Er wordt op verschillende plaatsen gesteld dat de kans op een maagtorsie (levensgevaarlijke verdraaiing van de maag in de buik) een stuk kleiner is bij een geperste brok in vergelijking met een geëxtrudeerd brok. Via andere informatiekanalen wordt juist gesteld dat het precies andersom is: een geperste brok geeft meer kans op een maagtorsie dan een geëxpandeerde brok.
We hebben dit voorgelegd aan de voedingsspecialist van de faculteit diergeneeskunde in Utrecht.
Geperste of geëxtrudeerd brok: het maakt geen wezenlijk verschil in de kans op het optreden van een maagtorsie.
Wat wel van invloed is, is de grootte van de brok. Wanneer je het risico op een maagtorsie vergelijkt bij het eten van kleinere en grotere brokken, dan blijkt dat het risico op een maagdraaiing bij een grotere brok kleiner is dan bij het eten van een kleinere brok. Overigens is de aard van de voeding slecht één aspect in het optreden van een maagtorsie. Minstens zo belangrijk is de grootte en vorm van de buik van de hond (ronde buik/borstkas versus diepe borstkas), het aantal voedingen per dag, de hoeveelheid voer per maaltijd en de mate van lichaamsbeweging van de hond net voor en net na het eten.