Nomyiasis

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Indien u medicatie van de dierenarts gekregen heeft, kunt u hier de bijsluiter vinden van: Nomyiasis.

Anti-myiasis Spray

Samenstelling

Bevat per ml:
Ivermectine 0,5 mg/ml
S-methopreen 1 mg/ml

Indicaties

Het bestrijden van infecties met vliegenlarven (maden) en vliegen-eitjes van lucilia sericata en verwante vliegensoorten bij konijnen die niet bedrijfsmatig worden gehouden, hobbypluimvee, postduiven en kleine knaagdieren.
Het preventieve gebruik van dit middel tegen myiasis is met name aan te raden in warme en vochtige jaargetijden met een piek in de zomermaanden juli, augustus en september. Start met een preventieve behandeling in de vroege zomer ruim voor de piekperiode. Myiasis vliegen worden vooral aangetrokken door met ontlasting en urine vervuilde vacht. De vliegeneitjes worden gelegd in de aangekoekte vacht. Voor een goed resultaat van de behandeling moet de vacht daarom eerst worden schoon gemaakt. Aangekoekte ontlasting, losse haren en klitten dienen te worden verwijderd, ze verminderen de werking en verhogen het risico op myiasis. In geval van een infectie met maden is het raadzaam om direct een dierenarts te raadplegen. Het bestrijden van de maden en schoon maken van de wond is slechts onderdeel van een therapie. Dit type infecties is levensbedreigend. Vaak ontstaat er een secundaire bacteriële infectie en een daarmee gepaard gaande sepsis bloedvergiftiging). Als uw dier regelmatig aangekoekte ontlasting heeft raadpleeg dan uw dierenarts.

Contraindicaties

Niet gebruiken bij dieren jonger dan 8 weken.
Niet gebruiken bij zogende en lacterende dieren.
Niet gebruiken bij schildpadden.
Niet gebruiken bij overgevoeligheid voor een van de bestanddelen.

Toedieningswijze en dosering

Locale toediening op vacht, veren en huid. De spray wordt van een afstand van ongeveer 15 cm op het dier gesprayd. Met name in de regio rondom de staart, in de liezen, tussen de achterpoten en op de onderrug. Bij vogels met name in het gebied rondom de cloaca en aan de onderzijde van de vleugels. Voor een goede werking moet de te behandelen vacht, veren en huid schoon zijn. De spray kan ook op een gladde handschoen worden gesprayd waarna de vacht, huid of veren kunnen worden ingewreven. De vacht moet tot aan de huid goed geraakt worden.
Dosering:
Dieren tot 2 kg: 2 spraydoseringen per 250 gram dier.
Dieren zwaarder dan 2 kg: 16 spraydoseringen per dier.
Tijdens de risicovolle periode een keer per maand toedienen.

Aanwijzingen voor een juiste dosering

Vermijd contact met de huid.
Draag eventueel handschoenen bij het aanbrengen en was de handen grondig na gebruik.

Bewaring

Bewaren beneden 25°C buiten het bereik en zicht van kinderen.
Bescherm verpakking tegen vorst. Niet in direct zonlicht plaatsen.

Kanalisatie

Dit diergeneesmiddel valt onder het Besluit
Uitzondering Registratieregime
Diergeneesmiddelen
(Diergeneesmiddelenbesluit, Artikel 19)

Sprayflacon
75 ml
DIERGENEESMIDDEL