen ontlasting om te voorzien in de vitaminebehoefte (net als bijvoorbeeld het konijn).

De chinchilla heeft 3 paar melkklieren.

De chinchilla heeft zelden problemen met de geboorte van de jongen.

Pasgeboren chinchillas hebben open ogen en een complete vacht.

De chinchilla heeft een seizoensgebonden voortplantingsperiode.

De speenleeftijd valt tussen de 6 en 8 wkn.

Heeft uw huisdier ergens last van? Aarzel niet en laat het ons weten.