Hondenziekte is een ernstige ziekte bij fretten die veroorzaakt wordt door het hondenziektevirus. Fretten zijn gevoeliger voor het oplopen van deze infectie dan honden, en een infectie met hondenziekte loopt vrijwel altijd dodelijk af.
Besmetting
Het hondenziektevirus wordt overgebracht van een besmette hond of fret naar een andere fret, meestal doordat het zich verspreid via kleine vochtdruppeltjes in de lucht. Maar een fret kan ook besmet raken door direct lichamelijk contact of contact met speeksel, urine of ontlasting van een besmet dier.
Symptomen
De eerste klachten ontstaan vrij acuut, ongeveer 7-10 dagen na het oplopen van de infectie. De fret verliest zijn eetlust, krijgt koorts en er kan uitvloeiing worden gezien uit de ogen en de neus. Dit start meestal als heldere uitvloeiing, maar gaat snel over in groen of geel snot. Ook kunnen de oogleden gaan zwellen en kan benauwdheid optreden, wanneer de infectie dieper in de luchtwegen afzakt en de longen aantast. Heel typisch bij een infectie met hondenziekte is dat er eczeem ontstaat met roodheid, schilfers en jeuk rond de kin, in de liezen en rond de anus en dat de voetzooltjes kunnen opzwellen en/of verdikken. Meestal overlijden fretten vrij snel na het ontstaan van de eerste klachten. Is dit niet het geval, dan kunnen in een later stadium zenuwsymptomen optreden. Dit uit zich in onrust, speekselen, zwalken, spierrillingen of zelfs aanvallen en in coma raken. Ook hier is er vrijwel geen kans op overleving. De meeste fretten overlijden 2-5 weken na het optreden van de eerste klachten. Sommige symptomen kunnen lijken op de klachten die we zien bij infectie van fretten met het griepvirus (Influenza). Echter, bij influenza is er meestal ook sprake van niezen en/of hoesten, en zien we geen snotterige maar heldere uitvloei uit neus en ogen. Ook worden er bij influenza geen klachten als eczeem en verdikte voetzooltjes gezien.
Diagnose
Het aantonen van een infectie met hondenziektevirus bij de fret is niet makkelijk. Als bovenstaande symptomen optreden bij een fret die niet gevaccineerd is tegen hondenziekte, dan spreken we vaak van een waarschijnlijkheidsdiagnose, waarbij we op basis van het verhaal en het lichamelijk onderzoek vrij zeker zijn dat het om hondenziekte gaat. Eventueel kan er bloedonderzoek worden gedaan of kunnen swabs worden genomen om een infectie aan te tonen, maar deze testen zijn niet altijd betrouwbaar.
Behandeling
Helaas is er geen gerichte behandeling tegen het hondenziektevirus mogelijk. Aangezien een infectie met het hondenziektevirus vrijwel altijd dodelijk afloopt voor de fret, is euthanasie bij fretten met deze ziekte de meest diervriendelijke optie. Als meerdere fretten samen worden gehouden, moeten fretten met symptomen zo snel mogelijk apart worden gezet van de rest van de groep.
Preventie
Hondenziekte bij de fret kan worden voorkomen door de fret te laten vaccineren. Hiervoor wordt een hondenvaccin gebruikt. Er bestaan verschillende vaccins tegen hondenziekte, maar de meest veilige is het puppyvaccin (puppy DP) tegen Hondeziekte en Parvo. Het vaccinatieschema is als volgt:
- pups op 9 & 14 weken leeftijd vaccineren, daarna jaarlijks herhalen
- als de moeder niet gevaccineerd was, kan evt. op 6 weken worden gestart, met herhaling op 10 & 14 weken
- als een fret ouder dan 3 maanden is bij de eerste vaccinatie, dan wordt deze de eerste keer best na 3 weken herhaald
- drachtige vrouwtjes mogen worden gevaccineerd, de pups zijn dan 6-12wkn na de geboorte beschermd