Ga naar de inhoud
hero afbeelding blog

kattenziekte update

We merken de laatste jaren dat eigenaren denken dat kattenziekte minder voorkomt. Niks is minder waar, het blijkt zelfs dat de laatste jaren het aantal gevallen van kattenziekte is toegenomen, zowel in Nederland als in het buitenland.

De oorzaak kan gezocht worden in het feit dat -in tegenstelling tot hondeneigenaren- katteneigenaren minder genegen zijn om hun kat te laten vaccineren. Vaak omdat de dieren binnen zitten en men denkt dat de kans op infectie dan verwaarloosbaar klein is.
Helaas: het kattenziektevirus is heel resistent en kan rustig een jaar in de omgeving “levend” blijven. Het kan dan makkelijk aan kleding, schoenen enz mee naar binnen genomen worden.
Verder blijkt nu ook dat het parvovirus van de hond besmettelijk is voor de kat: dit virus kan bij de niet (goed) gevaccineerde kat kattenziekte veroorzaken.
De enige manier om uw kat te beschermen tegen kattenziekte is door hem/haar te laten vaccineren. Het vaccin tegen kattenziekte blijkt de kat ook te beschermen tegen het parvovirus van de hond.
Het advies van de specialisten is dan ook om meer katten te gaan vaccineren. Dit dient wel kritisch te gebeuren. Dit laatste betekent alleen enten wat nodig is (het zogenaamde “enten op maat”).
In onze praktijk zijn we al jaren bezig met het kritisch vaccineren. Onze praktijk was dan ook één van de eersten die bijvoorbeeld bij de hond kozen voor een schema waarbij de hondenziekte elk 3e jaar gegeven werd in plaats van elk jaar. We zijn ook bij de kat al langer bezig met een alternerend schema. Nu is begin september gebleken dat er voldoende wetenschappelijk bewijs is om het vaccinatieschema bij de kat weer wat aan te gaan passen.