Haakwormen worden ook wel mijnwormen genoemd.
Bij de hond gaat het met name om Ancylostoma caninum
en bij de kat met name om Ancylostoma tubaeforme.
De haakworm van de hond komt met name voor in Zuid Europa of de subtropen. De haakworm van de kat komt weinig bij huiskatten in Nederland voor maar veel bij zwerfkatten.
Deze worm leeft in de dunne darm en graast daar de darmwand af. Hierbij nemen ze zulke diepe happen dat ook de zeer kleine bloedvaatjes van de darmwand geraakt worden.
Dit kan dan tot een stevig bloedverlies leiden. Met name bij pups kan dit levensbedreigend zijn. De hapjes van de worm bij de kat zijn minder diep maar kunnen eventueel wel tot wat bloedverlies leiden.
Infecties vinden plaats door het doorslikken van gastheren die drager zijn. Echter meestal vindt de infectie plaats doordat de haakwormen door de huid van hond of kat naar binnen kruipen.
Honden kunnen ook een tijd drager zijn van deze wormen, die dan weer actief kunnen worden tijdens de dracht om vervolgens via de moedermelk uitgescheiden te worden.
De verschijnselen hangen af van het aantal haakwormen waarmee het dier besmet is en de leeftijd van het dier.
Het kan variëren van diarree, diarree met bloed, zwakte, groeivertraging bij jonge dieren, vermagering en bloedarmoede met mogelijk sterfte (sterfte vindt met name plaats bij pups).
Deze klachten kunnen ook bij de kat gezien worden maar zijn meestal wat milder.
Behandeling bestaat uit het ontwormen met een geschikt prepraat. Let wel, niet elk middel pakt deze wormen aan.