Ga naar de inhoud

Voor moederhonden is poep eten van haar pups ook natuurlijk gedrag. Hiermee houdt ze de pups en hun leefomgeving schoon. Ook bij pups wordt het gedrag regelmatig gezien, vaak uit nieuwsgierigheid en spel.
Volwassen honden eten om diverse redenen hun eigen of andermans ontlasting.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Poep eten door hond
Meestal vinden honden het gewoon oprecht lekker.

Zij maken vaak zelfs onderscheid tussen welke poep zij wel of niet eten. Dit wordt onderscheiden in twee hoofdgroepen: het eten van de ontlasting van de eigen soort, waarbij nog een onderscheid gemaakt kan worden tussen de ontlasting van andere honden of van de hond zelf. Of het eten van de ontlasting andere soorten als paarden, katten, konijnen en zelfs mensen. Sommige honden maken zelfs onderscheid tussen koude en warme ontlasting.

Er kan sprake zijn van een gedragsprobleem.

Dit kan worden veroorzaakt door stress in de leefomgeving, waardoor een hond dwangmatig gedrag gaat vertonen, of verveling, bijvoorbeeld doordat de hond te weinig uitgelaten wordt. En als de hond elke keer bestraft wordt als hij poep eet, kan het ook een manier voor hem worden om aandacht te krijgen.

Er kan sprake zijn van een medisch probleem.

Dit betreft problemen met betrekking tot het maagdarmkanaal en de alvleesklier en andere aandoeningen waarbij een overmatige eetlust aanwezig is, zoals suikerziekte.
Hoewel niet wetenschappelijk bewezen, bestaat ook het vermoeden dat het eten van ontlasting veroorzaakt kan worden door inadequate voeding. Door inadequate voeding kan de hond een tekort aan vitaminen en mineralen ontwikkelen, dat hij probeert aan te vullen door poep te eten.
Als uw hond een commercieel, in Nederland normaal verkrijgbaar compleet voer eet, hoeft u zich hier geen zorgen over te maken.
Wel kan een plotselinge verandering in voer soms ook leiden tot het eten van ontlasting. Mogelijk komt dit door verandering van de consistentie van de voeding waar een hond aan gewend is geraakt. Het kan dan ook helpen om de hond in stapjes het nieuwe voer te geven om hem rustig over te laten wennen.
In de volksmond wordt wel eens genoemd dat het geven van eierkoeken aan honden die poep eten een goede oplossing zou zijn om tekorten in de voeding mee aan te vullen. Hier zijn echter geen bewijzen voor.
Hoewel het zeker aan te raden is om medische oorzaken en gedragsproblemen uit te sluiten, is er gelukkig meestal niks ernstigs aan de hand.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Ontlasting of poep eten door de hond

Ondanks dat het dus meestal onschuldig is, is het niet aan te raden om uw hond de ontlasting van andere dieren (of mensen) op te laten eten. Veel parasieten (bijvoorbeeld Giardia) en medicijnen worden namelijk in de ontlasting uitgescheiden, waardoor uw hond deze ook binnen kan krijgen. Ook kan door het eten van ontlasting van andere diersoorten de uitslag van een ontlastingsonderzoek bij de dierenarts worden beïnvloed. Onder de microscoop kunnen dan namelijk wormeitjes te zien zijn die niet gevaarlijk zijn voor de hond zelf maar wel de dierenarts het beeld geven van een worminfectie die behandeling nodig heeft.

Poep eten afleren

Het afleren van dit gedrag is lastig, omdat ze vaak de beloning (= de “lekkere” ontlasting) al binnen hebben voordat u kunt ingrijpen, maar niet onmogelijk. Afleiding geven is een fijne manier om het poep eten te voorkomen en kan in de vorm van fietsen of met een bal of frisbee gooien. Als de hond toch op ontlasting af duikt, probeer hem dan af te leiden met zijn favoriete beloning en geef hem deze vervolgens als hij van de poep afblijft. Het kan ook helpen om een vieze smaak aan de ontlasting aan te brengen.
Mocht dit niet helpen dan is het aan te raden de hond aangelijnd te houden. Ook is muilkorven eventueel een mogelijkheid, waarbij het beste een dichte muilkorf gebruikt kan worden. Mocht er sprake zijn van veel stress en hierdoor dwangmatig gedrag, dan is het een optie om van stressreducerende supplementen/medicijnen gebruik te maken.