Het Feline Immunodeficiëntie Virus (FIV), ook wel bekend als kattenaids, is ondertussen net als bij de mens een vast gegeven geworden.
Het virus komt vooral veel voor in het speeksel en wordt daardoor vooral overgedragen via bijt- en vechtwonden. Het kan via moeder naar de kittens worden overgedragen in de baarmoeder en via de moedermelk. Er is nog geen bewijs gevonden dat FIV ook via seksueel contact overgedragen kan worden.

Het virus tast het immuunsysteem van de kat aan, door het langzaam vernietigen van de witte bloedcellen. Op deze manier wordt er een ernstige weerstandsdaling veroorzaakt. Hierdoor kunnen verschillende ziekteverwekkers, die normaal door het immuunsysteem zouden worden onderdrukt, hun kans grijpen.
In de beginfase treden er geen verschijnselen op, maar is het virus wel aanwezig. Het kan enkele jaren duren voordat de verschijnselen zichtbaar worden. Daarna kunnen er onduidelijke klachten optreden, zoals sloomheid, wisselende koorts, vergrote lymfeklieren, slecht in de vacht zitten, vermageren en niet willen eten.
Als het afweersysteem verder wordt aangetast door FIV / kattenaids kunnen de verschijnselen erger worden. Alle orgaansystemen kunnen aangetast raken. Verschijnselen die in deze fase vaak worden gezien zijn: chronische diarree, luchtwegklachten (zoals hoesten en niezen) en ontstekingen van de bek.
Bij verdenking van dit virus kan met bloedonderzoek de diagnose kattenaids bevestigd worden. Het kan echter wel een aantal weken duren voordat de test de antilichamen kan aantonen. Tevens zal een deel van de dieren geen antilichamen maken en dan is het alleen aan te tonen door een ingewikkeldere test die het virus aantoont.
Blijkt een kat kattenaids te hebben, dan overlegt de dierenarts over de eventuele ondersteunende behandeling van de kat met de eigenaar. Omdat deze patiënten andere katten kunnen besmetten en daardoor een potentieel gevaar zijn voor de gezondheid van andere katten, wordt geadviseerd deze katten de rest van hun leven binnen te houden. Ook het risico voor eventuele andere katten in huis moet worden ingeschat.
Kattenaids is een ziekte die niet te genezen is. In Europa is er geen bescherming tegen het virus mogelijk in de vorm van bijvoorbeeld een vaccinatie. Medicatie, in de vorm van antivirale medicijnen, is duur, heeft beperkt effect en is niet routinematig verkrijgbaar op dit moment. Het is wel van belang om de standaard vaccinatie status goed op orde te hebben om de kans te verkleinen dat ze de betreffende ziektes oplopen. Deze ziekte is niet besmettelijk voor mensen en andere diersoorten, FIV/ kattenaids komt alleen voor bij katten. Het virus gaat snel dood aan de lucht en blijft dus niet lang infectieus in de omgeving.