Babesia is een parasiet die door teken wordt overgebracht.
Ze zitten met name in de Dermacentorteek. Deze teek wordt veel op honden aangetroffen die in zuid europa zijn geweest.
Dermacentor teken zijn drie-gastherige teken die zowel in warme als in gematigde streken voorkomen, maar in Europa reikt het verspreidingsgebied tot in Zuid-Engeland, Zuid-België en Midden-Duitsland.
Dermacentor teken zijn al wel eerder gevonden op honden van teruggekeerde vakantiegangers en ze zijn vermoedelijk daarmee samenhangend incidenteel aangetroffen op honden die niet in het buitenland waren geweest.
Echter ondertussen zijn er in maart/april 2004 ook een aantal gevallen in Nederland aangetroffen waarbij de honden nooit in het buitenland geweest zijn, en waarvan het nog maar de vraag is of dat op dezelfde wijze is te verklaren.
Mogelijk is het leefgebied van de Dermacentor teek uitgebreid of kan de babesia overleven in andere teken, dit is echter allemaal nog speculatie en er wordt op dit moment onderzoek naar gedaan.
Deze parasiet ontwikkelt zich in de rode bloedcel van de hond.
Hierdoor gaat het lichaam deze rode bloedcel als afwijkend beschouwen en begint ze de rode bloedcellen op te ruimen.
Het gevolg is dat een dier zijn eigen bloed gaat afbreken.
De verschijnselen zijn onder te verdelen in hyperacuut, waarbij het dier in minder dan 1 dag zal sterven door shock.
Acuut, waarbij de problemen ontstaan door de afbraak van rode bloedcellen.
Daarnaast kunnen ze verminderde eetlust, braken , hoge koorts enz vertonen.
De chronische vorm geeft wisselend koorts en verlies van lichaamsgewicht.
Echter er zijn nog zeer veel atypische verschijnselen.
Veel dieren zullen uiteindelijk sterven indien ze niet op tijd behandeld worden. Hoe vroeger de behandeling ingesteld wordt, hoe beter het resultaat. Helaas is de behandeling zeker niet altijd effectief en kunnen dieren ondanks een behandeling toch nog sterven. Daarnaast zijn de dieren die wel goed reageren meestal niet volledig genezen maar zijn het dragers van de babesia-parasiet geworden die eventueel weer ziek kunnen worden.
Het belangrijkste is de preventie van besmetting.
De overdracht van de babesia vanuit de teek naar het bloed van de hond waar de teek op vastzit, is na ongeveer 2-3 dagen.
Het is dus belangrijk om de honden te controleren op teken (zeker wanneer u in het buitenland bent) en teken er op tijd uit te draaien.
Zeer goed werkt het afgebeelde tekenhaakje.
Let wel: de teek niet van te voren verdoven met alcohol (dan spugen ze juiste hun speeksel uit).
Er bestaat een vaccinatie tegen babesia, maar deze is duur, niet makkelijk in gebruik en beschermt niet tegen de verschillende ondersoorten.
Het is belangrijk om de hond te beschermen met combinaties van middelen tegen teken. Welke combinaties veilig zijn en op dit moment het beste werken kunt u bij ons aan de balie vragen. Het is niet zinvol om hier combinaties te gaan vermelden omdat dit aan verandering onderhevig is.