Besmettelijke hondenhoest (voorheen kennelhoest genoemd) is een zeer besmettelijke ziekte die plotseling kan optreden. De ziekte steekt met name de kop op wanneer grote groepen honden bij elkaar komen (pensions, trainingen, clubs, enz.). Door vochtdruppeltjes in de lucht kan deze ziekte verspreid worden en andere honden infecteren. Het treedt met name op dat moment op, omdat de dieren dicht bij elkaar komen en elkaar gemakkelijk kunnen besmetten. Daarnaast kan het bezoek aan bijvoorbeeld pension of hondenshow toch enige vorm van stress voor de hond meebrengen, wat de immunologische afweer kan verminderen en het dier vatbaarder maakt voor infecties. Dit is dan ook de aanleiding voor de naam “Kennelhoest”. Ondertussen is echter gebleken dat deze naam een verkeerde associatie geeft. Men kan hierbij het idee krijgen, dat de ziekte alleen in pensions of kennels en bij shows kan worden opgelopen. Het blijkt echter dat ruim 30% van de honden de ziekte oploopt zonder op shows, in pensions of bij grote groepen honden geweest te zijn. Het vluchtige contact tijdens het uitlaten kan dus al voldoende zijn. Om deze reden is dan ook besloten om de naam aan te passen naar: “Besmettelijke hondenhoest”.
De hondenhoestinfectie kan zich beperken tot het strottenhoofd, maar kan zich ook uitbreiden naar de luchtpijp en de bronchiën (de grotere vertakkingen van de luchtwegen). De belangrijkste veroorzaker is de Bordetella bronchiseptica bacterie; deze hecht zich aan luchtwegcellen en beschadigt deze. Hierdoor kunnen andere schadelijke micro-organismen niet meer goed verwijderd worden en krijgen ze vrij spel. De ziekte kan wisselen in ernst van de symptomen, wat onder andere afhankelijk is van de andere veroorzakers van besmettelijke hondenhoest, zoals Parainfluenza en het Canine Adenovirus.

Er kunnen 2 vormen van besmettelijke hondenhoest / kennelhoest optreden:
De ongecompliceerde vorm, bij gevaccineerde dieren:
– acuut optreden van een droge harde hoest
– het hoesten verergert vaak door opwinding of rennen
– de hoest kan soms gevolgd worden door kokhalzen
– meestal zijn de dieren in een goede conditie en blijven eten
– in een enkel geval kan zich een longontsteking ontwikkelen
Of de vorm die gezien kan worden bij niet-gevaccineerde dieren:
– een droge, soms productieve (natte) hoest
– eventueel oog- en neusuitvloeiing
– het dier is er echt ziek van, met minder of geen eetlust, en koorts
– er kan een ernstige bronchitis en longontsteking optreden
– soms treedt sterfte op
Indien uw hond verschijnselen heeft die wijzen op een hondenhoestinfectie, is het verstandig om een bezoek aan de dierenarts te brengen.
Medicatie is bij een ongecompliceerde hondenhoestinfectie niet altijd noodzakelijk. Het is namelijk afhankelijk van de ernst en of er sprake van een secundaire bacteriële infectie van de luchtwegen. Het is wel aan te raden om de hond zich niet te laten inspannen en een borsttuig te gebruiken in plaats van een halsband. Omdat hondenhoest / kennelhoest zo besmettelijk is, is het verstandig om gedurende de tijd dat uw hond de ziekte heeft, nauw contact met andere honden te vermijden.
Het voorkómen van ernstige infecties kan via vaccinatie. Er zijn verschillende soorten vaccins: injectievaccins voor onder de huid, neussprays en tenslotte orale vaccins die in contact gebracht moeten worden met de binnenzijde van de wang.
De vaccins zijn bedoeld om de meest voorkomende vormen van hondenhoest tegen te gaan. Zoals eerder al genoemd bestaan er ook andere veroorzakers. Deze komen echter veel minder vaak voor en zitten dan ook niet allemaal in het vaccin.
De prognose is in het algemeen goed, als er op tijd wordt ingegrepen om een ernstiger verloop te voorkomen.