Lasertherapie, wat doet een laser?
Een laser is een versterker van licht. Deze versterking zorgt voor een continue uitstoting van fotonen. Laser zet elektriciteit om in hooggeladen atomen en fotonen, waarbij er uiteindelijk licht van één golflengte wordt gemaakt. Hierbij wordt er een strakke, geconcentreerde bundel fotonen gecreëerd.De kracht van de lasertherapie wordt weergegeven in de hoeveelheid energie die per tijdseenheid wordt geleverd. Dus de therapeutische energie wordt weergegeven in Watt (= 1 Joule per seconde).
Het nut van lasertherapie
Lasertherapie stimuleert en verbetert de genezing van wonden en weefsel. Verder zorgt het voor verlichting van chronische en acute pijn. Het vermindert ontsteking en verbetert de functie van beschadigd neurologisch weefsel.
Het mooie van laser is dat het de lichaamseigen mogelijkheden/processen tot herstel en genezing stimuleert.

De klasse IV laser zorgt voor fotobiostimulatie, dit zorgt voor een fotochemisch effect. Met name de fotobiostimulatie van de chromophoren in de mitochondria (de energiemotoren in de cellen) en de absorptie van de fotonen in het celmembraan hebben 4 belangrijke effecten:
- de cellulaire energieniveaus worden vergroot
- pijnstilling in de weefsels
- ontstekingsremmende effecten
- een bevordering van de eigen cellulaire genezingsprocessen
De top 10 van de biologische effecten
Onderstaande 10 effecten vinden plaats door allerlei mechanismen. Zoals het stimuleren van de afgifte van allerlei stoffen zoals -endorphines, het stimuleren van de membraanpotentiaal van zenuwcellen, het ontspannen van spierweefsel, het bevorderen van de microcirculatie door meer vasodilatatie, het bevorderen van lymfedoorstroming, de remming van de vorming van ontstekingsprostaglandines, de bevordering van cellulaire mitoses en collageensynthese, het activeren van allerlei type herstelcellen, zoals fibroblasten, chondrocyten en osteocyten, remodellering van littekenweefsel, stimulatie van de vorming van haarvaatjes in beschadigd weefsel, vergroting van de metabole activiteit van cellen, het stimuleren van de productie van immunoglobulines en lymfocyten.
Al deze processen en nog een reeks anderen zorgen dan voor:
- Pijnbestrijding
- Ontsteking verminderen
- Bevordering van weefselherstel en celgroei
- Bevordering van de circulatie
- Verhoging van de cellulaire metabolische activiteit
- Vermindering van bindweefselvorming
- Verbetering van zenuwfunctie
- Bevordering van de wondgenezing
- Stimulatie van de immunoregulatie
- Stimulatie van acupunctuur en drukpunten.
Bij welke diersoorten is lasertherapie te gebruiken?
Lasertherapie wordt bij de huisdieren veelvuldig ingezet bij honden en katten. Maar het is ook in te zetten bij konijnen, cavia’s en vogels. Het meest belangrijke is dat het dier zich door de dierenarts laat behandelen.
Wanneer laserbehandeling niet ingezet kan worden
Ondanks dat laserbehandeling bijna geen negatieve bijwerkingen kent, zijn er wel een aantal situaties waarbij laser liever niet ingezet wordt. Wanneer we de biologische effecten in het achterhoofd houden dan is de reden hiervoor makkelijk te bedenken:
- niet bij testikels
- niet bij actieve bloedingen
- niet op de injectieplekken van bepaalde medicijnen
- niet in het “dracht” gebied bij drachtige dieren.
- niet bij tumoren
- in geval van een dier met een hartafwijking: niet het hart of de zenuwen die naar het hart gaan.
- niet wanneer een dier fotosensitieve medicijnen krijgt
Het uiteindelijke doel van de laserbehandeling
- vermindering van de symptomen
- verbetering van de functie of range of motion.
- vermindering van of het kunnen stoppen met medicijngift.
- verhoging van de kwaliteit van leven.
