Ga naar de inhoud
hero afbeelding blog

Overgewicht

Dat overgewicht niet goed is voor de gezondheid is algemeen bekend.
De gewrichten hebben meer te leiden. Hierdoor kunnen dieren sneller pijn krijgen bij het opstaan en lopen.
Het hart heeft het zwaarder omdat het een groter, vet lichaam van bloed moet voorzien. Hierdoor kan het hart dan ook sneller in de problemen komen.
Daarnaast vergroot overgewicht bij katten de kans op het ontstaan van blaasgruis.

Het is dan ook belangrijk om het gewicht van uw huisdier goed in de gaten te houden. De ribben moet goed te voelen zijn maar niet duidelijk te zien te zijn, en honden en katten moeten een duidelijk te onderscheiden taille hebben.

Ook bij huisdieren gaat elk pondje door het mondje. Als de opname van calorieën groter is dan het verbruik ervan, zal het lichaamsgewicht toenemen. Daarom is het zaak om de hoeveelheid voer in de gaten te houden en de hoeveelheid aan te passen afhankelijk van jaargetijde, activiteit en voedingsconditie van het dier. De hoeveelheid voer die uw dier volgens de verpakking mag hebben, is niet meer dan een richtlijn waar in de meeste gevallen naar beneden van kan worden afgeweken.
Verder is het zo dat wanneer dieren gesteriliseerd/gecastreerd zijn, hun stofwisseling trager is. Hierdoor hebben ze dan minder voer nodig bij dezelfde levenswijze als voor de sterilisatie / castratie.

Mocht het dier toch te dik worden, dan is het verstandig om hem te laten afvallen. Hierbij kunnen wij als diergeneeskundig team u van dienst zijn. We werken met diëten, leefwijzenadvies en bij honden indien nodig ook met speciale medicatie. Hierbij begeleiden we u dan met de computer, waarbij de dosering van de medicatie wordt aangepast aan de veranderende situatie van de hond. Soms blijken er lichamelijke aandoeningen achter de obesitas (vetzucht) te schuilen. Het is bij verdenking op dit soort achterliggende ziekten mogelijk om daar nader onderzoek naar te doen, bijvoorbeeld door middel van bloedonderzoek.
Zodra het dier op gewicht is, bespreken we uiteraard ook met de eigenaar hoe we ervoor kunnen zorgen dat het gewicht op peil blijft. Daar is uiteindelijk het dier het langst bij gebaat.