Ga naar de inhoud
hero afbeelding blog

Mergpijp om de onderkaak van een hond

Didi, een teefje van 2.5 jaar oud, kwam met haar eigenaar met spoed naar de praktijk. Ze had een heerlijk botje gekregen om op te knagen, een mergpijp (soepbot), maar had het voor elkaar gekregen om deze om de onderkaak heen te schuiven.

Doordat hij achter de hoektanden was geschoven, zat het botje muurvast. Haar tong begon een beetje te zwellen en ze bleef continu met haar poten langs haar bek schuiven, dus het was wel zeker een spoedsituatie.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Mergpijp om de onderkaak van een hond

Het is niet verstandig om het de mergpijp te lang te laten zitten, omdat niet alleen de zwelling zal toenemen, maar door het klauwen en wrikken de tong en de lippen ook beschadigd raken. Tevens kan de hond door de paniek die ze kunnen ontwikkelen de omgeving beschadigen (en met wat pech hiermee ook zichzelf).

We zien dit soort problemen weleens vaker; honden zijn dan zo enthousiast aan het kauwen en knagen, dat ze per ongeluk hun onderkaak erin schuiven als ze met hun tong de binnenzijde van de ring uitlikken. Een onhandig probleem, wat soms vrij lastig te verwijderen is. Meestal is de hond erg onrustig en is er een sedatie nodig voordat de mergpijp verwijderd kan worden. We hebben daarvoor ook altijd een draadzaag op de praktijk liggen en eventueel zelfs nog een frees. 

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Mergpijp om de onderkaak van een hond, het maakt indruk op de jonge baasjes.
De hele situatie maakt een grote indruk op de jonge baasjes.

Gelukkig was Didi vrij rustig en konden we eerst gaan peuteren en puzzelen. We hadden geluk en kregen het voor elkaar om de mergpijp zo te verwijderen en was er dus dit keer geen sedatie nodig. Ze kon weer lekker naar huis. Het botje hebben we maar weggegooid.