Ik ben Annabel Bakker, 21 jaar en ik ben bezig met mijn 3e jaar diergeneeskunde. Wat betekent dat ik over ruim 3 jaar dierenarts hoop te zijn. Tijdens mijn studie tot nu toe leer ik vooral veel ‘theorie’ uit bijvoorbeeld boeken, maar doe ik weinig praktijkervaring op. Zodoende wilde ik graag een week meekijken bij een dierenkliniek, dit werd Tiel-Drumpt.
Ervaringen tijdens mijn week ‘stage’
Ik mocht bij de dierenkliniek (bijna) alles zien wat er te zien was. Van consulten tot operaties en aanvullende diagnostiek. Alleen bij de euthanasie kon ik natuurlijk niet meekijken.
Ook ‘simpele’ consulten zoals vaccinaties waren nieuw voor mij. Bij mijn eigen hond, heb ik dat wel eens gezien.
Het viel mij op dat er ontzettend veel verschil zit tussen de problemen/klachten waarmee de patiënten naar de kliniek komen. Bijvoorbeeld: een hond met een wond op zijn staart, een konijn dat niet meer wil eten en een kat die niet meer kon plassen.
Echografie
Bij een patiënt die langs kwam met klachten in de buik, vonden we weinig aanwijzingen ondanks een grondig onderzoek. Het was goed om te zien dat de patiënt direct verder kon worden onderzocht door middel van een echo. Op de echo kunnen verschillende organen in beeld worden gebracht. Het is een handige manier om in de buik te kijken. Om een echo goed te kunnen interpreteren moet je er wel veel ervaring mee hebben. Gelukkig kon de dierenarts er goed mee overweg. Behalve een echo van de buik werd er ook een hartecho uitgevoerd. De dierenarts kan dan een beeld krijgen van het hart. Dit kan helpen om afwijkingen aan het hart op te sporen.

Operaties
Zelf vond ik het heel interessant en een beetje spannend om bij de operaties te zijn. Natuurlijk moet alles zo schoon mogelijk zijn, anders kunnen er nare complicaties aan de operatie zitten. Om die risico’s klein te houden moet de dierenarts die opereert steriel zijn. Ik moest natuurlijk ook zo schoon mogelijk zijn met speciale kleding, schoeisel en een mond en haarkapje.
Allereerst waren er een aantal sterilisaties en castraties, deze zal ik zelf waarschijnlijk over een aantal jaar ook het meest uitvoeren. Dat lijkt best makkelijk, als het op de studie hierover gaat. Echter in de praktijk blijkt er toch wel wat meer bij te komen kijken.
Er waren ook een aantal meer ongewone operaties, bijvoorbeeld een pootamputatie bij een kat. De poot was verlamd, dus de kat kon niks meer met de poot. Hierdoor raakte de poot beschadigd en is het beter voor de kat om de poot te amputeren. Een kat kat goed (leren) lopen op 3 poten. Dit soort operaties komen niet zo vaak voor, hierdoor vond ik het wel reuze interessant om het een keer te zien.
Grasaren
Een patiënt met grasaren in beide oren werd ook direct verder geholpen, de grasaren werden er onder narcose uitgehaald met behulp van een videoscoop, heel secuur werk! Als die grasaren eruit zijn kan je ze eigenlijk pas echt goed bekijken, ze zijn echt heel groot, met allemaal haakjes eraan. Dat heeft als resultaat dat ze alleen maar dieper in het oor komen te zitten en zelfs door het trommelvlies heen kunnen prikken! Dat is pijnlijk!
Wat weet ik nu?
Er is nog veel meer te vertellen over wat ik heb gezien of meegemaakt. Ik denk alleen dat het dan een beetje een saai verhaal wordt. Er is geen dag hetzelfde bij deze dierenkliniek. Ik heb vooral geleerd dat ik nog veel meer moet leren voordat ik een goede dierenarts kan zijn.
