In een brief aan de Tweede Kamer heeft minister Verburg gisteren aangegeven dat zij op advies van de Commissie van Wijzen de Regeling Agressieve Dieren (RAD) ingrijpend zal wijzigen. De KNMvD pleit al jaren voor het afschaffen van de RAD in zijn huidige vorm. Veel van de nieuwe maatregelen die de commissie aanbeveelt zijn ook door de KNMvD voorgesteld.
Commissie van Wijzen
De commissie onder leiding van prof. dr. F. Van Sluijs is tot de conclusie gekomen dat het huidige fok- en houdverbod van Pitbulls niet goed functioneert. De doelstelling van de wet, namelijk het verminderen van het aantal bijtincidenten en het uitsterven van honden van het type Pitbull zijn nooit gehaald. Hoewel moeilijk cijfermatig te onderbouwen lijkt het aantal bijtincidenten sinds 1993 niet verminderd.
Bijtincidenten komen nog steeds veel voor, met name in de huiselijke kring en vaak zijn kinderen het slachtoffer. Pitbulls spelen daarbij zeker een rol maar daarnaast veroorzaken ook veel andere (ras)honden bijtwonden bij mensen. Veel van de in beslag genomen Pitbulls zijn nooit betrokken geweest bij bijtincidenten.
Het probleem van agressieve honden speelt ook in andere landen. De commissie heeft daar onderzoek naar gedaan en de aanpak van andere landen meegenomen in haar adviezen.
De commissie doet in haar rapport een aantal aanbevelingen voor nieuw beleid die de minister zal overnemen. Namelijk:
intrekken van de RAD
stimuleren en faciliteren van voorlichting
regels over het houden van honden opnemen in gemeentelijke algemene plaatselijke verordeningen (APV’s)
uitbreiden van de strekking van artikel 425 Wetboek van Strafrecht (waarin een ieder een onder zijn hoede staand gevaarlijk dier onschadelijk moet houden)
verplichte identificatie en registratie
doorontwikkelen van gedragtesten
registratie en evaluatie bijtincidenten elke vijf jaar
Nieuwe regeling voor agressieve honden
De minister is op basis van het advies van plan een nieuwe regeling in de wet op te nemen die het mogelijk maakt om agressieve honden met een schofthoogte > 35 cm in beslag te nemen en aan een gevalideerde gedragstest te onderwerpen. Wanneer het dier deze test niet doorstaat zal het daarna geëuthanaseerd worden. Deze regeling moet gemeenten de mogelijkheid bieden slagvaardiger op te treden tegen agressieve honden. Naast een muilkorf en een aanlijngebod dat nu al reeds in veel gemeentelijke APV’s is opgenomen zal de nieuwe regeling ook de mogelijkheid bieden om (preventief) gevaarlijke honden in beslag te nemen en te laten testen door een gedragsdeskundige.
Overgangsbeleid
Vanaf 30 mei j.l. worden er uitsluitend op basis van uiterlijke kenmerken geen Pitbulls meer in beslag genomen en/of gedood. Tot de nieuwe regeling in werking is getreden zal inbeslagname van Pitbulls op basis van de RAD alleen nog geschieden in geval van bijtincidenten.
Pitbulls die al in beslag genomen zijn en niet hebben gebeten worden zo spoedig mogelijk geretourneerd aan de eigenaren. Honden die wel gebeten hebben worden eerst aan een gedragstest onderworpen.
Voor meer informatie zie: persbericht LNV (inclusief link naar de brief van de minister en het rapport “Hondenbeten in perspectief”).