Ga naar de inhoud
hero afbeelding blog

De stage van Alex, toekomstig dierenarts

Beste dierenvrienden en klanten van dierenkliniek Tiel-Drumpt. Mijn naam is Alex Brand en ik zit in mijn laatste jaar van mijn opleiding tot dierenarts. Ik ben opgegroeid in Nederland, maar ik ben in België gaan studeren, nadat ik in Utrecht was uitgeloot. Een aantal van jullie heeft mij de afgelopen maand mijn afstudeerstage zien lopen bij de kliniek. Graag wil ik mijn ervaringen van deze stage met jullie delen.

De eerste week

De eerste week van mijn stage moest ik even wennen aan het feit dat ik weer onder Nederlanders was. Ik zit nu bijna 8 jaar lang op kamers in België en het is dan ook onvermijdelijk dat je een beetje “verbelgd”. Met name de directheid van de Nederlanders vond ik weer fijn. Het werk van een dierenarts wordt namelijk eenvoudiger als een eigenaar direct zegt wat hij/zij als probleem ervaart en wat hij/zij verwacht. Dit lijkt een vanzelfsprekend iets, maar ik heb al eigenaren in België gehad, waarbij dit minder evident was.

Halverwege de stage

Halverwege mijn stage begon ik een aantal dingen op te merken. Het viel mij op, dat dierenartsen in de praktijk soms creatief en flexibel moeten zijn bij het instellen van een behandeling of het bedenken van een diagnostisch plan. Je kan de meest simpele, rare en vervelende redenen bedenken. Bijvoorbeeld een kat, waar je met geen mogelijkheid een pil in kan krijgen of een eigenaar die een dure operatie voor zijn hond niet kan betalen. Je moet als dierenarts dus betrokken zijn en samenwerken met de eigenaar, in het bedenken van een oplossing. Dit is een vaardigheid die je maar beperkt kan leren tijdens je opleiding. Je moet dit leren, tijdens de jaren die je in de praktijk werkt. Natuurlijk kan je aan je collega’s een second opinion vragen om te kijken of zij een oplossing weten waar jezelf nog niet aan had gedacht.
Dit was meteen een 2de ding dat mij opviel in de werkomgeving van dierenkliniek Tiel-Drumpt. Er heerst een hele fijne werksfeer en collegialiteit. Het is geen probleem om de mening van een ander te vragen als je zelf even twijfelt. Dit zorgt ervoor, dat ze een goede zorg voor je dier kunnen garanderen.

De meest indrukwekkende herinneringen heb ik aan het einde van mijn stage. Naarmate de stage vorderde mocht ik steeds meer zelfstandig doen.

In mijn laatste week kwam er een Deense dog langs, waarvan de nagels geknipt moesten worden. Ik ben een liefhebber van deze zachtaardige “couch potato’s” en dan zeg ik natuurlijk geen nee als er wordt gezegd dat ik dit mag doen. Ik zal voorlopig niet vergeten hoe verbaasd ik was, toen ik zag hoe groot deze bijna 100 kg wegende hond was. 

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: De stage van Alex, toekomstig dierenarts, Alex met Joop de Duitse Dog

Als dierenarts zal je in aanraking komen met dieren die aan het einde van hun leven zijn, dit is simpelweg een feit. Tijdens mijn opleiding en stage heb ik meerdere euthanasiën gezien. Er wordt ons geleerd, dat het belangrijk is, dat je professioneel moet blijven overkomen tijdens een euthanasie. Over het algemeen lukt dit vrij goed omdat de zorg voor het dier belangrijker is dan je eigen emoties. Er was een moment tijdens mijn stage die mij nog lang bij zal blijven. Een assistent en ik hoorde de reactie van een jong kind toen er verteld werd dat ze afscheid moest nemen van haar huisdier, haar vriendje, nadat deze vermoedelijk was aangereden. We zaten in het kantoor maar konden de hartverscheurende reactie toch horen. We laten het mogelijk minder goed zien maar achter de schermen is er weldegelijk medeleven voor u en uw huisdier.

Een leuke herinnering

Gelukkig staan er leuke herinneringen tegenover elke minder leuke.

Op mijn laatste stagedag kwam er een spoed keizersnede van een kat binnen. Ik had zelf nog geen keizersnede meegemaakt, dus ik vond het natuurlijk heel spannend en interessant. Helaas waren er al een aantal kittens in de moeder overleden. De kitten die ik in mijn handen kreeg om droog te wrijven had nog een hartslag maar reageerde niet. Na heel veel wrijven was er na 20 minuten eindelijk een reactie in de vorm van een piepje en de kitten begon te bewegen.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: De stage van Alex, toekomstig dierenarts, Alex met het kitten wat net via een keizersnede is geboren.

Als je dit ooit hebt meegemaakt dan weet je wat voor bijzonder gevoel dit geeft. Ik had niet gedacht dat ik dit op het allerlaatste moment van mijn stage zou meemaken.

Tot slot

Graag wil ik het hele team van dierenkliniek Tiel-Drumpt bedanken voor mijn geweldige stage-ervaring. Specifiek wil ik Aragon Kramer/Dr. Kramer bedanken voor het toezeggen tot deze stage. Ik heb heel veel geleerd en ik heb ook een idee gekregen van wat mij te wachten staat, zodra ik ga werken in een 1ste-lijns praktijk, nadat ik ben afgestudeerd.