Ga naar de inhoud

Fret

Fretten zijn echte vleeseters. Het zijn vrolijke diertjes die zichzelf prima kunnen vermaken.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Fret algemeen

Fretten zijn echte vleeseters. Ze behoren tot de marterachtigen. De fret is een gedomesticeerd dier, er bestaan geen wilde fretten. Fretten kunnen zich dan ook niet zelfstandig handhaven in de natuur. De fret stamt af van de bunzing, wat wel een wild dier is. De fret is een vrolijk dier en is zeer goed in staat om zichzelf te vermaken. Het merendeel van de dag zal de fret slapen, maar wanneer hij wakker is, dan is hij ook echt wakker. De fret houdt van spelen en het verkennen van de omgeving, hierbij kan dan het nodige gesloopt en beknabbeld worden.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: In deze tabel kunt u algemene informatie terugvinden over de fret.
* Een vrouwelijk dier is geslachtsrijp wanneer ze succesvol bevrucht kan worden. Dit betekent niet dat dit het meest ideale tijdstip is voor het dier om drachtig te worden. **Met fokrijp wordt de leeftijd aangegeven waarop de dieren voldoende ontwikkeld zijn om jongen te krijgen. NB: Bij alles in deze tabel gaat het om gemiddelden (verschillen kunnen bijvoorbeeld optreden door verschillen in ras).

Fretten zijn geen groepsdieren, de bunzing waar de fret van af stamt komt alleen andere bunzingen tegen in de paartijd. Door domesticatie is de fret echter socialer geworden en kunnen fretten samenleven met soortgenoten.
Meer dan vijf fretten samen gaat echter zelden goed.
Het hok hoeft niet per sé heel groot te zijn, als ze maar elke dag los mogen lopen (onder toezicht). Een richtlijn is minimaal anderhalf tot twee vierkante meter voor twee fretten. In het hok dient een stevige voerbak te staan.
Drinkbakjes worden meestal een rotzooi waardoor een drinkfles de voorkeur heeft. Fretten zijn zindelijk te krijgen, dus een fretten(katten-)bak is wel zo handig. Plaats deze alleen niet direct naast de slaapplaats.
Omdat de fret het prettig vindt om weg te kunnen kruipen, kan een oud T-shirt of een lap zeer goed voldoen als slaapplaats. Fretjes kunnen slecht tegen stof, daarom is het aan te raden is om geen hooi, zaagsel, stro of stoffig kattenbakgrit te gebruiken.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: De fret houdt ervan om in en onder dingen te kruipen. Het is dus van belang om hiermee, bij de huisvesting van de fret, rekening te houden.

Zoals genoemd, is de fret een echte vleeseter en heeft hij een hoge eiwitbehoefte. Fretten kunnen gevoerd worden met officieel frettenvoer of katten-/kittenvoer van hoogwaardige kwaliteit. Ideaal is een eiwitpercentage tussen de dertig en veertig procent en een vetpercentage tussen de twintig en de dertig procent, met zo min mogelijk (minder dan twee procent) vezels. De voorkeur gaat uit naar droge brokken, omdat dit beter is voor het gebit. Let op dat uw fret zijn eten niet verstopt, om bederf te voorkomen.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Goed voer is erg belangrijk voor de fret.

De fret is heel gevoelig voor hondenziekte en zal er, als hij besmet wordt, aan sterven. De enige bescherming die mogelijk is, is het voorkomen van besmetting. Dit gebeurt door middel van vaccinatie. De jonge fret moet op een leeftijd van 9 en 12 weken gevaccineerd worden. Hierna dient de vaccinatie jaarlijks herhaald te worden. Het is van belang dat ze een vaccinatie krijgen die geproduceerd is op een kippenembryocultuur. De voorkeur gaat uit naar de Nobivac Puppy DP®.
In Nederland wordt het niet zinvol geacht om de fret tegen de ziekte van Weil te vaccineren.

Wanneer u met uw Fret naar het buitenland gaat, is een rabiësenting verplicht. Ook moet het dier gechipt zijn voor het de grens over mag. Verdere eisen bij reizen naar het buitenland verschillen per land, vraag dit na bij één van onze assistentes of kijk bij “invoereisen”.

Wormen blijken niet of nauwelijks voor te komen bij de fret. Wat wel veel gezien wordt is oormijt. Bij oormijt wordt de fret behandeld door een Stronghold®-pipetje in de nek toe te dienen. Een behandeling met een oorzalf is ook mogelijk, maar is bij beschadiging van het trommelvlies riskant en het is ook een stuk moeilijker toe te dienen. Hiernaast kunnen er bij de fret ook vlooien voorkomen. Deze worden tegelijkertijd aangepakt, indien er Stronghold® gegeven wordt.

In de volksmond wordt bij vrouwelijke dieren over sterilisatie gesproken en bij mannelijke dieren over castratie. Technisch gezien gaat het bij beide meestal om een castratie. De testikels en de eierstokken worden verwijderd en niet alleen afgebonden. Steriliseren kan in principe ook, hierbij wordt het dier onvruchtbaar, maar de positieve gevolgen vanwege het wegvallen van geslachtshormonen worden hierbij niet bereikt.

Castratie van de mannelijke fret wordt gedaan om de geur te verminderen, om geen nestjes te krijgen en om de agressie te verminderen.

Castratie van de vrouwelijke fret wordt ook gedaan om de geur te verminderen. Een veel belangrijkere reden voor deze ingreep is het voorkomen van beenmergonderdrukking door de vrouwelijke hormonen als ze loops wordt. De aandoening wordt ook wel beenmergdepressie genoemd en kan dodelijke gevolgen hebben. Om dit te voorkomen, wordt aangeraden de vrouwelijke fret vóór de eerste loopsheid te castreren. In Nederland ligt de gemiddelde leeftijd voor deze operatie tussen de 6-8 maanden. Als het fretje eerder loops wordt, zal het eerder moeten gebeuren.

Chirurgische castratie heeft helaas ook nadelen. Er wordt gedacht dat er na chirurgische castratie een grotere kans bestaat op problemen met de bijnieren bij zowel mannelijke als vrouwelijke fretten.  Er bestaat ook een hormoonimplantaat dat even effectief blijkt te zijn als chirurgische castratie. Op dit moment wordt aan deze chemische manier van castreren de voorkeur gegeven bij de fret. Het voordeel is dan dat indien er een narcose nodig is, deze heel licht kan zijn.