Laparoscopisch geassisteerd opereren

We voeren in onze praktijk allerlei operaties uit, zoals sterilisaties, castraties en bulten verwijderen, maar ook het verwijderen van een afwijkende milt of stukken darm e.d. horen daarbij. Hiernaast voeren we ook regelmatig laparoscopische sterilisaties uit (dit is een sterilisatie met behulp van camera en tangen via trocars).

Behalve boven genoemde manieren van opereren bestaat er ook nog een tussenvorm, namelijk het laparoscopisch geassisteerd opereren. Hierbij maken we gebruik van de scoop en de verschillende bijbehorende materialen om de operatie deels uit te voeren. Het voordeel hiervan is dat het trauma voor het dier minder groot is en daarmee het herstel sneller.

Het laparoscopisch geassisteerd verwijderen van een binnenbal:

Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verwijderen van een binnenbal die in de buik ligt (cryptorche testikel), waarbij er laparoscopisch geassisteerd wordt. Door middel van een echo is er eerst gekeken waar de testikel ligt.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Laparoscopisch geassisteerd opereren; Eerst hebben we de testikel in de buik gelokaliseerd met behulp van de echo.Met behulp van echografisch onderzoek wordt de lokalisatie van de binnenbal vastgesteld.

Op de operatietafel kunnen we vervolgens met behulp van de scoop de cryptorche testikel nauwkeurig lokaliseren en bepalen waar de bloedvaten zitten, die we niet willen raken. Vervolgens kan dan zeer gericht een 2e trocar (dit is een canule van bijvoorbeeld 5 mm breed, waardoor je vervolgens met een tang de buik in kunt) geplaatst worden om de testikel tegen de buikwand te halen en te kunnen verwijderen. Al met al heb je dan 2 veel kleinere gaatjes in vergelijking met een echte buikoperatie.

Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Laparoscopisch geassisteerd opereren; Met de camera brengen we de testikel in beeld.Als eerste moeten we de binnenbal in beeld brengen.
Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Laparoscopisch geassisteerd opereren; Met een tang pakken we de binnenbal vast.Dan pakken we de testikel met behulp van een tang die we door een andere trocar naar binnen hebben gebracht.
Dierenkliniek Tiel-Drumpt: Laparoscopisch geassisteerd opereren; de testikel wordt naar buiten gehaald.Om vervolgens de testikel naar buiten te halen.
Natuurlijk zijn er nog meer laparoscopisch geassisteerde operaties mogelijk, bijvoorbeeld:

– Het nemen van weefselbiopten van de darmen.
– Het verwijderen van de baarmoeder, mits deze niet te dik is.
– Het vastzetten van de maag om de kans op maagdraaiingen te verkleinen.