De Ziekte van Weil wordt veroorzaakt door Leptospiren, bacteriën die in verschillende varianten in de omgeving kunnen voorkomen. Meerdere varianten zijn in staat de Ziekte van Weil te veroorzaken. De leptospirose-bacteriën worden in urine uitgescheiden en worden onder andere door ratten verspreid. Leptospiren hebben een voorkeur voor een vochtige omgeving, zoals open water of slootjes, en daar hebben we er in Tiel en omgeving genoeg van. Echter overal waar ratten voorkomen kan de bacterie zich bevinden en deze kan maanden overleven. Als een hond de bacteriën opneemt of in open wondjes krijgt, kan het dier Ziekte van Weil ontwikkelen. Honden kunnen de leptospirose-bacteriën vervolgens zelf ook weer uitscheiden via de urine. De bacteriën zijn ook besmettelijk (en gevaarlijk) voor mensen, zij kunnen op dezelfde manier als honden de ziekte oplopen. Leptospirose is een zogenoemde zoönose.
Ten tijde van de ontwikkeling van het eerste vaccin voor de hond tegen de Ziekte van Weil zijn er twee varianten van de leptospirose-bacterie, die destijds de meeste problemen gaven, in het vaccin verwerkt. Jarenlang zijn honden hiermee door de dierenarts gevaccineerd en met succes, want zowel die twee varianten van de bacterie als de Ziekte van Weil komen minder voor.
De laatste jaren zijn er echter twee andere varianten van de bacteriën een grotere rol gaan spelen in het veroorzaken van de Ziekte van Weil. Er is recent een nieuw vaccin ontwikkeld met 4 varianten van de leptospirose-bacterie. Om het vaccin voor alle 4 de varianten optimaal te laten werken, is eenmalig een herhalingsvaccinatie (een booster) nodig na 3 – 5 weken. Daarna volgt weer het jaarlijkse, gebruikelijke vaccinatieschema. De boostervaccinatie bieden wij tegen een gereduceerd tarief aan.
Pups worden op 9 en op 12 weken 2x achter elkaar gevaccineerd met o.a. de Ziekte van Weil, waardoor voor hen geen extra booster nodig is.