Vakantie

Iedereen gaat graag op vakantie. Daarbij moet er altijd iets geregeld worden voor uw hond, kat of ander huisdier; of deze meegaat op vakantie (aanvullende vaccinaties, preventie tegen ziektes die in het vakantieland voorkomen) of niet (oppas in bijvoorbeeld een dierenpension).
Het is niet prettig om vlak voor de vakantie onverwachte problemen tegen te komen als het gaat om uw hond, kat of ander huisdier.
Met onderstaande stukjes proberen we de kans op teleurstelling te voorkomen. De tips zullen nooit 100% dekkend kunnen zijn, maar het zal wel bijdragen in een ontspannen voorbereiding en vakantie.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: In het buitenland kunnen gevaarlijke parasieten voorkomen. Mocht u uw hond of kat meenemen, behandel ze dan goed en tijdig. Vraag uw dierenarts wat er aan te raden is voor het gebied waar u heen gaat.

Gaat uw hond of kat naar een pension? Dan is onderstaande informatie voor u van belang!!
De vaccinatie-eisen die pensions stellen lopen nogal uiteen. Sommige pensions blijken eisen te stellen die niet conform de laatste, medisch onderbouwde inzichten zijn. Tevens blijken meerdere pensions de eisen regelmatig te veranderen, hetgeen het voor ons nog moeilijker maakt om u een passend vaccinatie-advies te geven.
Het is een paar keer voorgekomen dat onze -medisch correcte- vaccinaties voor een bepaald pension toch niet de daar gewenste vaccinaties bleken te zijn; om deze reden zijn meerdere huisdieren bij pensions botweg geweigerd! Om te voorkomen dat u voor zo’n onaangename verrassing komt te staan, verzoeken wij u om bij uw pension na te vragen wat precies de eisen voor toelating aldaar zijn. Wij kunnen dan zoveel mogelijk rekening houden met de wensen van de individuele pensions.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Indien uw hond, kat of konijn, tijdens uw vakantie, naar een pension gaat, kunnen er verschillende toelatingseisen gelden. Check deze op tijd zodat u niet voor onverwachte teleurstellingen komt te staan.

De meest recente invoereisen voor hond en kat en fret kunt u vinden op de website van het LICG. Klikt u op de link dan wordt u doorgelinkt naar het volledige stuk over de invoereisen. Neem voor de meest recente invoerinformatie, alsmede voor informatie over landen die niet op de lijst voorkomen, contact op met de ambassade van het betreffende land.

Ook op de site van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit kunt u informatie vinden over het reizen met huisdieren. Zie Rijksdienst voor Ondernemend Nederland(RVO), zoek op: “Honden-, katten- en frettenpaspoort”.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: controleer altijd de invoereisen wanneer u uw huisdier meeneemt naar het buitenland.

Indien u uw dier mee wilt nemen naar het buitenland, is in sommige gevallen een legalisatie nodig via een dierenarts van de nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit (nVWA). Dit kan sinds 14 februari 2011 uitsluitend via “Certificeren op afstand” te Utrecht. Telefoonnummer: 070 378 68 30. Hier zijn kosten aan verbonden.

Neemt u uw hond, kat of fret mee naar het buitenland dan zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Een aantal dingen gelden voor elke buitenlandse reis; sommige streken (ver)eisen aanvullende maatregelen.

Afhankelijk van uw bestemming is in ieder geval een deel van onderstaande zaken voor uw huisdier van belang:

  • De benodigde vaccinaties; in ieder geval voor elk buitenland de rabiësvaccinatie (houd rekening met de minimale tijd die de injecties van te voren  gegeven moeten worden!)
  • Geldig officieel dierenpaspoort Europees model
  • Identificatie in de vorm van een chip of tatoeage die leesbaar is.
  • Voor sommige landen: legalisatie van de rabiësvaccinatie en/of een rabiëstiter bepaling
  • Sluit uw dier niet in gesloten auto’s op, dit geeft een groot risico op oververhitting (dit gebeurt sneller dan u denkt!).
    De fret is nog gevoeliger voor oververhitting dan de hond en kat.
  • Zorg voor voldoende drinkwater, ook onderweg (neem een water- en voerbakje mee!)
  • Wees aan de kust voorzichtig met bv kwallen en zee-egels.
  • In sommige landen komen schorpioenen en slangen voor, dus houd een goed oog op uw huisdier.
  • Neem voer mee of koop voer wat uw dier al kent.
  • Afhankelijk van het ras en het land kan het het verplicht zijn om een muilkorf mee te nemen. In  sommige landen is het zelfs verboden om bepaalde rassen mee te nemen. Voorkom  teleurstellingen en informeer hiernaar bij de desbetreffende ambassade.
  • Gebruikt uw huisdier medicijnen of een speciaal dieet, neem dan voldoende mee om ruim de vakantie mee door te komen. Sommige medicijnen zijn niet in alle landen verkrijgbaar, of hebben in het buitenland een heel andere (merk-)naam.
  • Parasietenbestrijding, zowel op het vakantie adres als bij thuiskomst.
  • In het buitenland komen hele andere parasitaire ziekten voor dan in Nederland, hoewel sommige parasieten zich steeds noordelijker thuis voelen en mogelijk ook in Nederland zullen gaan voorkomen. Deze parasieten kunnen ernstige tot zeer ernstige ziekten veroorzaken, die vaak niet of slecht te behandelen zijn.
  • Parasieten waar rekening mee gehouden moet worden in het buitenland zijn: Leishmania, overgebracht door de zandvlieg; Babesia en Ehrlichia, overgebracht door teken; Hartworm, overgebracht door muggen en muskieten; Ancylostoma, een worm die onder andere door de huid het lichaam binnendringt.
  • Omdat het voorkomen van deze parasieten varieert en er steeds nieuwe producten ontwikkeld worden is er geen standaardadvies te geven. Er bestaat nog geen manier om 100% bescherming te verkrijgen maar het is altijd mogelijk om een redelijke tot goede bescherming te verkrijgen. Het precieze advies hangt af van waar u heengaat en voor hoe lang. Informatie en een advies voor parasietenpreventie kan verkregen worden aan onze balie.

Indien u ervoor kiest om uw huisdier naar een pension te brengen, controleer dan op tijd de entstatus, om zo nodig tijdig de vaccinaties op peil te laten brengen. Houd er verder rekening mee dat pensions al snel vol zitten dus reserveer op tijd.

Voor sommige rassen is het in bepaalde landen verplicht een muilkorf bij zich te hebben of te dragen.In bepaalde landen zijn er eisen voor de muilkorf. Dat kan zijn dat u hem bij u moet hebben of dat uw hond er een moet dragen.

Zodra u op vakantie gaat en uw hond of kat mee wilt nemen, zijn er verschillende zaken om rekening mee te houden.

Een belangrijk onderdeel zijn de buitenlandse parasieten. In Nederland kennen we bijvoorbeeld de ziekte van Lyme, longworm en een aantal darmparasieten. Maar in het buitenland komen nog andere parasieten voor die ziekten kunnen veroorzaken. Het vervelende is, dat bij verschillende infecties die kunnen worden opgelopen in het buitenland, de klachten soms pas na jaren ontstaan. Daarom wordt niet altijd direct een verband met een vakantie uit het verleden gelegd. 

Het 100% voorkomen van een infectie is helaas niet mogelijk, maar we kunnen wel de kans op besmetting een stuk kleiner maken door de juiste preventieve maatregelen te nemen. Voor een duidelijk advies kunt u bij ons aan de balie terecht. Het is hierbij wel nodig te weten waar u heen gaat, en door welke landen u reist. Zo weten we tegen welke parasieten we uw dier moeten beschermen. 

Door klimaatverandering en het steeds vaker importeren van honden uit het buitenland bestaat de kans dat verschillende van de buitenlandse ziekten in de toekomst ook in ons land voor gaan komen. De muggen, vliegjes en teken die de parasieten overbrengen worden ook steeds vaker gezien. Zij kunnen besmette dieren prikken of bijten, daarmee de parasieten opnemen en deze weer verspreiden naar andere dieren. Wanneer u op de wereldkaart hiernaast klikt kunt u bekijken waar op dit moment welke parasieten voorkomen (voor zover bekend, we kunnen natuurlijk nooit garanties geven). Wanneer u wilt weten of een bepaalde parasiet ergens voorkomt, kunt u op de geopende pagina links op de parasiet klikken. Een andere optie is, op de geopende pagina, op het betreffende land te klikken, waarna u een overzicht krijgt van wat er in dat land voorkomt.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Wereldbol, waar kom je welke buitenlandse parasiet tegen?