Ga naar de inhoud
hero afbeelding blog

Een teckel met rugpijn, behandeld met lasertherapie

Een teckel met rugpijn

Pien de teckel uit Zevenaar kwam op afspraak bij de dierenarts, omdat ze ineens niet meer op de stoel kon springen en duidelijk pijnlijkheid aangaf in de onderrug. Ze had geen uitvalsverschijnselen van haar zenuwen, maar stond wel met een bolle rug. Er was dus sprake van een diepe en heftige rugpijn. Via een andere teckel eigenaar, die goede ervaringen met lasertherapie had, kwam ze bij onze dierenkliniek terecht. 

Na het lichamelijk onderzoek, waarbij alleen een pijnlijke rug naar voren kwam, zijn we direct begonnen met de lasertherapie. Toen Pien bij ons in de praktijk kwam, stond ze al op pijnstillers. Ze kreeg echter binnen een paar dagen last van de maag en moest worden overgezet op opiaten.

Het ging al na 4 laserbehandelingen veel beter met Pien. Dit was sneller dan verwacht, maar we waren er allemaal blij mee. Na nog 7 behandelingen was Pien weer helemaal de oude en zijn we gestopt met de lasertherapie. Zover we weten gaat het nog steeds heel goed met haar.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Een teckel met rugpijn, behandeld met lasertherapie
Lasertherapie als behandeling tegen rugpijn

Pijn in de rug kan veroorzaakt worden door verkramping van de spieren, neurologische irritatie en compressie van weefsel. Zuurstoftekort in de weefsels, verminderde doorbloeding, lokaal oedeem (vochtophoping) en schade ten gevolge van deze factoren spelen een belangrijke rol.

Zeker wanneer het gaat om rugpijn zonder neurologische uitval, zien we veelvuldige hele goede resultaten, wanneer we de hond of kat behandelen met lasertherapie. Meestal is de pijnlijkheid na 1 serie behandelingen verholpen, maar soms zijn er nog enkele behandelingen extra nodig, met een groter tijdsbestek ertussen.

Vaak is de laser een toevoeging aan de reguliere behandeling van rug- of andere pijnklachten. Soms kan het ook als monotherapie ingezet worden. Dat het een positieve bijdrage levert maken we sowieso vaak mee. We hebben meerdere patiënten behandeld, die niet goed gingen op de normale pijnstillers en na het inzetten van de laserbehandeling duidelijk verbeterden. De behandelduur en lengte kan wel sterk wisselen per patiënt en per aandoening.

Hoe kan lasertherapie helpen bij het verminderen van pijn

De vermindering van de rugpijn wordt bewerkt via veel verschillende wegen.

Vermindering pijnsensatie in de hersenen – De lichtgolven van de laser stimuleren het vrijkomen van bèta-endorfines. Deze stofjes binden aan dezelfde receptoren als morfine, waardoor pijnsensatie in de hersenen wordt verminderd.

Vermindering bradykinines – Bradykinines komen vrij bij beschadigd weefsel, zo ook bij elke vorm van ontsteking in dat gebied (ontsteking is niet hetzelfde als infectie). Bradykinines zorgen tevens voor pijnsensatie. Laser heeft invloed op Kallikreine, Kininase-II en stikstofoxide in het plasma, die zorgen dat de hoeveelheid aan Bradykinines verminderd wordt.

Beïnvloeding ionkanalen in de cellen – Lasertherapie heeft invloed op de ionkanalen van cellen (calcium-, natrium- en kaliumconcentraties worden genormaliseerd), waardoor pijn gereduceerd wordt. De invloed op deze ionkanalen zorgt ook voor ontspanning van de spieren.

Vermindering activiteit sensorische zenuwen – Verder onderdrukt de laser activatie van de aanvoerende sensorische zenuwbanen. Hiermee ontstaat er een pijnblokkerend effect.

Verbetering celregeneratie – Bij beschadiging van zenuwen en cellen ontstaat een pijnsensatie. De laser helpt met de celregeneratie en daardoor vermindering van pijn.

Activatie acupunctuurpunten – Laserbehandeling activeert ook verschillende acupunctuurpunten, wat een pijnverminderend effect geeft.

Vermindering ontstekingsreactie – Een ander onderdeel in de pijnvermindering is het tegengaan van de ontstekingsreactie in het weefsel. Ontsteking is in principe een normale reactie van het lichaam op beschadiging van weefsel en cellen en dergelijk. Het lichaam detecteert de schade en probeert er wat aan te doen. Hierbij komen veel stoffen vrij, die bijdragen aan een ontstekingsreactie en de poging van het lichaam om de beschadiging aan te pakken. Deze stofjes dragen ook bij in de pijnsensatie. Laser zorgt voor een verbetering in de energieproductie in de cellen, wat de cellen ondersteunt in het herstel. Daarnaast stimuleert de laser de activiteit van de witte bloedcellen. Hierdoor wordt het reparatie en regeneratieproces versneld.

Verbetering doorbloeding – De laser zorgt onder andere via een verhoging van histamine, stikstofoxide en serotonine voor een verwijding van de bloedvaten ter plaatse. Hierdoor is er een betere doorbloeding, wat zorgt voor meer aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen. Tevens zorgt het voor een betere afvoer van ontstekingsstoffen en afvalstoffen.

Via de omzetting van prostaglandines (PGG2 en PGH2 naar PGI2 (prostacyclin) door de fotonstimulatie worden ook vasodilatatie en ontstekingsremming ondersteunt.

Verminderde productie Interleukine-1 – Bij een laserbehandeling vermindert de productie van Interleukine-1. Dit is een cytokine die van belang is bij de ontstekingsreactie en de ontwikkeling hiervan.

Het belangrijkste blijft uiteindelijk natuurlijk het resultaat. Ondertussen hebben we veel ervaring met de lasertherapie. Natuurlijk werkt het niet voor elke patiënt even goed, maar een groot aantal patiënten heeft er ondertussen veel baat gehad van de lasertherapie bij rugpijnklachten.