
Laparoscopisch steriliseren van de kleinere hond.
Laparoscopisch of “normaal” steriliseren ?
Wanneer een hond gesteriliseerd gaat worden, kan er gekozen worden tussen de “gewone” manier en de laparoscopische manier. Er zijn meerdere afwegingen die ervoor kunnen zorgen dat de ene of de andere manier de voorkeur heeft.



Wanneer het dier jong is, de baarmoeder niet afwijkend is en het gaat om een grote, maar niet al te dikke hond, dan heeft laparoscopisch steriliseren de voorkeur. Doordat er minder tractie plaatsvindt aan de eierstokken is de postoperatieve pijnlijkheid een stuk minder. Doordat het om kleinere gaatjes gaat, ook al zijn het er meerdere, is de genezing sneller.
De uitzondering is de hond met een overgevoeligheid voor koolstofdioxide (CO2), deze heeft er een goede week veel last van. Gelukkig is dit iets wat niet heel frequent gezien wordt. Het is helaas niet mogelijk om dit van tevoren te voorspellen.
Vanaf 15 kg en zwaarder is laparoscopisch steriliseren meestal een groot voordeel. Naarmate de honden kleiner worden, wordt het voordeel echter ook kleiner. Er hoeft bij het kleiner worden bij een normale sterilisatie al veel minder aan de eierstokken getrokken te worden en de duur van de laparoscopische operatie wordt op een gegeven moment langer in vergelijking met de normale operatie, wat ook minder gewenst is.
Ondanks dat een laparoscopische sterilisatie naar onze mening bij de kleine hondjes minder voordelen biedt dan bij de grotere honden, zien we wel duidelijk voordelen bij de kleinere honden met de echte diepe borstkassen. Bij de honden met de diepere borstkastjes moet namelijk nog wel aan de eierstokken getrokken worden.
Aangepast instrumentarium
U kunt zich voorstellen dat de trocars (metalen buisjes die door de sneetjes in de buikwand worden ingebracht, waardoor we toegang hebben tot de buikholte), tangen e.d. die we bij de grotere honden gebruiken, voor deze dieren aan de grote kant zouden zijn. Het buikje is veel minder diep, met als gevolg dat de normale trocars riskant diep de buik in kunnen gaan.
Ons doel is het zo veilig en prettig mogelijk te maken voor het dier, dus we hebben met deze sets alleen de honden vanaf 15 kg geopereerd.
Ondertussen hebben we voor de kleinere honden een nieuwe set aangeschaft. Hierin zitten hele kleine trocars en tangetjes en daarmee is er minder risico voor de hond. Een klein nadeel kan zijn dat, doordat de gaatjes nog kleiner zijn, de eierstokken bij dikkere honden er nauwelijks meer door naar buiten te brengen zijn. Het blijft dus van belang om uw viervoeter slank te houden. Hierdoor wordt ook het narcoserisico kleiner en is het dichtbranden van de bloedvaten in de buik makkelijker. Hoe meer vet, hoe moeilijker het wordt. Helaas is dit niet altijd aan de buitenkant te zien, sommige honden zijn aan de buitenkant slank, maar kunnen tevens echte binnenvetters zijn.


