Ga naar de inhoud
hero afbeelding blog

Slecht Gebit

Tijdens de Maand van het Gebit, in februari, voeren we vaak meer gebitsbehandelingen uit dan in anderen maanden. De status van de gebitjes van de patiënten varieert ook heel sterk, tussen alleen wat tandplaque of een slecht gebit met behoorlijk veel tandsteen waarbij er ook elementen getrokken moeten worden.

Femke, een kruising Fox-terrier op leeftijd uit Geldermalsen, kwam op het spreekuur bij de dierenarts met verschillende problemen. Eén daarvan bleek het gebit te zijn, de oude dame rook behoorlijk uit haar bek en wilde al jaren geen brokjes meer eten. De eigenaren gaven haar blikvoer, soms nog aangelengd met water, om te zorgen dat ze wat bleef eten. Femke liet zich echter zeer slecht in de bek kijken, waardoor het moeilijk was om een inschatting van de ernst te maken.
Er werd een afspraak gemaakt voor het reinigen van het gebit. Dit was gebaseerd op de minder frisse geur die uit de bek kwam, met de kanttekening dat er waarschijnlijk veel getrokken zou moeten worden, als we afgingen op de geur die uit de bek kwam. Om te zorgen dat zoveel mogelijk bacteriën gedood werden moest er wel al worden gestart met antibiotica. De bek zit altijd vol bacteriën en bij een gebitsbehandeling kunnen deze gemakkelijker in de bloedbaan terecht komen, dit kan vervolgens voor infecties op de hartkleppen of de nieren zorgen.
Omdat Femke al wat ouder was, kozen we ervoor om een waakinfuus aan te leggen. Dit houdt de bloeddruk op peil, zodat het hele lichaam gemakkelijker van zuurstof voorzien wordt. Verder kreeg ze een tracheatube in haar keel, dit is een buisje om zuurstof en gasnarcose toe te dienen. Toen Femke goed sliep, konden we een blik werpen op haar gebit. Dit bleek helaas behoorlijk slecht te zijn.

In dit geval zowel boven als onder een slecht gebit.
In dit geval zowel boven als onder een slecht gebit.
Behalve veel tandsteen is er ook veel rotting te zien.
Behalve veel tandsteen is er ook veel rotting te zien.

Nadat de grote brokken tandsteen verwijderd waren, bleek op verschillende plaatsen het tandvlees en het bot van de tandkas dusdanig teruggetrokken te zijn, dat de wortels van vrijwel alle elementen blootlagen. Verder zaten er verschillende kiezen en tanden los.

Na het verwijderen van het tandsteen en het vuil, blijken alle wortels bloot te liggen.
Na het verwijderen van het tandsteen en het vuil, blijken alle wortels bloot te liggen.

Aangezien dit een zeer pijnlijke situatie is, moesten deze elementen eruit. Er werden 12 snijtanden, 2 hoektanden en 18 kiezen verwijderd. Uiteindelijk ging deze oude dame van een vrijwel compleet (maar verrot) gebit, naar een gebitje met 3 kiezen en 2 hoektanden.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Slecht gebit: Er moest, door de dierenarts, behoorlijk wat getrokken worden.
Er moest behoorlijk wat getrokken worden.

Thuis bleek echter hoe blij een hondje kan zijn zonder pijn, want Femke at de volgende dag alweer vrolijk haar harde hondenbrokken.