Ga naar de inhoud
hero afbeelding blog

Duco, een zieke hond

Duco is een 9 jaar oude Duitse Herder uit Tiel die sinds 1 dag toonde als een zieke hond. Hij wilde niet gaan liggen, had geen rust, was veel aan het hijgen. Bij het algemene onderzoek ontdekte de dierenarts een forse dikte in de buik. Om meer informatie over de aard van de dikte te krijgen, hebben we een echo gemaakt. We keken naar de structuur en keken of er meer loos was in de buik dan alleen deze ene bult (bijvoorbeeld uitzaaiingen van een tumor).

Een echo plaatje van de binnenbal.
We kwamen een grote structuur in de buik tegen.
Een cyste in de binnenbal.
Er was ook een holte te zien in de structuur.

Aangezien Duco maar 1 testikel in zijn scrotum had (en de andere testikel dan in bijna alle gevallen in de lies of in de buikholte is ‘blijven steken’, een zogenoemde binnenbal ofwel een cryptorche testikel), was er de verdenking van een tumoreuze verandering van de testikel in de buik. (wanneer testikels in de buik of in de lies zitten zullen ze sneller tumoreus ontaarden door de hogere omgevingstemperatuur).
In overleg met de eigenaar hebben we Duco geopereerd. In verband met de tevens vergrote prostaat hebben we de normale testikel ook weggehaald. Daarna is de tumoreuze testikel verwijderd. Hiertoe moesten we een flinke snee maken, het was een grote tumor.
Uiteindelijk is hij er in z’n geheel uitgekomen. Na onderzoek bleek het om een goedaardige tumor te gaan. Dus eind goed al goed!
Hieronder ziet u een aantal foto’s van de operatie:

Voorbereiding van het operatie gebied.
Voorbereiding van het operatie gebied.
De binnenbal wordt zichtbaar.
De binnenbal wordt zichtbaar.
De binnenbal wordt zichtbaar.
De binnenbal wordt zichtbaar.

(bij de verwijderde testikels, ziet u links de normale testikel. Deze is ongeveer 3 cm breed, dit geeft een beeld van de grootte van de tumoreuze testikel).

Links de normale testikel en rechts de binnenbal.